Po vítězném gólu Jaroměřského se houf hráčů v bílých dresech raduje v rohu hřiště a jen o několik metrů dál jsou v euforii hráči v černém.

Mora totiž v předposledním barážovém kole porazila Mladou Boleslav 5:4 v prodloužení a oba prvoligové týmy slaví postup do extraligy.

Zápas navíc skončil očekávaným výsledkem, který hrál do karet obou týmů na úkor Chomutova.

„Nenechám si tím vůbec zkazit náladu. Spekulace byly, ale chtěl bych zdůraznit, že ani my ani Boleslav jsme si baráž nevyhráli tímhle zápasem. Baráž jsme si vyhráli už předtím. Jsem šťastný, že to takhle dopadlo a postoupili jsme do extraligy. Tím to pro mě hasne," reagoval Jiří Dopita, majitel a trenér HC Olomouc.

„Spekulace se objevily okamžitě po úterních zápasech. Hrozně těžko se tomuto bráníte. Nakonec jsou ale bezpředmětné, protože Chomutov prohrál. Kdyby to utkání nebylo, tak je to prospěšné pro oba týmy," přidal se boleslavský trenér Marian Jelínek.

Dopita: Příjemný šok

Extraligové oslavy na zimním stadionu v OlomouciBaráž skončila velkým překvapením, když do extraligy postupují oba prvoligoví vyzyvatelé na úkor Chomutova a Kladna.

„Nečekali jsme, že baráž takhle dopadne. Pro nás je to příjemný šok," přiznal Dopita.

Podobně reagoval i Jelínek.

„Ani ve snu by mě nenapadlo, že dva kluby z první ligy postoupí. Je to pro mě velké překvapení. Na druhou stranu je to signál, že první liga není taková čunča, jak se o ní často hovoří mezi extraligovými trenéry. Jsem přesvědčen, že minimálně první čtyři týmy by mohly konkurovat spodní části tabulky extraligy," porovnával obě soutěže.

Měli jsme zkušenosti a cítili šanci

Olomoučtí hokejisté přitom před rokem v baráži vyhořeli, když během dvanácti kol nasbírali jen šest bodů.

„Měli jsme loňské zkušenosti. Věřili jsme, že jsme schopni baráž odehrát lépe, pokud se nám vyhnou zranění. S postupem času jsme cítili šanci a postoupili jsme," poznamenal Dopita.

Jelínek navíc upozornil na to, že sezona zakončená baráží je nesmírně náročná.

„Celá sezona je hrozně vysilující. Pro mě osobně je to ohromná trenérská zkušenost. Je to náročnější než hrát o titul. To nic neztratíte. S Frantou (trenérem Výborným – pozn. red.) jsme hodně unavení," řekl Jelínek.

Extraligové oslavy na zimním stadionu v Olomouci

Kohout se objevil na olomouckém ledě po zisku extraligového titulu v roce 1994. Po dvaceti letech tam pobíhající opeřenci vítali extraligový návrat. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

HC Olomouc – BK Mladá Boleslav 5:4 v prodl. (1:1, 1:2, 2:1 – 1:0)

Branky a nahrávky: 18. Kucharczyk (Selingr, Ostřížek), 33. Kucharczyk (Selingr, Ostřížek), 45. Marosz (Knotek, Vodný), 46. Ostřížek (Jaroměřský, Selingr), 62. Jaroměřský (Herman, Knotek) – 6. Pabiška (Výborný, Vrbata), 27. Mikulík (Vrbata, Toman), 40. Jarůšek (Němeček), 49. Ovčačík. Rozhodčí: Jeřábek, Hradil – Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:2. Diváci: 5500 (vyprodáno)

Olomouc: Vošvrda – Cartelli, Jaroměřský, Houdek, Ondrušek, Bartoň, Staněk, Janáček – Kucharczyk, Ostřížek, Selingr – Marosz, Knotek, Vodný – Pekr, Rác, Herman – Jergl, Diviš, Švaňhal. Trenéři: Fiala a Dopita.

Mladá Boleslav: Will – Němeček, Toman, Ovčačík, Jindra, Žabka, Bohunický, Kurka – Mikulík, D. Výborný, L. Pabiška – Lenc, Broš, Klimenta – M. Látal, Musil, Starý – Jarůšek, Vrbata, Kubica. Trenéři: F. Výborný a M. Jelínek.

Další výsledek 11. kolaPiráti Chomutov – Rytíři Kladno 2:3 (0:1, 1:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 37. J. Stehlík (Krstev, Jaroslav Svoboda), 45. O. Kaše (Šagát) – 9. Patera (Majeský, M. Hořava), 29. M. Hořava (Patera, David Růžička), 29. L. Procházka (Eberle). Rozhodčí: Šindler, Polák – Bádal, Pouzar. Vyloučení: 4:7, navíc Dalecký (Kladno) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 3197.

Baráž o extraligu

1. Ml. Boleslav 11 5 2 2 2 37:25 21
2. Olomouc 11 5 1 3 2 33:32 20
3. Chomutov 11 3 2 1 5 24:26 14
4. Kladno 11 2 2 1 6 29:40 11