Brankář Jiří Trvaj své bezchybné výkony v úterý ozdobil vyrovnáním extraligového rekordu.

Od začátku sezony až téměř do samotného konce kalendářního roku 2014 čekali olomoučtí brankáři na první vychytanou nulu.

Mladší z dvojice Tomáš Vošvrda jí byl hodně blízko v zápase 18. kola s Pardubicemi, kdy držel čisté konto přes padesát minut hry. Pak ale dvakrát inkasoval.

„Tahle sezona nebude o čistých kontech," předpovídal Vošvrda už před startem extraligového ročníku.

Tato slova platila až do konce prosince.

Pak Vošvrdův zkušenější kolega Jiří Trvaj doma vychytal Liberec a na tento výkon navázal den před Silvestrem na Spartě, kde pomohl Kohoutům k nečekané a o to cennější výhře 1:0.

„Na začátku byla tyčka, ve druhé třetině mi trefili ruku. Vždy musí být štěstíčko, aby to trefilo člověka, nebo konstrukci," řekl tradičně skromný Jiří Trvaj po zápase novinářům.

Na osobní statistiky se dle svých slov čtyřicetiletý gólman sice vůbec nedívá, ale ze 46. čistého konta v základní části mít radost musel.

Vyrovnal tím totiž extraligový rekord Zdeňka Orcta.

„Když je někdo v těch statistikách nahoře, asi má i něco za sebou. Jsem za to rád," cenil si Jiří Trvaj.

Olomoucký gólman Jiří Trvaj

Olomoucký gólman Jiří Trvaj. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Děda legenda Trvka

Z úspěchu svého zatím slavnějšího brankářského kolegy měl neskrývanou radost Tomáš Vošvrda.

„Děda legenda Trvka se zbláznil, moc gratuluju k dorovnání rekordu! Je super ho mít vedle sebe," uvedl na svém twitterovém účtu Vošvrda.

Jiří Trvaj měl na Spartě kus štěstí na začátku druhé třetiny, kdy jej překonal Rolinek po akci Lukáše Pecha. Ten však místo radostného křepčení odjel na trestnou lavici, protože jeho počínání rozhodčí označili jako nedovolené.

„Pro mě to byl regulérní gól. Já jsem každopádně píchnul do puku a ještě do hokejky. Pak mu (Trvajovi, pozn. red.) ten puk vyjel zpoza betonu za něj a helmu, kterou do té doby měl na sobě, si sundal. Já to tam dotlačil normálně, hokejku jsem měl na zemi. Nevím, jak jinak bych to tam měl dávat," divil se Pech v rozhovoru pro hokej.cz.

Výborná obrana, chválil Sparťan

Mora krizový moment přečkala a dalšího gólu se Sparťané nedočkali.

Olomoucký gólman Jiří TrvajKromě bezchybného Trvaje za to mohla i kompaktní hanácká obrana.

„Oni jsou do obrany výborní, drží tam box a je těžké se tam prosadit. Trvka navíc chytal dobře," vysekl olomoucké defenzivě pochvalu brankář Sparty Filip Novotný.

Ten kapituloval v nejhorší možnou dobu, necelou půlminutu před koncem třetí třetiny.

Mora hrála přesilovku, Roman Rác využil podklouznutí Hlinky a naservíroval puk obránci Skrbkovi, který si najel před branku, která na něj zívala prázdnotou.

„Vůbec jsem nevěřil tomu, že je přede mnou prázdná brána. Tak jsem to střelil do brány a koukal, jestli se vůbec hraje a jestli branka platí," uvedl na klubovém webu HC Olomouc Pavel Skrbek.

Urostlý bek, který je se 17 kanadskými body jasně nejproduktivnějším olomouckým obráncem, se v prvních chvílích z gólu ani neradoval. Puk z branky totiž rychle vyletěl zpět do hřiště.

Dělá důležité zásahy

Radost na straně Mory vypukla až o chvíli později, kdy se hlouček kolem Jiřího Trvaje radoval z překvapivého vítězství, díky kterému si extraligový nováček upevnil umístění na osmém místě tabulky.

„Je to především velká zásluha Jirky Trvaje, který poslední dva zápasy chytá fantasticky. Dělá důležité zásahy, které nás drží v utkání, a je velkou součástí toho, že jsme tyto dva zápasy nyní vyhráli," hodnotil Pavel Skrbek.

Na třetí čisté konto v řadě bude Jiří Trvaj útočit v neděli kousek od svého domova. Havířovský rodák si stoupne do olomoucké branky na ledě Vítkovic.

Bude obrana Mory znovu neprůstřelná?