Kroměříž loni přitáhla pozornost celého fotbalového národa postupem do semifinále domácího poháru, letos se ale třese o setrvání ve třetí lize.

Ani v Uničově Hanácká Slavia svou pozici nevylepšila, ačkoliv od toho nebyla daleko.

„Přežili jsme vlastní smrt. Ve druhém poločase se hrál se hodně otevřený fotbal. Šance byly na obou stranách. Nám je pochytal výborný Lovásik, na straně druhé se projevila trochu nemohoucnost hostů. Nadstandardní výkon podali jen Novosad a Hrubý, ostatní se k nim moc nepřidali, a proto bylo těžké to utkání zvládnout,“ řekl trenér domácího Uničova Miloslav Machálek.

Opravdu zajímavý byl zápas skutečně až po pauze.

První dějství diváky moc nepobavilo, přestože přineslo dvě branky. Nejdřív se po domácí rozehrané standardní situaci a centru Řeháka prosadil na zadní tyči Hrubý.

Hosté však bleskurychle reagovali zásluhou Janči, který zblízka usměrnil do sítě prudký centr z pravé strany.

Brzy po změně stran sudí pro sporný ofsajd neuznali gól dalšímu bývalému ligovému fotbalistovi v dresu Kroměříže Liboru Žůrkovi a pak se začalo hrát nahoru dolů. Šance střídali šanci, ale góly nepřicházely.

Především hosté měli po brejkových situacích dvakrát vítězný gól na kopačce. Kroměřížským hrdinou se mohl stát Janoštík, který byl sotva minutu po svém příchodu na hřiště sám před odkrytou uničovskou brankou. Jenže téměř jistý gól mu ukradl obětavý Novosad.

„Nechtěli jsme soupeře pustit do brejků. Spíš jsme tak chtěli hrát sami. Jenže jsme hodně ztráceli míče a nestíhali se pak vracet. Měli jsme štěstí,“ připustil Machálek.

Pět minut před koncem byla Kroměříž za svou střeleckou nemohoucnost potrestána. Stoper Klabal mizerně trefil nepovedený centr Krče, míč se odrazil k Hrubému, jenž ho nekompromisně uklidil pod břevno.

„Dvakrát po sobě jsme si to zbytečně chystali až do prázdné branky a nakonec stoper udělá takovou krpu. Je to už druhý zápas, který jsme takhle v závěru ztratili. Místo tří bodů nemáme ani jeden,“ litoval trenér Kroměříže Jaroslav Baďura.

„Možná nám chybělo trošku štěstí, ale tohle prostě musíme proměnit. Ať je to levák nebo pravák, z pěti metrů to musí být gól,“ dodal.

Trochu se zlobil i na rozhodčího.

„Podle mě jsme dali regulérní gól, protože ten hráč nabíhal zezadu,“ řekl trenér Kroměříže.

Ovšem na arbitry se nevymlouval, stejně jako na to, že jeho hráče začíná boj o záchranu svazovat.

„Víme, jaká je situaci a že jsme dole, ale na to bych to nesváděl. Ve druhé půli jsme převzali iniciativu a měli jsme to dotáhnout do vítězství, ale když nedáme takové šance, tak vyhrát nemůžeme,“ řekl Baďura.

To Uničovští byli se třemi body, které je bodově odstřihly od spodní části tabulky nadmíru spokojení, i když s výkonem už tolik ne.

„V boji o záchranu, kde jsme se ocitli vzhledem ke kvalitě kádru omylem, jsme udělali důležitý krok ke klidu a máme teď příležitost dát prostor hráčům, kteří si to zaslouží. Dnes jsme vsadili na zkušenost a viděli jste, že to nebylo ono,“ řekl Machálek.

„Utkání nám ukázalo, že někteří hráči si potřebují sednout na lavičku, jen se dívat a zapracovat na své fyzické kondici. Jmenovat nebudu, poznají se,“ uzavřel kouč Uničova.

SK Uničov – Hanácká Slavia Kroměříž 2:1 (1:1)

Branky: 21. a 85. Hrubý – 23. Janča. Rozhodčí: Krasula – Duda, Vojkovský. ŽK: Koutek – Budín. Diváků: 262.

Uničov: Uvízl – Nuc, Novosad, Vejvoda, Ulma (80. Konečný) – Řehák, Kyselý, Juřátek (63. Koutek), Švajda (63. Jeřábek) – Hrubý, Krč. Trenér: Miloslav Machálek.

Kroměříž: Lovásik – Moravčík, Šilinger, Klabal, Havlík – Šrom, Budín, Steiner, Fiala (70. Handl) – Žůrek (87. Konečník), Janča (80. Janoštík). Trenér: Jaroslav Baďura.