Na turnaji, který je označován jako neoficiální mistrovství světa, bojoval také urostlý mladík ze Šumperku, který nyní hájí dres staršího dorostu hanáckého klubu.

Tomáši, jak se ohlížíte za prestižní akcí v zámoří?
Jsem spokojený, asi všichni z týmu jsou. Skončili jsme poslední, ale podali jsme dobrý výkon a měli jsme na víc. Mohli jsme se porvat o nějakou medaili, ale chybělo nám trochu štěstí. Naše hra ale nebyla vůbec špatná.

Reprezentační obránce výběru do 17 let, olomoucký hokejista Tomáš DajčarZdroj: DENÍK/Stanislav HeloňaZápasy jste prohráli těsným rozdílem, vnímali jste, že se můžete silným zahraničním soupeřům vyrovnat?
Určitě nám hodně pomohl první zápas s Američany, se kterými jsme dlouho vedli, ale nakonec jsme prohráli v prodloužení. Ale ukázali jsme si, že se dá hrát úplně se všemi i s kanadskými tý­my.

Jaké bylo prostředí v Kanadě? Žilo město i vaším mládežnickým turnajem?
Zápasy jsme měli kolem dvanácté hodiny jejich času, chodili se na nás dívat celé školy. Pro ně je to náboženství a kultura, žijí hokejem úplně jinak. Zázemí a všechno okolo je jiné než v České republice.

Řada hráčů v mládeži zamířila do zámoří sbírat zkušenosti a poznat hokejovou kulturu, o které jste mluvil. Chtěl byste to také zkusit?
Určitě by mě to nějak lákalo, ale nechal bych tomu teď volný průběh.

Kanaďané měli na turnaji tři týmy – bílý, černý a červený. Jeden zápas s nimi jste dokonce vysoko vyhráli.
Všechny kanadské celky byly podle mě na podobné úrovni. Zápas s bílou Kanadou jsme vyhráli, vyšel nám hodně ze začátku. Dali jsme nějaké góly, Kanaďani z toho byli pak nervózní a moc se jim to nelíbilo, že s námi prohrávají o dost a ještě před jejich publikem. Ale podařilo se nám to dotáhnout, byli jsme rádi za výhru 8:2. Byl to super zápas.

Dorost má nového trenéra, zlepšujeme se

Projevuje se větší zaměření na evropský styl hokeje také u mládeže Kanady? Hrají nyní podobně jako jejich seniorský výběr?
Myslím, že hlavně hodně bruslí a hodně dohrávají souboje. Na obránce je velký tlak a forčekink, chodí na soupeře hrozně rychle. Je těžké po zápasech v České republice zvyknout si na takový hokej. V prvních zápasech jsem si na to zvykal, všechno je rychlejší, ale trenér nás na to upozorňoval.


Po­máhají vám vaše fyzické parametry (192 cm, 94 kg) v zápasech staršího dorostu?
V osobních soubojích je to určitá výhoda, ale zase nejsem tak hbitý jako menší hráči. Někdy je těžké s nimi držet krok. Snažím se na tom pracovat, abych se dokázal rychleji pohybovat.

Olomouckému dorostu se nedaří. Kde vidíte příčiny? V zápasech nastupuje jen pět obránců, je to pro vás náročné?
Nevím, přišel k týmu teď nový trenér a myslím, že se to zlepšuje, i tréninky jsou kvalitnější. Doufám, že to teď půjde nahoru. Máme celkem početnou marodku, víc beků nemáme a musíme to takhle hrát a snažit se co nejvíc. Zase se víc hráč dostane do tempa.

Reprezentační obránce výběru do 17 let, olomoucký hokejista Tomáš DajčarZdroj: DENÍK/Stanislav Heloňa

Na zápasy áčka moc nechodím

Sledujete také duely A-týmu?
Já nejsem z Olomouce, takže na zápasy moc nechodím. Ale určitě víme, kde se áčko pohybuje a jaké má výsledky. Zajímáme se o to.

Jakub Galvas je o rok starší než vy, ale letos už sbíral starty za první mužstvo. Vnímáte to jako motivaci, že můžete dostat šanci v extralize?
Určitá motivace tam je a je to také hodně o štěstí. Galvy na to má, je to výborný hráč. Je potřeba dál pracovat a mít to štěstí.

Asi je jiným typem hráče, než jste vy…
Skvěle čte hru a je hodně rychlý. Pracuju na sobě také se svým osobním trenérem a myslím, že se nám to celkem vede.

Jak funguje vaše individuální příprava?
Trenéra Antonína Kurečku mám v Šumperku, byl jsem u něj v letní přípravě. Když mám v sezoně čas, tak za ním zajdu a trénujeme spolu. Hodně mi dal, pracujeme spolu už asi čtvrtý nebo pátý rok, někam mě posunul a vděčím za to i jemu.