Parádním úvodem sezony a hvězdnými posilami se z chomutovských Pirátů stal po letech mančaft, na který jsou lidé zvědaví. A bylo to znát nejen v hledišti, kam si cestu našlo přes čtyři a půl tisíce fanoušků, ale i na ledě. „Soupeř začal líp, ale jen tak pět minut. Potom jsme ztratili respekt z některých jmen, která tam měli," přiznal počáteční ostych z lajny Romana Červenky útočník Mory Marek Laš.

Právě brzké zjištění, že se dá hrát vyrovnaná partie i proti útoku složeném z účastníků letošního mistrovství světa, vlivo Olomouckým krev do žil.

„Možná měli trošku v hlavě, že jsou mírnými favority. I to, že začali lépe než my, je v tom utvrdilo. Pak mohli být jen překvapení a zaskočení z toho, co jsme předváděli, protože od té páté minuty jsme hráli celkem dobře, což jsme potvrdili i gólově v každé třetině," pokračoval Laš.

Na úvodní Řípovu trefu ve druhé třetině navázal právě osmadvacetiletý útočník, který se prosadil svou typickou akcí z předbrankového prostoru.

„Nejdřív jsem dorážel bekhendem, ale to bylo něco hrozného… Možná mi to však pomohlo, protože se ke mně puk zase vrátil. A u druhé dorážky jsem věděl, že to bylo za brankovou čárou docela hodně," popisoval Laš svou druhou trefu v sezoně, kterou však musel uznat videorozhodčí.

„Nevěděl jsem moc, co jde rozhodčí kontrolovat, jestli třeba ještě předtím nepískl, z toho jsem měl trochu strach. Ale když šel kontrolovat, jestli puk přešel brankovou čáru, tak jsem si byl jistý, že to branka je," vysvětloval. Právě situace, která gólu těsně předcházela, se příliš nezamlouvala chomutovskému brankáři Miroslavu Kopřivovi, podle kterého mohl rozhodčí písknout příliš důraznou dorážku do svých betonů.

„Když je puk viditelný před betonem, tak do toho v brankovišti jdu. Že do toho dám větší sílu než gólman, který má zapřenou nohu? Bohužel," komentoval s naprostým klidem Laš.

Diváci na tribunách se nestačili divit. V dosavadním ročníku extraligy se Mora z přesilovky ani jednou neprosadila, Chomutov zase v oslabení během pěti zápasů neinkasoval. Uběhlo však třiadvacet minut a využití bylo 2:0.

„Čím to bylo? Zkusili jsme si přesilovku ještě v den zápasu při rozbruslení. Soupeř měl rozbruslení před námi, tak jsme měli strach, že na to budou koukat. Ale naštěstí chvíli předtím odjeli, tak to byla možná chyba, měli zůstat déle," usmívalo se pravé křídlo prvního útoku Olomouce.

Vzápětí přidal dobře naladěný Laš další vysvětlení toho, co svěřence kouče Zdeňka Venery tolik motivovalo.

„Všiml jsem si, že když je televizní utkání, ukazují se tam nejlepší hráči týmů v přesilovkách, co se kanadského bodování týče. Tak jsem se trošku bál, že bychom tam měli v pátek ve Zlíně pět hráčů s nulou. To už nebude, už to z nás spadlo," pobavil přítomné novináře muž s číslem 39 na zádech.

Vzápětí však s vážnou tváří prozradil recept na to, aby Mora i nadále šlapala jako dosud. „Pro nás neexistuje tabulka, žádné jiné zápasy, jen ten jeden, co nás čeká. To si myslím, že je cesta," uzavřel Laš.