Nezvykle dlouhá zápasová mezera navíc dává prostor pročistit marodku, která byla na startu přípravného období hlavně v útočných řadách poměrně široká. Až tak, že v domácím utkání proti třineckým Ocelářům musel v útoku alternovat obránce Jakub Galvas.

Varování před extraligovými mači? Možná. Ovšem žádná posila, která by rozšířila ofenzivu, na cestě není. K dispozici ale budou junioři. Michala Matiaška, Martina Pěchu a Matěje Kořenka si trenérské duo Zdeněk Moták – Jan Tomajko v úvodních duelech přípravy prokleplo.

„Nezklamali,“ uvádí Moták. Zatím je ale s nimi plán takový, že poslouží jako záloha pro případ nouze.

Nyní máte zápasovou pauzu. Poslední utkání proti Třinci a nadcházející s Jihlavou dělí 12 dní. Není to problém?
Budeme trénovat. Potom nás čekají další zápasy, které půjdou za sebou v krátkém sledu. Každý týden budou dva. Budeme se teď soustředit na trénink. Zápas nám něco ukáže, na tréninku si ale zase můžeme připravit další varianty.

Pokoušeli jste se do této mezery domluvit ještě nějaké střetnutí?
To už nešlo. Všechna mužstva už svůj program měla.

Zbyněk Irgl
Gól? Důležité to bude až v lize, ví Irgl



Jak jste byli spokojeni s výkonem proti Třinci?
V prvé řadě je nutno podotknout, že panovaly nepříznivé klimatické podmínky. Myslím si, že hráči toho po zápase museli mít hodně. Doufám, že se fanoušci zchladili a my je trochu zahřáli výkonem. Vyzkoušeli jsme si zase nějaké herní situace, které bychom chtěli do hry aplikovat. Myslím, že na přípravu to byl slušný zápas. Vzít Třinci bod a získat v uvozovkách jeden navíc v nájezdech je příjemné. Musím chlapce pochválit.

Ale neobešlo se to bez chyb, že?
Chyb tam bylo samozřejmě hodně, dvě nám soupeř potrestal. Byla tam okénka, kdy nám hráči Třince jezdili sami na bránu, čehož bychom se měli vyvarovat. Nemůžu říct, že jsme spokojeni, to asi ne, ale zápas určitě splnil účel.

Bylo to po herní stránce lepší než v úvodním zápase přípravy proti Jihlavě?
Určitě bylo. Hráli jsme trochu taktičtěji, připravili jsme si dostatek gólových šancí, kdy jsme Třinecké přehráli. Bohužel, když v takových situacích nedáte gól, je to hrubá chyba. Nemělo to být na konci 2:2, ale výsledek měl být příznivější pro nás. Příležitostí bylo opravdu hodně.

Čtvrtý útok jste v prvních dvou zápasech poskládali kompletně z juniorů Matiaška, Pěchy a Kořenka. Jak se vám líbili?
Myslím si, že můžeme vyjádřit jakousi spokojenost, ale nechci to říct na plnou pusu. Protože kdyby ano, mohli by se posunout někam do oblak, a to nechceme. Snaží se dodržovat taktické prvky, které v naší hře jsou. Podle mě mají do své kariéry slušně našlápnuto, bude ale záležet jen na nich, jak s tím dál naloží. Potřebujeme, aby se zlepšovali v juniorském týmu, chtěli pracovat. To je nejdůležitější – aby chtěli oni sami. Příležitost každopádně dostali a myslím, že nás nezklamali.

Co jste si slibovali od toho, že jste je zařadili do jednoho útoku?
Chtěli jsme vidět, jak si poradí v těžkých situacích. Ať už to bylo v Jihlavě, nebo v těžkém utkání proti Třinci. Hráli jsme proti finalistovi minulého ročníku, takže to pro ně musel být velice těžký zápas. Myslím, že to zvládli relativně dobře, a že nakonec bylo dobré rozhodnutí dát je všechny tři k sobě.

Před startem přípravy jste říkal, že mladíci dostanou příležitost hlavně v prvním zápasovém týdnu. Jak to s nimi bude dál?
Teď by se k nám měli do plnohodnotné přípravy opět zapojit chlapci, kteří byli zranění. Mladí by se měli vrátit do přípravy juniorského týmu, a bude-li nějaký problém u nás v áčku, vždycky si můžeme pomoct tím, že potáhneme někoho z nich nahoru. V tom nevidím vůbec problém. Víme o nich, víme, jak ve hře reagují. Třeba i na stresové situace. Dveře do A-mužstva mají určitě otevřené.

Příprava: Olomouc vs. Třinec.
Vítězné nájezdy. Mora v domácí premiéře přemohla Třinec



Proti Třinci musel v útoku nastoupit obránce Jakub Galvas. Není to pro vás trochu varování směrem k sezoně, že by útočníků opravdu mohlo být víc?
Je pravda, že teď tam byla nebo jsou nějaká zranění. Mára Laš je po operaci z minulé sezony, Honza Knotek podstoupil lehký chirurgický zákrok, aby byl pak na soutěž připraven v plném šejpu. V době, kdy jsme hráli první dva zápasy, nám onemocněl Franta Skladaný, zranil se Vilda Burian. Pepa Podlaha byl taky nemocný. Tohle počasí, kdy se přechází ze zimy do tepla, tomu moc nepřeje. Hokej je plný střetů, je to boj, takže z toho vždycky může někdo vypadnout, za což samozřejmě nejsme rádi. Na posílení jsme chtěli zapracovat, ale budu opakovat to, co už jsem říkal dříve – jestli to vyjde, bude to dobré, jestli ne, budeme pracovat s kádrem, který máme. Nevidím v tom problém.

Po dvou zápasech je možná ještě brzy, ale přece jenom… rýsují se už mezi hráči nějaké vazby?
Je to zatím asi o dvojičkách, které by si mohly vyhovovat. Ještě to není o kompletních formacích. Zkoušíme, jak by to mohlo vypadat, kdo by si s kým mohl sednout. Hledáme… po dvou zápasech bych z toho nedělal žádný závěr.

Autor: DAVID JAHODA