Tou měl být i na jaře, kouč Hanáků Václav Jílek s ním opět počítal do základní sestavy.

Jenže situace se během pár týdnů otočila o 180 stupňů…

Důrazný obránce, který před měsícem oslavil 26. narozeniny, pocítil potřebu změny.

Není divu, v Sigmě, s výjimkou ročního hostování v Sokolově, působí jedenáct let.

A jelikož mu v létě končí kontrakt, rozhodl se ho Šindelář neprodloužit.

ČTĚTE TAKÉ: Olomouc dostala pokutu za soutěž na přestavbu Áčka

Potřeba změny převážila vylepšenou nabídku

„Od konce října řešíme jeho prodloužení smlouvy. Nejdříve jsme se nějak zasekli, ale zbývalo pár kol do konce podzimu, takže jsme se k tomu chtěli vrátit po sezoně. Před Vánoci jsme jednali, měl jsem pocit, že to směřuje k prodloužení. Nicméně potom přišel, že cítí potřebu změny a smlouvu prodloužit nechce,“ potvrzuje sportovní manažer Hanáků Ladislav Minář.

„Máme nějaké možnosti a mantinely. Vylepšili jsme mu nabídku, ale musí být úměrná k výkonnosti. U něj to ale nebyla moc otázka financí, spíš fakt cítí, že potřebuje změnu. Tak samo jako jiní kluci, kteří jsou u nás delší dobu,“ dodává vysvětlení Minář, že Šindelář nechtěl licitovat.

V nelehké finanční situaci, byť by měl klub brzy oznámit nového sponzora na dresech, tak chtěla Sigma Šindeláře během zimního přestupového období zpeněžit. V létě, po skončení smlouvy, totiž může odejít zadarmo.

Přestože se na Šindeláře vyptávaly ligové mančafty, z transferů sešlo.

ČTĚTE TAKÉ: Obec byla mrtvá, vzpomínají na starostování hejtmana Oklešťka

Nemoc a možná i půl roku bez fotbalu

„U nás to ještě není tak jako jinde ve světě, kde toto hráč prohlásí půl roku před koncem smlouvy a když má výkonnost, dohraje ještě sezonu. Na základě toho, že bychom chtěli získat nějakou korunu, se s hráčem vymýšlí určité věci. I já jsem v určitých klubech takové kroky udělal, ale nepovedlo se. Takže jsme se dohodli, že Šindy se svým úsilím a férovostí sezonu dohraje tak, aby přispěl k postupu. Skončí mu kontrakt a půjde jinam,“ tvrdí Minář.

Jenže zdánlivě rozumnou domluvu obou stran kalí velká nepříjemnost.

Šindelář totiž onemocněl mononukleózou, kvůli které může být až půl roku bez fotbalu.

„Martin není a na 99,9 procent na jaro nebude. Komplikace je to určitě, protože Martin v průběhu podzimu prokazoval stabilní výkonnost, šel nahoru. Určitě jsme s ním do stoperské dvojice počítali, ale fotbal takové situace přináší a my se s tím musíme vyrovnat,“ konstatuje Václav Jílek, trenér druholigového lídra.

ČTĚTE TAKÉ: Manažer Sigmy Minář otevřeně: Z loňských přestupů jsem se poučil

Škerle zůstává, konec kariéry se odkládá

Místo ve středu obrany vedle Uroše Radakoviče, současné jedničky olomoucké defenzivy, tak s největší pravděpodobností paradoxně zacelí muž, který na rozdíl od Šindeláře svou budoucnost se Sigmou spojil.

Řeč je o 34letém Aleši Škerlem.

„Před Vánoci jsme Alešovi dali nabídku a během dvaceti minut jsme byli domluvení. Je to zkušený hráč, který pochopil, že ekonomické možnosti klubu jsou teď jiné,“ říká Minář, jenž společně s vedením nabídl zkušenému stoperovi pokračování v klubu i po konci hráčské kariéry.

Ten se však ještě minimálně o rok odkládá.

Jaro by měl Škerle strávit v základu, přinejmenším v sobotu v Pardubicích.

Podle všech indicií to totiž vypadá, že právě on vyhrál minisouboj s Janem Štěrbou.

Prodloužená ruka trenéra?

Svou roli navíc určitě sehraje i fakt, že mladý kádr při absencích Buchty a Šindeláře potřebuje mít prodlouženou ruku trenéra i přímo na hřišti.

„Může to být jeden z faktorů. Tím, že nám tam chybí troška organizace, mluvení, vazba na hráče… Buchtič i Šindy to mají v sobě, ale Alde je i tou zkušeností schopen tuto roli převzít,“ přitakává Jílek.

„Nechci tím však říct, že Šterba je nyní automaticky trojkou. Navíc máme pořád ještě i Jemelku. Měli jsme ho celou dobu v přípravě, takže kdyby ještě eventuálně došlo k problémům, je připraven,“ uzavírá Jílek.

A kdo ví, třeba nakonec i Šindelář, vzhledem ke svým zdravotním problémům, v Olomouci zůstane a kývne na stávající nabídku…

ČTĚTE TAKÉ:

Gólman Mory Konrád: Myslel jsem, že to ani neodchytám. A dopadlo to super

Sigma zvládla generálku. O sestavě na Pardubice mám jasno, řekl Jílek

Olomoučanky zkusí ve finále poháru podruhé skolit Prostějov. Přijďte fandit