Fotbalová asociace České republiky zřizuje systém akademií pro mladé talentované hráče, které mají pracovat s mládeží a vychovat borce pro národní dres.

V kraji škola s rozpočtem devět milionů korun otevře s novým školním rokem v Olomouci.

První dvě Regionální fotbalové akademie se v Česku rozběhly loni.

Postupně se přidávají další, od září začne jedna fungovat na olomoucké Základní škole Heyrovského na lidnatém sídlišti Povel.

Dohodly se na tom Fotbalová asociace České republiky, Olomoucký krajský fotbalový svaz, Olomoucký kraj a město Olomouc.

Padesátka vybraných talentů

„Jsme velmi rádi, že se akademie pro talentované hráče začínají stávat pevnou součástí našeho fotbalu. V Plzni a Jihlavě se jim velmi daří a důkazem dobře odváděné práce je také to, že o jejich vznik je zájem v dalších krajích a městech v celé České republice," řekl při podpisu memoranda o spolupráci předseda fotbalového svazu Miroslav Pelta.

Cílem školy je výchova elitních fotbalistů.

„Péče o mládež je jednou z priorit asociace, která bude i nadále vytvářet maximální možné podmínky také pro vývoj těch nejtalentovanějších hráčů. Důkazem jsou právě fungující akademie. V nich chceme vychovat nové Nedvědy, Čechy a Rosické, ale také zdravé kluky, kteří budou zvyklí na disciplínu a uznají autority," uvedl Pelta.

V regionu půjde o padesát vybraných kluků do 14 a 15 let.

O víkendech ve svých klubech

V půlce ledna podepsali dohodu se svazem olomoucký primátor Antonín Staněk (ČSSD) a hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD).

Bližší podmínky fungování se mají dohodnout do začátku školy.

„Akademie by měla mít stěžejní oblast v Základní škole Heyrovského v Olomouci, kde by žáci kromě školy absolvovali tréninky a podobně. Potom by o víkendech hráli ve svých klubech. Město se k tomu přiklání v souvislosti s tím, že chceme více akcentovat podporu mládežnického sportu obecně. Nejen fotbalu," sdělil primátor Staněk.

Radnice podle jeho slov předpokládá, že z její strany půjde spíš o barterové služby než o přímou finanční podporu.

„Například ve využívání školy, zčásti i vyšších nároků na stravovací řád u sportovců, otázka dopravy a tak dále," doplnil.

Zázemí, vybavení, trenéři

Kraj bude platit sportovní prohlídky, zajistí ubytování a stravování, bude se podílet na dopravě hráčů v regionu a propagaci akademie.

„Předpokládaný podíl nákladů Olomouckého kraje na podporu činnosti akademie v roce 2016 je ve výši zhruba 400 tisíc korun," uvedla mluvčí kraje Kamila Navrátilová.

Pro další roky výdaje narostou.

„Celý projekt bude v kraji stát zhruba devět milionů korun. Z toho pět milionů bude hradit FAČR, dva miliony město a dva miliony kraj," vypočetl hejtman Rozbořil.

Akademie dětem nabídne zázemí a vybavení včetně oblečení, pomůcek, auta, trenérů či masérů.

Vlevo Pavel Tökoly, šéftrenér žáků SK Sigma Olomouc. Vpravo Oldřich Anděl, ředitel ZŠ Heyrovského

Vlevo Pavel Tökoly, šéftrenér žáků SK Sigma Olomouc. Vpravo Oldřich Anděl, ředitel ZŠ Heyrovského. Autor: DENÍK/Stanislav Heloňa

Ředitel: Olomouc Akademii nepotřebuje

Otázka je, do jaké míry akademie Olomouckému kraji chybí.

Například ze Základní školy Heyrovského se do loňského Mistrovství Evropy do 21 let dostali do reprezentačního výběru Reichl, Houska a Kalas, v některých zápasech olomoucké Sigmy zase tvořili většinu kádru bývalí žáci.

„Tvrdím, že Olomouc nebo Sigma fotbalovou akademii nepotřebuje, protože už ji má. Jde jen o název. Je jedno, jestli jsou to třídy s rozšířenou výukou tělesné výchovy nebo to nazveme fotbalová akademie. Je to zcela unikátní záležitost, kterou jinde nemají," je na školu pyšný ředitel Oldřich Anděl.

„Jako škola s akademií nicméně problém nemáme. Osobně si ale myslím, že za výchovu dětí by měli zodpovídat rodiče a za výchovu budoucích fotbalistů klub," dodal Oldřich Anděl.

Zřízení akademie dokazuje, že Olomouc je fotbalově významná 
Fotbalová Sigma Olomouc ve spolupráci s olomouckou Základní školou Heyrovského vychovala řadu kvalitních hráčů.

Jaromír GajdaPodle předsedy spolku SK Olomouc Sigma MŽ Jaromíra Gajdy (na snímku vpravo) škola s klubem předběhly dobu.

Nyní vznikající síť regionálních akademií s pobočkou v Olomouci ale nevidí jako konkurenci.

„S akademií musíme spolupracovat tak, aby to bylo prospěšné. A my věříme, že to prospěšné bude," říká místopředseda dozorčí rady prvoligové Sigmy.

Jaký je názor SK Sigma Olomouc na založení krajské fotbalové akademie v Olomouci?
Vedení fotbalové asociace se podařilo udělat krok, který přípravu mládeže posune na vyšší stupeň. Je to snaha o zkvalitnění tréninkového procesu a práce s talenty. Proto vznikla myšlenka regionálních akademií. Těch bude v republice zřízeno deset. Je podepsáno memorandum pro regionální akademii Olomouckého kraje. Překvapivě není plánována v Brně, Zlíně ani Uherském Hradišti. Takže je to významné, pozice Olomouce je tedy velice významná. Město Olomouci i Olomoucký kraj k tomu přistoupili velice dobře a umožnili zřízení akademie v Olomouci.

Může výchově talentů v Olomouckém kraji přinést něco nového a jiného, než nabízí ZŠ Heyrovského, která pravidelně vychovává nadějné hráče?
My jsme v podstatě předběhli dobu. Na ZŠ Heyrovského máme internát, systém výchovy mládeže v našem klubu ve spolupráci se ZŠ Heyrovského funguje již dlouhodobě, o čemž svědčí výsledky našich týmů v posledních letech. Například v minulé sezoně naši starší žáci vyhráli titul mistrů v hale i venku. Sigma je v této oblasti objektivně spolu se Spartou a Slavií nejdál. My jsme v této kategorii ve spolupráci se ZŠ Heyrovského, jejím ředitelem panem Andělem, a díky pochopení města, vytvořili kvalitní zázemí pro přípravu mladých fotbalistů. V Olomouci jsou pro akademii dobré podmínky, proto tady také bude.

Je možné, že absolventi akademie budou hrávat v Sigmě? Bude klub do provozu fotbalové školy nějak zapojen?
Do akademie budou zařazování talentovaní žáci, kteří působí v oddílech na území Olomouckého kraje. Není to akademie Sigmy, je to akademie FAČR. Budou v ní hráči kategorie U 14 a U 15 na základě výběru. Ti budou mít vytvořeny špičkové tréninkové podmínky, ubytování, stravovací režim, regeneraci. V realizačním týmu nebudou jen trenéři, ale také fyzioterapeut, výživový expert nebo psycholog. Bude to fungovat jako samostatný subjekt, nebude to svázáno s konkrétním klubem v tom smyslu, že by klub hospodařil s nějakým dalšími penězi. S akademií musíme spolupracovat tak, aby to bylo prospěšné. A my věříme, že to prospěšné bude. (oz, she)