„Ukazuje se, jak mužstvu strašně chybí koncový hráč. V Boleslavi jsme se netrefili, dnes jsme dali jeden gól, a to byl ještě obránce," mrzelo Zdeňka Veneru, trenéra Mory.

S cílem odčinit nepovedené utkání v Mladé Boleslavi a s Tomášem Vošvrdou v brance vstoupili olomoučtí hokejisté do svátečního zápasu proti Plzni. Úvodní nápor Hanáků tlumil především brankář Matěj Machovský, který si poradil s velkými šancemi Radima Kucharczyka i Dávida Buce.

V polovině první dvacetiminutovky si na plzeňského gólmana nepřišel ani Jakub Herman a gól se neurodil ani z jinak výborné přesilovky ze závěru třetiny, kdy Mora Indiány po celé dvě minuty zamkla ve vlastním pásmu.

Prostřední dějství orazítkovala řada vyloučení, ale za bezbrankového stavu se pokračovalo i po dobré šanci ex-olomouckého Erika Hrni, kterého vychytal Vošvrda. Ve 33. minutě se už však právě po akci Hrni prosadil dorážkou do odkryté klece Tomáš Svoboda, čerstvá posila z brněnské Komety. A Západočeši mohli odskočit na rozdíl dvou branek, ale Kubalíkův nájezd zneškodnil beton muže s číslem 33 na dresu.

Ve třetí třetině Kohouti přepli na vyšší obrátky a bylo to znát. Urodilo se však až v její polovině, kdy si na výbornou zadovku Řípy najel Vodný, jehož střelu do odkryté branky dorazil dojíždějící Martin Vyrůbalík. Kapitán olomouckých hokejistů tak opět potvrdil, že je letos nebývale produktivní.

Sedm minut před koncem však domácí polevili a výsledkem byla ošemetná situace, ve které se nejlépe zorientoval Jakub Lev, zblízka zvedl kotouč nad Vošvrdův beton a vrátil Plzeňským vedení. Definitivní tečku za utkáním udělal Michal Poletín střelou do opuštěné branky.

S výkonem svých svěřenců, a zejména s body, tak mohl být plzeňský kouč Michal Straka spokojený.

„Začali jsme špatně, domácí nás dostali pod tlak, protože jsme měli špatný pohyb. Ale podržel nás gólman Machovský. Od druhé třetiny jsme se zlepšili na puku, vytvořili si přesilovky a dostali se do vedení. Domácí sice srovnali, ale dnes jsme věřili, že zápas otočíme na naší stranu. Šli jsme si za tím a povedlo se. Těší nás to a vážíme si toho, protože jsme letos s Olomoucí zatím nezískali ani bod," zhodnotil Straka.

Domácí trenér Zdeněk Venera litoval, jako už poněkolikáté v sezoně, slabé produktivity.

„První třetinu jsme začali dobře, co se týče nasazení a aktivity. Ale bylo to 0:0, a to je ten nejhorší průběh, který může být. Tlak, který není vyjádřen gólově, totiž nikdy nevydrží celý zápas. Měli jsme dát dva, tři góly, ale bohužel. Ano, gólman je podržel, ale je to i naší neschopností trefovat volné prostory, protože všechny střely byly do břicha. Ukazuje se, jak mužstvu strašně chybí koncový hráč. V Boleslavi jsme se netrefili, dnes jsme dali jeden gól, a to ještě obránce Martin Vyrůbalík," postěžoval si olomoucký lodivod, jehož mančaft prohrál potřetí za sebou.

HC Olomouc – HC Škoda Plzeň 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 49. Vyrůbalík (Vodný, Řípa) – 33. T. Svoboda (Preisinger, Hrňa), 53. Lev (Bližňák, Pulpán), 60. Poletín (T. Svoboda). Rozhodčí: Mrkva, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 4235.

Olomouc: Vošvrda – Houdek, Vyrůbalík, Staněk, Ondrušek, Valenta, Jaroměřský – Eberle, Řípa, Vodný – Buc, J. Knotek, Laš – Jergl, A. Zeman, T. Mikúš – Kucharczyk, Herman, Holec. Trenér: Zdeněk Venera.

Plzeň: Machovský – Kadlec, Jeřábek, Kudroč, Pulpán, Kubka, Moravčík – Indrák, Kracík, D. Kubalík – Kratěna, Blizňák, Lev – Hrňa, Preisinger, T. Svoboda – M. Beran, Přikryl, Poletín. Trenér: Michal Straka.