„Hosté byli lepší. Vytvořili si víc velkých šancí. Hráli jsme špatně přesilovky a to rozhoduje. Měli jsme problém se dostat do třetiny a ztráceli jsme půdu pod nohama," posteskl si olomoucký trenér Petr Fiala.

Zápas odstartovala chyba v olomoucké rozehrávce a šance Kudrny, kterou Vošvrda zlikvidoval.

Další nebezpečné situace přišly až na konci třetiny. Po přečíslení se do šance dostal Vantuch a olomoucký brankář se vyznamenal.

Těsně před první sirénou puk na hradeckou branku nahodil Rác, ale Marosz kotouč nedokázal zpracovat.

„První třetina byla takové oťukávání. My ale hrajeme doma a nemůžeme se oťukávat. Musíme být důraznější," kritizoval herní projev svého týmu v první dvacetiminutov­ce Fiala.

Hned po přestáve mohl skóre otevřít Rác. Jenže nejprve netrefil odkrytou branku a poté z bezprostřední blízkosti nepřekonal hradeckého gólmana. „Za bezbrankového stavu trefil lapačku gólmana Kacetla," litoval Fiala.

Mora toho vzápětí litovala. Pilař nahodil puk před branku, Vošvrda kotouč vykopl do hrudi Nedvídka, od níž se odrazil do olomoucké branky.

V polovině zápasu Kohouti vyrovnali při dvojnásobné přesilovce. Laš přihrál před brankoviště Hermanovi a ten zavěsil pod víko.

Poté se ale hrálo především před olomouckou brankou.

Tomáš Knotek se dostal do samostatného nájezdu a puk mu v poslední chvíli sjel z hokejky.

Při přesilovce však vypáli Pospíšil a bylo to 1:2. Další šance sice neproměnil Červený, ale 24 sekund před druhou sirénou na 1:3 zvýšil Mertl.

Musíme se vrátit ke většímu nadšení

Po přestávce se k bekhendové dorážce dostal Patera a Kacetl nevěděl, kde je puk. Ten ale v brance nebyl.

Po buly před hradeckou svatyní se hosté dostali do rychlého protiútoku, rozebrali olomouckou obranu a Dej zakončoval do prázdné.

Pátý gól mohl vzápětí přidat Nedvídek, ale Vošvrda předvedl efektní zákrok lapačkou.

Hanáci mohli v závěru snížit. Jan Knotek ale z brankoviště dorážel jen do Kacetla a bomba Ondruška skončila na betonu hradeckého gólmana.

„Šance jsme si vytvořili až za stavu 4:1. O výsledek jsme se měli víc poprat," poznamenal Fiala.

Olomoučtí hokejisté čekají dva venkovní zápasy, v neděli v Karlových Varech a v pátek na Slavii.

„Teď máme před sebou dva důležité zápasy. Musíme se vrátit ke většímu nadšení ze hry," dodal Fiala.

HC Olomouc – Mountfield Hradec Králové 1:4 (0:0, 1:3, 0:1)

Branky a nahrávky: 30. Herman (Laš, Majeský) – 27. Nedvídek (Pilař, Kopta), 37. Pospíšil (P. Mikuš, Pilař), 40. Mertl (Kudrna), 42. Dej (Kukumberg, Pospíšil). Rozhodčí: Fraňo, Hejduk – Charvát, Skopal. Vyloučení: 2:6. Využití: 1:1. Diváci: 4943.

Olomouc: Vošvrda – Majeský, Vyrůbalík, Skrbek, Staněk, Škůrek, Ondrušek – Rác, Marosz, Cibák – Zuzin, Patera, Buc – Pekr, Herman, Laš – T. Rachůnek, J. Knotek, Matai. Trenéři: Fiala a Dopita.

Hradec Králové: Kacetl – Vydarený, Dietz, Pilař, P. Mikuš, Vašíček, Pláněk – Kudrna, Mertl, Šimánek – Dej, Kukumberg, Pospíšil – Vantuch, T. Knotek, Červený – P. Beránek, Nedvídek, Kopta. Trenéři: Draisaitl a Kučera.