„Ale je to rozdílový hráč a majitel klubu. Když přijde hodinu před začátkem zápasu a řekne, že chce hrát, místo v sestavě mu rádi najdeme,“ usmívá se jeden z kladenských trenérů a Jágrův bývalý spolubojovník z reprezentace i Kladna Pavel Patera.

Tiskový mluvčí Vít Heral na otázku, zda už má Jágr na svazu zaregistrovanou smlouvu, odvětil, že všechny náležitosti jsou nachystány.

„Vše je nachystáno tak, aby Jaromír mohl nastoupit ze dne na den. Záleží na něm, až se rozhodne. Že to bude ve středu, tam je pravděpodobnost nižší než v sobotu proti Přerovu,“ odtajnil muž z vedení Rytířů a zároveň upozorňuje na už známou realitu: pokud Jágr dostane dobrou nabídku z NHL, sbalí se, odletí a z jeho startu v Kladně nebude nic.

Jágr by byl bezpochyby obrovskou atrakcí WSM ligy, taková hvězda v ní nikdy nenastupovala. Při vší úctě ke jménům Prospal nebo Dvořák.

Jistý plný dům

Kladno ani nemá důvod jeho případný start tajit. Zatímco na „normální“ zápas dorazí něco kolem dvou tisícovek fanouškům, na nejslavnějšího českého útočníka by dorazil bezpochyby plný dům. A pokladník by zajásal. Šťastný byl byl i Pavel Patera.

„Pochopitelně bych mu přál, aby podepsal v NHL a dohnal tam další rekord. Ale pokud se ptáte na můj pohled trenéra, tak samozřejmě chci, aby hrál u nás v Kladně,“ říká muž, který s Jágrem dobyl olympijské zlato.

S Milošem Hořavou by si však najednou musel poradit s trochu novou situací. A s přísností by na Jágra šli jen sotva.

„Jarda má tolik zkušeností, že mu budeme těžko něco vytýkat. Spíš se budeme domlouvat a člověk si od něj nechá i poradit. Jde o to dojít k takovému řešení, které bude dobré pro tým,“ upozorňuje Patera.

Zároveň nemá žádný strach z toho, že by se Jágra pokusil někdo z protivníků zastrašit, přehnaně bránit nebo dokonce zranit.

„Má za sebou několik moc sezon v NHL, několik let tam byl nejlepším hráčem. A vždycky se uměl ochránit. A kdyby přece jen k něčemu došlo, tak máme v mužstvu dost hráčů, kteří by se o jeho ochranu postarali,“ pousmál se aktuálně asistent trenéra Rytířů.

První lajna by to nebyla

Hodně se diskutuje o tom, s kým by vlastně Jaromír Jágr v kladenském celku nastoupil. Jeho někdejší první domácí centr Milan Nový oslavil šedesáté čtvrté narozeniny, ten mu bude pouze fandit z hlediště.

Pavel Patera jako většina Jágrových vrstevníků nehraje, Tomáš Plekanec se připravuje v Montrealu na nový ročník NHL.

„S první lajnou by měl asi smůlu,“ usmál se Patera i proto, že dvojice křídel Kloz a Tůma je sehraná. Kouči si prý jeho přesné zařazení nechají pro sebe, ale určitě i Miloš Hořava uvažuje o spojení s talentovanými Kubíkem či Machačem. Nebo tvořivým centrem Romanem Přikrylem a Jakubem Strnadem, který si už v minulosti s Jágrem zahrál v jedné formaci.

„Asi to možné je,“ krčí rameny skvělý bruslař a výborný obranář, jenže zároveň dodává, že s jeho lajnou Jágr netrénoval a není zdaleka jisté, zda by nastoupil právě v ní.

Kladenští fanoušci si hlavně přejí, aby už konečně nastoupil. Z pěti nejbližších zápasů odehrají Rytíři hned čtyři doma.

„My si to přejeme také, ale Jaromír není stroj. Potřebuje nějaký čas na přípravu a my to musíme respektovat a chápat,“ dodal Vít Heral.

Na situaci v sociálně vyloučených lokalitách v Přerově dnes dohlíží osm asistentů prevence kriminality
Nadávky, krádeže, potyčky. V Přerově už se bojí i Romové