Olomoucký brankář inkasoval pouze jednou, když jej ve 25. minutě překonal z bezprostřední blízkosti plzeňský Stach. Jeho spoluhráči však bylo na druhé straně jaloví.

„Je to takový paradox, že když dostaneme jeden gól, většinou prohrajeme 0:1,“ litoval 30letý Slovák. Mertlova branka v posledních vteřinách přišla až při power play Hanáků.

Soupeře jste přehrávali, ale nestačilo to. Proč?
Hráli jsme lépe než v pondělí, vyhrávali jsme osobní souboje, u nich v třetině nám to taky šlo. Ujela nám akorát trošku ta druhá třetina, ale nedá se tlačit Plzeň tři třetiny. Co na to říct… Je to velká škoda, ale výborně jim zachytal gólman. Míra Svoboda Plzeň podržel, to rozhodlo.

Možná škoda, že jste hráli na konci v sedmi. Zbytečné vyloučení…
Je to velká škoda, nemělo by se to stávat, ale není na mně, abych to hodnotil. Já sám jsem byl dvakrát vyloučený.

Jednou jste byl vyloučen za posunutou bránu, to samé se pak stalo i Svobodovi. Co tam bylo za problém?
Myslím, že tam byl špatný kolík. Já jsem se teda aspoň od té brány odrážel, ale jejich gólman vůbec. Nemyslím si, že by to byla naše chyba.

Mora vs. Plzeň. Čtvrtý čtvrtfinálový zápas
Mora nedala gól, Plzeň je krok od semifinále

Vítězný gól Stacha z předbrankového prostoru jste vůbec neviděl?
Měli jsme puk za naší bránou, zrovna jsem otáčel hlavu a najednou byl puk přede mnou. Škoda, možná jsem ji měl otočit o sekundu dřív a hokejkou bych to vyrazil. Takhle jsem se díval dál do rohu a nestihl reagovat. Byl jsem tam pozdě.

V pondělí mluvil kouč Venera o tom, že rozdílovým faktorem je jejich první lajna. Vnímáte to tak i z brány?
Gulaš je asi nejlepší útočník v extralize, je vidět, že góly dávat umí. Zejména v těch přesilovkách jsou všichni výborní, i když jsme je bránili hodně dobře. Klobouk dolů před našimi kluky.

Je pro gólmanovu psychiku hodně složité, když víte, že nemůžete moc gólů pustit, protože se vpředu natrápíte?
Za poslední čtyři roky jsem zvyklý (úsměv). Ale je to takový paradox, že když dostaneme jeden gól, většinou prohrajeme 0:1. Celou sezonu jsem dostával dva nebo tři a body jsme uhrávali. Nevím… Asi to kluky víc nakoplo.

Mohou vás negativně ovlivnit tři těsné porážky?
Spíš nás to mrzí. Chtěli jsme doma minimálně jeden zápas vyhrát, abychom se ještě vrátili před naše fanoušky. Nezbývá nám nic jiného než o to zabojovat v Plzni.

Bude to u nich ještě více urputnější?
Věřím, že to bude vyrovnané jako dosud všechny zápasy. V Plzni se hraje velmi těžko, doma hrají o hodně lépe, navíc je požene vyprodaný stadion. O to víc nás může mrzet, že jsme doma nic nevyhráli.

Klíčem může být první vstřelená branka, protože soupeř je natolik zkušený, že vedení si většinou hlídal.
Samozřejmě, u nich je třeba dát první gól nebo alespoň co nejdéle držet vyrovnaný stav. Když se dostanou do vedení, jsou velmi nepříjemní. Budeme se snažit hrát jako ty první dva zápasy u nich. Věřím, že se to podaří.

Plecharéna při čtvrtfinále Mora vs. Plzeň
Mora přestřílela Plzeň 31:17, ale naplano. Musíme to tam urvat, zní z kabiny