Skupina Západ se bude hrát systémem každý s každým. V základní části každý tým odehraje osmatřicet zápasů. Po základní části bude následovat play-off, kam se probojuje prvních šestnáct celků. První kolo se bude hrát na dva vítězné zápasy, druhé a třetí kolo na tři vítězné zápasy.

Pro play-off se ustoupilo od dvojzápasů a týmy se opět budou v pořadatelství zápasů střídat. Pro týmy na 17. až 20. místě soutěž končí s tím, že 19. a 20. tým přímo padá do krajského přeboru.

Ve skupině Východ se utká šestnáct týmů dvoukolově každý s každým, pak následuje nadstavba sudá – lichá. Celkem úctyhodná porce 46 zápasů. První tři týmy postupují do play-off, týmy na 4. až 13. místě hrají předkolo play-off. Poslední tým po nadstavbové části padá do kraje.

Dva vítězové play-off skupiny Západ a vítěz play-off skupiny Východ se utkají v kvalifikaci o postup do 1. ligy, baráž by nakonec podle všeho přece jen měla být zrušena.

Novinkou je, že i v základní či nadstavbové části musí každé utkání poznat vítěze. V případě nerozhodného stavu, následuje pětiminutové prodloužení a pokud se ani tehdy nerozhodne, následují samostatné nájezdy.

V moravské skupině bude startovat řada nových týmů. Mezi šestnácti družstvy figurují Opava, Nový Jičín, Velké Meziříčí, Přerov, Vsetín, Prostějov, Břeclav, Orlová, Šumperk, Valašské Meziříčí, Šternberk, Hodonín, Technika Brno, Uničov, Žďár a Pelhřimov.

„Je to posun dopředu. Přispějete to k rozvoji hokeje,“ kvitoval změny Tomáš Sršeň, majitel HC Uničov.

V loňské sezoně kritizoval malý počet zápasů, což se teď změní. „Počet kol bude podobný jako v první lize. Navíc přijedou noví soupeři,“ poznamenal Sršeň.

Pro loňského nováčka by mělo být přínosem i předkolo play-off, které budou hrát týmy umístěné na čtvrtém až třináctém místě. „Nechtěli bychom opakovat loňskou sezonu, kdy jsme hráli o záchranu. Chtěli bychom postoupit do předkola play-off,“ má jasný cíl šéf uničovského klubu.

Termíny soutěže:

Základní část 10. září – 10. ledna.

Druhá část (sudý-lichý) 14. ledna – 7. března.

Předkolo play-off od 10. března.

Play-off 17. března – 5. dubna.

Marek Palatka, Vladimír Malinovský