Šumperští Draci se v první lize ohřáli jen rok a opět sestupují. V Prostějově mluvili o postupu a namísto toho Jestřábi patřili k nejhorším celkům druhé ligy. Stejně jako Uničov, který se v závěru soutěže rozhodl šetřit a zkoušel juniory. Dva seniorské týmy navíc zmizely z hokejové mapy.

A nejlepší ze všech týmů v kraji, olomoucká Mora patřící k prvoligové špičce, davy diváků do ochozů stále neláká.

Krach Šternberku a Plumlova

Ročník 2009/10 ještě ani nezačal a druhá liga se musela rozloučit s tradičním účastníkem. Vedení HC TJ Šternberk se rozhodlo sezonu vůbec nezačít. „Do druhé ligy jsme sice přihlášeni, ale budeme se odhlašovat. Toto rozhodnutí vyplývá z ekonomických důvodů,“ řekl šternberský manažer Jan Trunda.

Skončil tedy klub, který ve druhé lize nikdy nechyběl v play-off, a mohl se pochlubit líhní talentů. Útočník David Krejčí již patří k oporám amerického Bostonu i reprezentace a Petr Vrána hraje za extraligové Vítkovice.

V Olomouckém kraji už není ani jediný tým, který by hrál krajský přebor. HC Grewis Plumlov ukončil po třech kolech soutěže svoji aktivní činnost.

„Táhlo se to už od loňského roku. Už tehdy jsme si říkali, že nemá cenu pokračovat,“ řekl majitel klubu a představitel generálního sponzora společnosti Grewis Petr Muzikant.

„Ale přišli hráči z juniorky, kádr se nějak poskládal a my do sezony vstoupili s tím, že bychom chtěli navázat na úspěchy, kterých klub dosáhnul. Jenže brzy se ukázalo, že co se týká kvality mužstva, tak posily nebyly adekvátní. Pak už to byla jen otázka času, jestli odstoupíme po druhém nebo desátém kole,“ uvedl Muzikant.

Mora potvrdila ambice, ale diváci nechodí

Úspěšnou sezonu mají za sebou prvoligoví hokejisté HC Olomouc. Mora po základní části skončila třetí a v play-off dokráčela do semifinále, kde ztroskotala na ambiciózním Chomutovu.

„Myslím si, že sezona byla vcelku úspěšná. Nicméně jsme se chtěli pokusit o postup do finále. Hráli jsme pěkné zápasy a kluci odvedli dobré výkony. Není se za co stydět,“ hodnotil generální manažer Erik Fürst.

„Sezona byla určitě dobrá, třetí místo bylo jako cíl už před sezonou, jen bych si přál, aby si na hokej v Olomouci našlo cestu víc diváků a bylo je víc slyšet,“ přál si kapitán Richard Brančík.

Právě návštěvnost je velkým problémem zápasů hokejové Mory. I přes dobré výsledky si cestu do ochozů moc lidí nenašlo.

Zubři v druholigové špičce

Nejnavštěvovanějším zimním stadionem je tak nově opravený stánek druholigového Přerova.

„Nově zrekonstruovaná Maxi-Tip Aréna nabízí návštěvníkovi podstatně kulturnější prostředí než starý zimní stadion. Když vynechám nové arény v extralize, tak si troufnu tvrdit, že Maxi-Tip Aréna patří k těm nejkrásnějším v České republice,“ pochvaloval si sportovní manažer Pavel Sedlák.

Hanáci si před play-off dávali nejvyšší cíle, chtěli se pokusit o postup do první ligy.

„Po velmi dobře rozjeté sezoně si už nemůžeme a ani nechceme dávat nízké cíle. Jistě tato vysněná meta je vysoko položená, ale my bychom se o ni chtěli pokusit. S tak vynikající diváckou kulisou, kdy na domácí utkání chodí kolem dvou tisíc diváků, se o to popereme,“ sliboval Sedlák.

Nepovedlo se. Zubři ztroskotali v semifinále na Hodonínu.

„Rozhodně se nemáme za co stydět. Odvedli jsme kus dobré práce, přilákali jsme spoustu diváků na opravený stadion a hráli jsme dobrý hokej. Chtěli jsme samozřejmě dojít v play-off ještě dál, ale postoupit mohl jen jeden. Odcházíme se vztyčenou hlavou,“ řekl trenér Lubomír Oslizlo.

Draci postoupili a zase spadli

Podruhé do stejné řeky vstoupili šumperští Draci. Ti prošli v předminulé sezoně první ligou téměř jen na posledním místě, ta právě uplynulá sezona byla navlas stejná.

A přestože vedení klubu po první zpackané prvoligové sezoně deklarovalo, že se poučilo z chyb, nedokázalo ani nyní poskládat tým, který by dokázal pro Šumperk uchovat prvoligovu příslušnost.

K zamyšlení byly už výkony týmu během přípravy. Draci spoléhali na hráče známé, nicméně v Šumperku daleko za hranicí svého výkonnostního zenitu. Draci tak opět začali za chodu měnit soupisku, což je mimochodem společným jmenovatelem všech sezon, kdy mužskému hokeji v Šumperku velí dvojice Vladimír Velčovský – Radek Kučera.

Od podzimu roku 2006 se v dračím dresu vystřídalo 19 gólmanů, 60 obránců a 98 útočníků, tedy dohromady 177 hráčů!

Vedení klubu doposud uplynulou sezonu nekomentovalo, dokonce upustilo i od tradiční tiskové konference, prezident Draků Vladimír Velčovský ale na oficiálních stránkách klubu uvedl, že následující druholigovou sezonu hodlá odehrát bez ambicí na opětovný postup do 1. ligy a že tým chce poskládat především z odchovanců klubu.

Nenaplňují se tak spekulace, že Šumperk prvoligovou licenci odkoupí.

„Sice nějaké možnosti byly, ale v tuto chvíli se chystáme na druhou ligu,“ sdělil Deníku sportovní manažer Draků Radek Kučera.

Propadák Jestřábů

Před sezonou se v Prostějově mluvilo o postupu do první ligy. Týmu nabitému známými jmény se povedla příprava a myslel na nejvyšší příčky. Opak byl ale pravdou.

Týmu se nepovedla úvodní kola a vedení přistoupilo ke změnám v kádru i trenérů. To se ale neosvědčilo a prostějovský tým patřil k nejhorším v lize.

„Podle jmen bylo mužstvo opravdu silné. Ale my jsme ho poskládali jenom podle jmen, ale ne podle výkonnosti. Jména vám nezaručí, že budete úspěšní. Ten konec už byl strašidelný. Když si vzpomenu na ty zápasy, tak jsem si říkal, že je to ztráta času i peněz,“ přiznal majitel klubu Zdeněk Zabloudil.

Klub se přitom dlouho nevzdával a usiloval o postup do play-off. Nové posily však výhry nepřinesly.

„Čekali jsme na prosinec, že uděláme další změny, měli jsme domluvené hráče a tehdy jsem si myslel, že se to celé zlomí. Že když přijde Piecha, Brynecký, Smejkal, silný trenérský tandem, že půjdeme nahoru. Ale nešli jsme. A to bylo pro mě úplně největší zklamání,“ dodal Zabloudil.

V Uničově raději šetřili

Pro uničovské hokejisty byl hlavním cílem postup do play-off. Mladé mužstvo táhli zkušení hráči jako Pavlas nebo Komínek. Hanáci se neustále pohybovali na hraně osmičky. Po rozhodnutí hokejového svazu, že se z druhé ligy nesestupuje, vedení klubu rozhodlo, že bude šetřit. Uvolnilo tak hráče s nejvyššími smlouvami a sezonu dohrálo s juniory.

„Pro nás je hlavní šetřit. Chceme dát hlavně příležitost juniorům. Uničov je navíc malé město a moc firem, které by prosperovaly, tady není. Hokej ve městě ale chceme udržet,“ vysvětloval rozhodnutí vedení majitel klubu Tomáš Sršeň.

Omlazený tým tak v závěru sezony sbíral debakl za debaklem. Sršeň však toto období vnímal pozitivně.

„Mladí odvedli za poslední čtvrtinu, co mohli. Uvědomujeme si, že v příštích letech bude těžké shánět extra hráče a musí se pracovat s tím, co máme. Tři čtyři hráči z tohoto mladého kolektivu určitě dostanou příležitost,“ vysvětloval Sršeň.