Od Kohoutů to byl svědomitý výkon vzadu i vepředu opřený o aktivní napadání a přímočarou rozehrávkou. Probudili se i jiní střelci než Irgl, kompletní gólové menu tentokrát servírovala druhá formace.

„Po dvanácti dnech pauzy je to důležitý úspěch,“ liboval si po utkání trenér Zdeněk Moták.

Hanákům se povedl raketový start. Mazák Hübl školáckou chybou přihrál puk přímo na hůl Ostřížka, který po 72 vteřinách hry nechytatelnou střelou zapsal svou první branku sezony.

Nejproduktivnější hráč Vervy zanedlouho mohl svou hrubku odčinit, v dobré příležitosti však mířil vedle. V dalších minutách, kdy se spustila salva olomouckých šancí, pak s ostatními spoluhráči mohl jen děkovat brankáři Janusovi a paní Štěstěně.

Knotek trefil tyčku, Nahodil neproměnil samostatný únik a akce dva na jednoho nedotáhli do gólu jak Ostřížek s Tomečkem, tak v oslabení Irgl s Kolouchem.

„Měli jsme dostatek střeleckých až gólových šancí, které jsme ale bohužel neproměnili. Kdybychom byli v zakončení lepší, mohli jsme zápas hrát ještě víc v klidu,“ hodnotil Moták.

Olomouc každopádně pokračovala v dobře organizované hře a pět minut po začátku druhé části zaslouženě navýšila vedení. Knotkovu akci dokončil „panenkovskou“ dorážkou obránce Dujsík, pro kterého šlo dokonce o premiérovou trefu v dresu Mory.

PAUZA KVŮLI ROZBITÉMU PLEXI

V polovině utkání mohl vrátit Litvínov do hry Jurčík, ve vyložené šanci mu ale Konrád dobře zmenšil úhel.
Poté se hra na dvacet minut úplně zastavila, náraz po jednom ze soubojů totiž nevydržely dvě tabule plexiskla u boxu časoměřičů. Kvůli délce opravy poslali sudí oba celky do kabin.

„Od té pauzy už to nebylo ono. Když jsme se vrátili, bylo tam furt něco. Co chvíli nějaké přerušení,“ zmínil David Ostřížek, který měl na mysli výměnu špuntu držící branku na svém místě nebo čistění ledu po krvavé stopě poté, co hostující bek Romančík dostal pukem do obličeje.

Zprvu ale Kohouty dlouhé přerušení v jejich rozletu nepřibrzdilo. Přesilovku, kterou si vybojovali jen pár vteřin předtím, než se rozbila plexiskla, využil pohotovou dorážkou Škůrkovy dělovky Knotek. Postaral se tak o to, že i třetí gól Mory obstarala jeho formace.

„To bylo super, relativně nás to uklidnilo, i když jsme pak na to příliš nenavázali,“ dodal Ostřížek. „Že se prosadil i jiný útok je pro nás důležité. Sice dala góly zase jen jedna formace, byli bychom raději, kdyby se to rozmělnilo do více lajn. Ale díky za ty dary,“ poznamenal Moták.

VERVA OŽILA, MORA ZPOMALILA

Verva v závěru druhého dějství domácímu celku trochu zatopila, jenže Konrád pokračoval v sebejistém výkonu, který předvedl před pauzou proti Hradci Králové.

Zkraje třetí části ho pokořil ex-olomoucký Mikúš, kvůli jeho postavení v brankovišti ale hlavní rozhodčí okamžitě odmítli gól uznat. I když se zdálo, že Litvínov o první branku přišel spíš neoprávněně.

Nakonec ale Severočeši Konráda o nulu přece jenom obrali, necelé čtyři minuty před závěrečnou sirénou se o to pohotovým zakončením postaral Válek.

„Trochu jsme ustoupili z naší nastavené, zbytečně jsme soupeři na moje poměry dovolili srovnat hru,“ vracel se Moták ke třetímu dějství, kdy Litvínov Moru chvílemi i přehrával.

Žádné drama ale Hanáci nedopustili a tříbodové vítězství proti soupeři, který si ve středu sedmi góly vychutnal Karlovy Vary, si ve zbývajících okamžicích střetnutí pohlídali.

„Od začátku jsme neměli dobrý pohyb, ve všech herních situacích byli domácí lepší. My jsme se trochu zlepšili pět minut před koncem druhé části, což pak pokračovalo ve třetím dějství. Celkově ale byli domácí lepší a zaslouženě vyhráli,“ gratuloval Kohoutům k výhře asistent trenéra Litvínova Radim Skuhrovec.

O třetí výhru v řadě se svěřenci trenérského dua Tomajko & Moták pokusí v neděli v Praze proti Spartě.

Jakub Galvas.
Kapitánem celou sezonu? Asi bych to nevydržel, smál se Galvas

HC Olomouc – HC VERVA Litvínov 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky:  2. Ostřížek, 26. Dujsík (J. Knotek, V. Tomeček), 30. J. Knotek (Škůrek, Ostřížek) – 57. Válek (Petružálek). Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Tošenovjan, Hlavatý. Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. Diváci: 4271.
Olomouc: Konrád – Ondrušek, J. Galvas, Švrček, Škůrek, Jaroměřský, Dujsík – Strapáč, Kolouch, Irgl – Ostřížek, J. Knotek, V. Tomeček – Burian, Nahodil, Jergl – Laš, Skladaný, Holec. Trenéři: Tomajko a Moták.
Litvínov: Janus – Ščotka,Porseland, Baránek, Hunkes, Suchánek, Romančík – Válek, J. Mikúš, Petružálek – F. Lukeš, V. Hübl, Myšák – Trávníček, M. Hanzl, Matoušek – Řehoř, Jurčík. Trenéři: Razým a Skuhrovec.

Autor: DAVID JAHODA