„Není co slavit, ale žádný propadák to nebyl,“ konstatoval trenér Zdeněk Venera.

Jak hodnotíte letošní sezonu?
Z mého pohledu měla základní část několik fází. Začátek nám docela vyšel. Sbírali jsme body. Pak jsme měli období, kdy výkon byl dobrý, ale body jsme nezískali. Přestalo se nám dařit v koncovce a smolný gól nás vždy připravil o bodový zisk. Pak už i výkony byly slabší a na to navázalo období, kdy jsme měli hodně nemocných a zraněných hráčů. V závěru základní části se mužstvo parádně zmobilizovalo. Přestože jsme nebyli kompletní, bojovali jsme o play-off do posledního kola. Poslední čtvrtina byla nejlepší částí sezony.

Závěr sezony jste už dohrávali jen z povinnosti ve skupině o umístění. Těchto šest kol se asi moc hodnotit nedá, že?
Nikomu o nic nešlo. Hodnotit výkony nemá cenu. Spousta hráčů potřebovala začít s léčbou, což jsme vůbec neodkládali. Pokud by se hrálo play-off, tak pod nějakými obstřiky a prášky by nastoupili. Ale zase by to bylo na úkor začátku letní přípravy. Navíc dostala šanci spousta mladých hráčů, o kterých jsme si mohli udělat obrázek. Třeba obránce Rutar na extraligových startech vydělal, že se asi objeví na mistrovství světa osmnáctek. Těch pozitivních věcí bychom našli víc. Hlavní je, že jsme se nemuseli obávat baráže. Není co slavit, ale žádný propadák to nebyl. Nemusíme věšet hlavy.

ČTĚTE TAKÉ: Kam o víkendu? Na košty, nevšední bál i probouzení netopýrů

Ubrali jsme z loňské agresivity

Na konci loňského roku na tým dolehla největší krize. Dokážete s odstupem říct, proč se to stalo a co byste případně udělal jinak?
Když to srovnám s loňskou sezonou, tak mužstvo bylo poznamenané baráží a od první do poslední vteřiny šlo nadoraz. Byla vidět obrovská vůle, že baráž už nikdo nechce zažít. Letos po úspěšném začátku došlo k uspokojení a k dojmu, že to samo jede. Ono to tak ale není. Olomouc je třetím rokem v extralize a ve srovnání se soupeři, kteří mají kádry poskládané, to ještě nějaký čas potrvá, než se jim vyrovnáme. Určitě jsme polevili z loňské agresivity. To se ale nedá ovlivnit. Navíc přišly různé průjmy a angíny. Chvilku se z toho kluci dostávali. Vypadli jsme z desítky a pak přišla všeobecná mobilizace, která vyústila povedeným závěrem. Vyhrávali ale i soupeři a ztráta se těžko doháněla.

Neměl jste na konci roku strach, že spadnete do baráže?
Bylo období, kdy to hrozilo. Navíc v baráži je pravidlo, že mohou nastoupit hráči, kteří mají odehráno patnáct zápasů v extralize. Pro případ, že by se zranil některý gólman, tak se tady objevil Marek Laco z Havířova. Objevili se i další hráči na střídavé starty. Sestava někdy vypadala trochu jinak, ale někteří hráči potřebovali nasbírat extraligové starty. Věřili jsme, že do baráže nespadneme, ale pro všechny případy jsme se jistili.

Braňo je pro nás základ

Na konci přestupního období se vám vyplatily kádrové změny. Především Vlach a Sundher vám hodně pomohli. Jak se ohlížíte za jejich výpomocí?
Byl to každopádně přínos. Hodně nám to pomohlo nejen po stránce kvality ale i kusů, protože už jsme neměli koho nasadit. Kdyby se koncem ledna mužstvo nepodařilo doplnit, tak by to bylo hodně špatné.
Gólman Branislav Konrád měl vloni vynikající sezonu, ale letos to nezopakoval. Jak hodnotíte slovenského brankáře?
Vloni měl nadstandardní sezonu. Letos chytal taky velice dobře. Gólmani to mají strašně těžké. Dostanete gól, u kterého si lidi řeknou, že to mohl chytit. Jinak to ale vypadá, když utkání skončí 2:1 nebo 6:2. Při vysokém vítězství to nikdo neřeší. My těch gólů moc nedáváme a gólman to má strašně těžké, když si uvědomuje, že nemůže pustit blbý gól. Braňo je pro nás základ.

V létě do týmu po dvouletém zranění přišel Juraj Mikúš a nakonec se stal nejproduktivnějším hráčem. Jaký byl jeho přínos?
Juraj Mikúš ve stoprocentní formě a zdravotním stavu je někde jinde. Ale to by nebyl tady. Podařilo se ho získat díky bráchovi a že začínal po zranění. Bohužel, když byl ve formě, tak ho skosilo zranění a v závěru už nám nepomohl. Jinak je to ale parádní hokejista. Pomohl nám hodně hlavně při přesilovkách.

Celou sezonu odehrál talentovaný Jakub Galvas. Jak vnímáte jeho růst?
Kuba má obrovské předpoklady. Potřebuje ještě přibrat. Ještě by to chtělo pár kilo navíc a obalit se svaly. Perfektně bruslí, má přehled ve hře. Uvidíme, co předvede na mistrovství světa osmnáctek.

ČTĚTE TAKÉ: Zastávky tramvají přes Nové Sady už mají jména

Kanaďan Sundher? Hokejově parádní

V závěru sezony dostali příležitost talentovaní mladíci. Počítáte s nimi pro příští sezonu?
Záleží, jak bude kádr velký. Je to ale pravděpodobné. Uchytili se velmi dobře.

V létě jste posilovali v útoku, ale na zlepšení produktivity se to neprojevilo. Jak hodnotíte nové posily?
Člověk nikdy neví, jak se to bude vyvíjet. Protasenya se v Jihlavě zranil a sezonu nedohrál. Juraj Mikúš očekávání splnil a zranil se. Petr Strapáč do týmu vnesl zdravou agresivitu, ale taky sezonu nedohrál. Vilda Burian šel postupně nahoru a v závěru patřil k nejlepším. U Davida Ostřížka jsme čekali víc a vyústilo to ve výměnu za Romana Vlacha, která mužstvu prospěla. Myslím si, že se ofenzivní síla trošku zlepšila. Oproti loňsku jsme zlepšili přesilovky. Ale vůbec se nezlepšila úspěšnost střelby. Jsme někde kolem osmi procent. Mužstva s elitními střelci jsou někde kolem čtrnácti patnácti procenty.

Před rokem byl v klubu na zkoušce Trivino, teď tým posílil Sundher. Jsou pro vás zámořští hráči určitým řešením?
Je to dobrá cesta, ale musíte o hráči mít kvalitní informace. Kevin přišel na doporučení Juraje Mikúše. Myslím, že jsme se s ním trefili, ale bohužel ho potkaly zdravotní problémy. Přechod pro něj nebyl jednoduchý. Bylo vidět, že ze spousty věcí je překvapený a chce to nějaký čas na aklimatizaci. Pokud tady bude příští sezonu, posune se o kus dál. Hokejové vlastnosti měl parádní.

VIDEO: Lupič s pistolí přepadl potraviny v Olomouci. Nepoznáte ho?

Smlouva prodloužena

Jak to vypadá s vašim dalším působení v Olomouci?
Prodloužili jsme smlouvu o rok.

Zvažoval jste i jiné nabídky?
Zájem byl na obou stranách. Myslím si, že dva roky je málo a bylo rozumné smlouvu prodloužit.

Jaké máte další záměry s kádrem a cíle pro příští sezonu?
Žádné úkoly jsem nedostal. Konkrétní umístění se těžko odhaduje. Hokej se hraje pro lidi. Pokud bude plná hala a lidi budou na hokej chodit, tak můžeme být spokojeni. Co se týče hráčů, tak je to předčasné. Jednání probíhají a zatím není zdaleka jasné, jak bude kádr vypadat.

ČTĚTE TAKÉ: 

Mejdan v plecharéně. Mora se rozloučila rekordní výhrou

Superliga: Olomouc skvěle otočila jarní start s Pardubicemi