„Jak to zlepšit? Snažím se do toho na trénincích dávat všechno. Nepomůže nic jiného než práce, práce, práce a ono se to třeba otočí," doufá Patera.

Po třech porážkách v řadě vám extraligová pauza přišla vhod. Souhlasíte?
Hráli jsme v Třinci a Brně, kde se každému boduje těžko. Škoda, že jsme doma neporazili Zlín. Je nám celkem jedno, že teď přišla přestávka. Na každý tým v sezoně přijde, že třikrát čtyřikrát za sebou prohraje.

Pavel PateraVy jste ještě v sezoně žádnou krizí neprošli. Nemáte obavy z toho, jak se s touto situací vyrovnáte?
Nechci přivolávat žádnou krizi. A když přijde, ať je co nejmenší. Po porážkách je třeba tým znovu nastartovat a opět vyhrát. O to se teď budeme snažit.

Z posledních tří zápasů jste nejhůř odehráli především úvod domácího utkání se Zlínem. V Brně jste dlouho drželi vyrovnaný stav.
První třetina se Zlínem byla špatná. Utekl nám začátek a pak jsme se už do zápasu nedostali.

Váš druhý útok se příliš neprosazuje. V čem je problém?
Jsem centr a střední útočník by měl tu lajnu vést. A když ji nevede, tak ten útok góly nedává. Problém je ve mně.

Jak se z této krize chcete dostat?
Jak to zlepšit? Snažím se do toho na trénincích dávat všechno. Nepomůže nic jiného než práce, práce, práce a ono se to třeba otočí.

Navíc mi připadá, že se vám hraje lépe venku…
Bohužel, ten dojem mám stejný a nedokážu si to vysvětlit. Každému se hraje doma lépe a já jsem nebyl výjimka. Letos je to nějaké zakleté. Venku jsem takový uvolněnější. Doufám, že se to brzy otočí.

Pavel PateraJste zkušený hráč, ale v létě se v souvislosti s Olomoucí neustále spojovalo jen jméno Pavla Patery. Nebylo toho tlaku až příliš?
Ne, to ne. Ten tlak byl na mě vždycky, ať jsem byl kdekoliv. Na to jsem zvyklý. Spíš jde o to, že začátky sezon jsem měl vždycky špatné, ale letos ho mám extrémně špatný. Pořád doufám, že se to otočí.

Nyní jsou před vámi vánoční 
a novoroční svátky. Program extraligy je ale tak nahuštěný, že na větší oslavy asi nezbývá čas. Jak je to u ve vašem případě?
Já jsem na to zvyklý, v extralize je to takhle pořád. Absolutně mi nevadí hrát přes vánoční svátky. Strašně mi ale vadí hrát šestadvacátého. To je absolutně nesmyslný zápas, kdy nemůžeme být s rodinami. Klidně ať se hraje na Silvestra nebo 1. ledna, to je mi jedno. Ale 26. prosince bych chtěl být s rodinou. Člověk se navíc dva tři dny předem musí připravovat na zápas. Čtyřiadvacátého a pětadvacátého chci být s rodinou, ale to nám program neumožňuje.