„Naši i jejich kluci říkali, že klobouk dolů, ale mně to přišlo normální," vysvětloval nejproduktivnější obránce týmu.

Takové gesto se jen tak nevidí. Přemýšlel jste, že se jedná o výjimečnou věc?
Ne, je to normální věc. Hned jsem věděl, že to nebyl faul, ale moje hokejka. Nějak jsme se tam zamotali a náš hráč přepadl. Přesně nevím, kdo to byl, ale to není důležité. Vůbec jsem nepřemýšlel, že by to mělo být jinak. Tak to prostě mělo být.

Onen zákrok přišel ve druhé třetině za bezbrankového stavu a ve chvíli, kdy jste hráli přesilovku. Ani na chvíli vás nenapadlo, že byste mohli hrát proti třem?
Člověk si to hned neuvědomí, možná mohla být přesilovka pět na tři, ale nevím… Věděl jsem hned, jak to je. Počkal jsem na přerušení 
a jel to říct rozhodčímu. Ten řekl, že dobrý, a zrušil to. Myslím, že člověk se musí rozhodnout hned, ne spekulovat nad tím, jestli může být přesilovka a podobně. Ale už v první třetině byl tam takový faul nefaul, bylo to sporné, takže si myslím, že by to nebylo moc fér.

Jaké ohlasy byly na váš čin od Libereckých?
Na gesto kluci říkali, že klobouk dolů nebo něco 
v tom smyslu. Nejen ti, se kterým se známe, ale přišel za mnou i ten samotný podražený hráč.

A co jste si vyslechl od svých trenérů?
Trenér se mě ptal, řekl jsem, že to byla moje hokejka, tak odpověděl, že to je v pohodě. Nikdo mi nenadával nebo tak něco (smích). Je to věc každého hráče, mně to přišlo normální.

Brzo jste přišli o Marka Laše. Ovlivnilo vás to směrem dopředu?
Nevím. Samozřejmě kluci jsou spolu sehraní v přesilovce nebo lajně, ale to k tomu bohužel patří. Trenér na to nějak zareagoval a šance jsme měli i tak. Při troše štěstí třeba plichta mohla být nebo nějaký bodík, ale bereme to, jak to je. Sice nás to hodně mrzí, protože týmy pod námi vyhrály, ale nestresujeme se. Měli jsme dokonce vidinu čtverky, ale nesmíme mít moc velké oči.

Ohlasy na gesto Vyrůbalíka

Kouč Mory Zdeněk Venera„Martin to udělal správně, přijel a vysvětlil nám to. Ze střídačky nejde vidět, čí přesně hokejka to byla. Naopak si myslím, že 
v první třetině, když jsme se dívali o přestávce na první faul na Braňa Konráda, tak to taky vypadalo, že to mohla být spíše naše hůl. Ale i taková vyloučení 
k zápasu patří. Určitě jsme Martinovi nenadávali, naopak jsme jeho gesto ocenili."

Trenér Liberce Filip Pešán
„Jsou to gesta, která hýbou českým hokejem. Klobouk dolů, že 
v takhle vypjatém zápase se mužstvo Olomouce ukázalo 
v takhle férovém světle."