Při příchodu aplaus pro opravdové hvězdy, během povídání užaslé a obdivné pohledy ze strany žáků.

Oba čeští reprezentanti rozdávali úsměvy a šlo vidět, že se ve známém prostředí tělocvičny ZŠ Želatovská cítí jako doma.

Dvojici úspěšných Přerovanů nejprve pro ty nejmladší uvedl sekretář HC Zubr Přerov Aleš Verlík, pak už se slova ujali ti nejpovolanější.

Zavzpomínali na dril, který museli absolvovat ve svých mládežnických letech v dresu Zubrů, ale došlo pochopitelně i na nedávno skončené mistrovství světa.

Co zaznělo v kabině?

„Po prohraném čtvrtfinále s Američany se rozbila i jedna hokejka, byl to David Pastrňák, on je ještě takový mladý," předvedl trošku trpký úsměv Martin Zaťovič.

Naopak s radostí se i s žáky, kteří si většinu zápasů nemohli nechat ujít, vzpomínalo hlavně na nejpovedenější zápas proti Švédsku.

Povedený dotaz měl jeden z chlapců, kterého zajímalo, co vlastně trenéři hráčům řekli v kabině po nepříliš vydařené první třetině.

„Přišli jsme do šatny a přišel pan Vůjtek. Podpořil nás, řekl, že jsme vynikající hráči, že nás viděl hokej hrát. Měli jsme lépe dodržovat taktiku," prozradil Tomáš Kundrátek.

Došlo i na hlubší povídání o strastech hokejového života a své k tomu měl říct hlavně šestadvacetiletý Kundrátek, jehož od úspěšné kariéry v NHL zbrzdilo zranění.

„V jednom zápase mi hráč spadl na koleno a potom jsem nemohl pokračovat v NHL. Už pak bylo hrozně těžké se tam vrátit, byl to jeden z nejhorších zážitků," přiznal bývalý bek Washingtonu Capitals a popřál mladým hokejistům hlavně hodně zdraví.

Bez dřiny to nejde

Martin Zaťovič mluvil k mladým nadějím v podobném duchu a připomněl, že důležitá je i dřina.

„Zažil jsem spoustu kluků, kteří bývali v žácích nejlepší a mívali spoustu kanadských bodů, ale v dorostu skončili někde v Kroměříži," řekl jednatřicetiletý útočník, který zatím nemá pro další sezonu definitivně vyřešené angažmá.

„Smlouva v Rusku (u týmu KHL Lada Togliatti, pozn. red.) mi skončila, dohodli jsme se, že tam nebudu pokračovat. Teď je otázka, jestli se mi bude chtít zase takhle cestovat nebo třeba nezůstaneme s manželkou v Česku," pověděl Zaťovič.

Budoucnost Tomáše Kundrátka je také ve hvězdách, v KHL však ještě má závazky.

„Smlouvu mám ještě na rok a odejít bych mohl až po určité době, ve hře jsou jiné týmy v KHL, ale i NHL, tak uvidíme, jak to dopadne," doplnil obránce bratislavského Slovanu.

Oba hráči na závěr akce ochotně rozdávali podepsané kartičky dlouhatánskému zástupu mladých obdivovatelů.