Pět kol před koncem sezony se drží pouhé dva body nad hranou sestupu.

„Pořád ale máme vše ve svých rukou," burcuje sportovní ředitel Ladislav Minář.

Fanoušci ale přestávají být trpěliví. Čím dál častěji se objevuje volání po hlavě trenéra Zdeňka Psotky.

„Respektuji to. Je přirozené, že s výsledky mužstva fanoušci nejsou spokojeni. Snažíme se ale nepanikařit," říká Minář.

„Také je otázkou, zda by 
v současné situaci případné odvolání mělo nějaký smysl," uvedl k eventuální výměně trenéra.

Když jste měli za sebou těžké soupeře z úvodu jara, proti kterým jste uhráli čtyři body, tak jste věřil, že Sigma půjde po zápasech s podobně postavenými soupeři v tabulce nahoru. Situace se ale moc nezměnila.
Samozřejmě jsme jinde, než jsme si představovali. Jakmile jsme měli za sebou ten těžký úvod, tak jsme počítali s tím, že budeme v dalších zápasech daleko úspěšnější. Hlavně po zápasech 
v Jihlavě a Brně jsme byli hodně nespokojení. Zvládli jsme alespoň Bohemians. S Příbramí se to bohužel za tři body, které by nám hodně pomohly, nepovedlo. To se může stát. Problémem jsou ale především ty venkovní zápasy.

Atmosféra kolem týmu houstne. Řada příznivců už otevřeně žádá odvolání trenéra Psotky. Jak pevná je jeho pozice v situaci, kdy jste dva body od sestupu?
V této fázi je pevná. Je jasné, že zaznamenáváme ty věci, které se dějí. Stále ale věříme, že situaci zvládneme. Moc bychom chtěli, aby v to věřili i naši fanoušci. Situaci si samozřejmě průběžně vyhodnocujeme. Zbývá nám pět kol do konce. Uvidíme, co bude. Teď ale není nějaká výměna na pořadu dne.

Trenér Sigmy Zdeněk PsotkaPsotka:
Snažím se pracovat tak, jak nejlépe umím



Chybí respekt k trenérům

Dostal trenér od představenstva nějaký bodový úkol pro následující zápasy, jak to v podobných situacích často bývá?
Ne, nic takového není. Všichni víme, že je potřeba 
v týdnu tvrdě pracovat a připravit se na zápas na Slovácku. Pochopitelně ta situace se mění. Jiná by byla, kdybychom doma s Příbramí vyhráli nebo prohráli. Ale tohle jsou kdyby. Jak jsem už říkal. Respektuji, že jsou fanoušci nespokojení, ale momentálně změnu trenéra nechystáme.

Dá se to interpretovat tak, že nesouhlasíte s tím, že vše je chybou trenéra? Pochopitelně těžko může za to, že hráči nepromění takové šance jako 
s Příbramí.
Samozřejmě, že nikdy to není tak, že za všechno může jen kouč. Vzhledem k tomu, že jsem sám trénoval, to potvrdím. Na druhou stranu stará pravda říká, že když výsledky jsou, tak jsou slavní hráči, když nejsou, tak je vinen trenér. Z toho plyne, že trenér z téhle situace v podstatě jen hodně těžko může vyjít v dobrém světle. U nás podle mě chybí trochu více respektu k trenérům, ale to už se dostáváme jinam.

Nastupovali jako odsouzenci na smrt

Trenér Psotka tedy má důvěru?
My se momentálně snažíme nepanikařit. Věříme, že situaci zvládneme tak, jak jsme. Pořád to máme zcela ve svých rukou. Také je totiž třeba se ptát, jestli by výměna trenéra vlastně přinesla něco dobrého. Kdyby sem přišel někdo nový, tak než pozná mužstvo, může být konec.

Čím si vysvětlujete tak rozdílné výkony mužstva doma a venku? Jak je možné, že na domácí zápasy se tým připraví a bojuje o záchranu tak, jak by se asi mělo a venku je to opačně?
Pro mě je to složité hodnotit, protože jsem tady jen několik měsíců. Co mám zprávy, tak na podzim to zase bylo opačně, tedy že mužstvo hrálo lépe venku než doma. Může to být jinou skladbou týmu, těžko říct. Ale je pravda, že do některých zápasů venku jsme šli jako odsouzenci na smrt. To se musí změnit už na Slovácku. Věřím, že 
s Příbramí přišla první vlaštovka, kdy jsme udrželi nulu vzadu a na Slovácku konečně přerušíme tu venkovní sérii.

Baník je hlavně o bezpečnosti 

Před zápasem s Bohemians mužstvo odjelo na týdenní soustředění a pak předvedlo obětavý výkon, i když nijak krásný. Plánujete něco podobného v závěru sezony, když to bez toho asi nejde?
Tam šlo o konkrétní moment. Po zápase v Jihlavě, který skončil naprostou ostudou, to mělo své opodstatnění. Cítili jsme, že tým potřebuje změnu. A samozřejmě se nedá vyjíždět někam pokaždé, protože by to ztratilo smysl. Tím neříkám, že po Brnu, kde jsme předvedli výkon nehodný první ligy, to byla menší ostuda.

Doma s Bohemians týmu pomohli i fanoušci, kterých dorazilo hodně. Plánuje klub nějakou další podobnou akci v závěrečných kolech?
S Baníkem to bude hlavně o bezpečnosti. Tam je celá řada pravidel, které musíme dodržet. Je jasné, že bezpečnost diváků zvítězí nad nějakou akcí, kterou bychom připravili. Uvidíme, co poslední zápas se Znojmem.