To, že duel Sigmy v Opavě bude ostře sledovaný, bylo jasné už před začátkem sezony.

Dlouholetá olomoucká opora Radim Kučera jako asistent trenéra Slezského FC Jana Baránka, bývalý reprezentant Zdeněk Pospěch přímo na hřišti, výborní fanoušci…

Že ale hned v pátém kole bude pro Hanáky tak strašně důležitý i výsledek, to čekal málokdo.

Jenže Olomoučané se ve druhé lize zatím neskutečně trápí. Ze čtyř zápasů třikrát prohráli, naposledy doma se Znojmem. Po zápase si na ně počíhali vlastní fanoušci. Šéf klubu Josef Lébr zase pohrozil zastavením výplat.

Před duelem s rozjetou Opavou nelehká situace.

„Něco podobného jsem zažil v Baníku, když se hrálo o záchranu a my museli vyhrát za každou cenu. Tlak na Olomouc bude velký," je si vědom opavský kapitán Josef Dvorník.

Kalvoda: Chceme se jim přiblížit

V Olomouci v týdnu proběhla beseda, na níž si příznivci s hráči vyjasnili, že podpora z tribun stále trvá.

Udobřit si spolumajitele klubu, to bude trošku složitější. Sigma musí urychleně začít sbírat body, jinak se jí postupový cíl hned na začátku cesty ještě více vzdálí.

Zrovna v Opavě to však nebude mít jednoduché. Slezané mají přesně opačnou bilanci a spolu se Znojmem jsou v čele druhé ligy.

„Nastartovali se skvěle. My tam ale jedeme s tím, že chceme bodovat a trochu se jim přiblížit," řekl kouč Olomouce Leoš Kalvoda.

Vašíček zpět, Schulmeister na marodce

Do jeho základní jedenáctky se vrátí uzdravený Vašíček. Kromě toho tam bude maximálně jedna změna," prozradil zkušený kouč, kterému se ještě rozrostla marodka.

K dlouhodobě zraněným Zlámalovi, Nepožitkovi a Chorému ještě přibyl Schulmeister, který musel na operaci s tříselnou kýlou.

„Je to otázka šesti týdnů a taky toho, jak bude probíhat rekonvalescence," řekl Kalvoda.

Opavě bude scházet jednak vykartovaný útočník Mrázek, který byl v minulém kole vyloučen.

A pak také dvojice hráčů, kteří ve Slezsku hostují z Olomouce – obránce Petr Vavřík, a především útočník Petr Ševčík, jenž patřil k nejlépe hodnoceným hráčům Opavy a vstřelil zatím v sezoně tři branky.

„Citelné oslabení to rozhodně je. Musíme to nějakým způsobem zvládnout. Hráči, kteří zastoupí zmíněnou trojici, klidně mohou zahrát lépe," zauvažoval Dvorník.

Perfektní stadion a diváci

Velkým tématem sobotního měření sil jsou fanoušci. V Opavě jsou tradičně výborní a tým doprovázeli pravidelně i v těžkých dobách v Moravskoslezské fotbalové lize.

„Při posledním domácím utkání proti Ústí byla atmosféra skvělá. Bylo by fajn, kdyby lidí přišlo ještě více. Hráči to přidá i na sebevědomí, když hlediště pořádně skanduje," uvedl na adresu příznivců Dvorník.

Cestu na sever se chystá podniknout i řada olomouckých fandů.

„V Opavě je perfektní stadion. Věřím, že tam budou tak 4 tisíce diváků, takže by atmosféra mohla být dobrá," míní olomoucký trenér Kalvoda.

„Přispět k tomu musejí ale hlavně hráči. Doufám, že to budeme hlavně my," dodal.

Duel olomouckých fotbalistů se Slezským FC začíná na opavském stadionu v Městských sadech v sobotu v 18 hodin.