V Tipsport extralize jsou i větší hromotluci než je Rostislav Olesz. Nejzvučnější posila olomoucké Mory před novým a už rozběhnutým ročníkem ale umí svých 186 centimetrů a 96 kilogramů využít tak dobře, že kdybyste ho chtěli z místa posunout, to abyste zapřáhli minimálně dva koně.

Jeho přednost vyniká u mantinelů, kde je mu takřka nemožné sebrat puk, ale taky před brankou. Vždyť právě z tohoto prostoru vstřelil v pátek na ledě „svých“ Vítkovic úvodní olomoucký gól v sezoně.

„Před brankou to strašně bolí a my víme o tom, že on to tam má rád,“ mnul si ruce po Oleszově příchodu zkušenější z dvojice kohoutích trenérů Zdeněk Moták.

HC Olomouc - BK Mladá Boleslav
Knotek zahodil bod. Nedal jsem prázdnou bránu, klel

„Když si vezmete, že proti vám bude stát nějaké – s prominutím – dvoumetrové hovado a bude vás kolem předbrankového prostoru válcovat, tak to není nic jednoduchého a hezkého. On je zkrátka zvyklý ty rány přijmout. A když je umíte přijmout, umíte je i rozdat,“ dodal Moták.

Čekalo se, že Hanáci využijí jeho ohromné síly hlavně v přesilových hrách. Usadí ho na místo před soupeřovým brankářem jako kůl v plotě, se kterým se nebude dát hnout.

OLESZ ZATÍM JAKO ŠKŮRKŮV PARŤÁK

Zatím se tak ale neděje. Majiteli 365 startů v NHL v olomoucké přesilovce patří místo u pravého mantinelu na modré čáře. Po levém boku má Davida Škůrka, před ním operuje ex-vítkovický trojzubec Lukáš Klimek, Petr Strapáč a Petr Kolouch.

Když Mora ve své letošní domácí premiéře zahrávala na konci prvního dějství dvojnásobnou početní výhodu trvající minutu a 55 vteřin, dali trenéři Olesze do první přesilovkové formace. Jen s tím rozdílem, že ho posunuli níž a místo na modré vzal David Ostřížek. Před hostujícím gólmanem se Olesz mihl jen jednou.

„V předbrankovém prostoru je hodně dobrý Honza Knotek. On je velký, je chlapisko. Udělá spoustu práce a měli jsme s tím dobrou zkušenost. Možná až těch přesilovek pět na tři neproměníme víc, budeme uvažovat nad tím, že tam půjde Rosťa,“ zdůvodnil Moták.

Jenže Mora proti Mladé Boleslavi neproměnila ani „klasické“ přesilovky. Ve dvou dosavadních zápasech hráli Hanáci celkem dvanáct přesilových her (nejvíc ze všech), dali ale jen jednu – David Škůrek v ní přisoudil bod navíc na ledě Vítkovic. Procentuální využití zatím činí 8,33 %. Jasně, po dvou zápasech je nosného materiálu málo, netřeba dělat velké závěry, ale že na hře v početní výhodě musí Olomouc pracovat, je holý fakt.

KNOTEK: ŠPATNÉ PŘESILOVKY BIJÍ DO OČÍ

„Přesilovky, ty asi bijí do očí. Je to první věc, kterou musíme zlepšit. Přesilovky vám pomůžou, dokážou vám vyhrát zápas,“ pokyvoval po utkání elitní centr Jan Knotek, který měl v prodloužení na holi rozhodnutí. Jen devět vteřin předtím, co si extra bod uzmuli Bruslaři.

Otázka do dalších kol zní: Jak početní výhody zlepšit? Jednou z možností je usadit těžký vagón do správných kolejí. Jinak řečeno – Rostislava Olesze před modrý půlkruh protivníka.

Jestli šéfové olomoucké střídačky sáhnou ke změnám už nyní, se uvidí už v pátek, kdy Kohouti zajíždí na led zlínských Beranů. Doma je pak v neděli čeká karlovarská Energie, současný lídr.

Speciální formace HC Olomouc pro přesilovou hru

1. přesilovková formace:

Nahodil – Knotek – Ostřížek

Irgl – Škůrek

2. přesilovková formace:

Klimek – Kolouch – Strapáč

Škůrek – Olesz