Akcionáři by měli na klub pouze dohlížet z pozice členů dozorčí rady. Po jednání dozorčí rady SK Sigma Olomouc a.s. to uvedl její předseda a primátor města Olomouce Martin Novotný.

Zároveň dal na jednání dozorčí rady k dispozici svou funkci místopředsedy představenstva Jaromír Gajda, který v posledních dnech čelil tlaku fanoušků v souvislosti s aférou okolo nevyjasněného přestupu obránce Radima Kučery.

„Kdo víc než já sám na sobě za ta léta cítí víc, že je potřeba změnit něco, co už se překonalo. Já tu systémovou změnu a s tím související změnu personální vítám. Tlaků na mou osobu, nejen za posledních několik dní, ale za celého dva a půl roku od roku 2010, bylo hodně. Oddechl jsem si. A je nejvyšší čas, abych se ve svém životě zabýval něčím jiným," řekl Gajda.

„Abych zahájil přestavbu těchto změn, tak jsem dal k dispozici svou funkci místopředsedy představenstva a v samotném představenstvu budu jen tak dlouho, jak to bude nutné kvůli předání agendy a podobně," dodal Gajda.

Zároveň však řekl, že úplně by ze světa fotbalu odejít nechtěl.

„Nechci říct, že už nebudu prospěšný fotbalu. Pokud ty služby budou po mně žádány, tak ano. Ale už ne v tom každodenním životě a stresu. Působit už budu pouze v té oblasti neziskové a neobchodní. V akciové společnosti už ne," řekl Gajda.

Klub budou předsedat profesionální zaměstnanci

Jeho odchod z vrcholných orgánů akciové společnosti má být součástí rozsáhlých změn ve vedení Sigmy Olomouc.

„Chceme do důsledků dotáhnout tzv. německý model fungování akciové společnosti. Představenstvo bude složeno z lidí, kteří jsou profesionály v oblasti fotbalové, ekonomické a právní a budou primárně našimi zaměstnanci," řekl primátor Novotný novinářům.

„V nejbližších týdnech budeme hledat nové personální obsazení našeho klubu. Tento úkol bude mít na starosti předseda představenstva Josef Lébr, ale žádná jména vám teď neprozradíme. Musíme se na tom ještě shodnout s akcionáři," uvedl Novotný.

Špiláček a König také prý platili bez dokladu

Z klubu prozatím tedy neodchází ani hráčská legenda a v současnosti vedoucí mužstva Radim Kučera, ani marketingový manažer Martin Rak, který se ve sporu Kučery s Gajdou veřejně postavil na stranu nedávného kapitána Sigmy.

Bývalý fotbalista Radim Kučera v pátečním vydání deníku MF Dnes uvedl, že v roce 2005 se kvůli přestupu do německého Bielefeldu musel vykoupit z olomoucké Sigmy částkou 35 tisíc eur bez dokladu. Peníze měl podle Kučery převzít právě Gajda, místopředseda představenstva a ředitel klubu, který však převzetí peněz odmítl.

Také další bývalý hráč Sigmy Radek Špiláček na začátku listopadu vylíčil, jak musel zaplatit 50 tisíc eur, aby jej Sigma pustila hrát do Německa. Ani on prý nedostal žádný doklad. Na stejnou praxi pak na internetu upozornil i třetí exolomoucký fotbalista Radim König.

Lébr: Kučera může zůstat

Podle předsedy představenstva Sigmy Josefa Lébra může Kučera v klubu i přes spory zůstat.

„S trenérem jsme dnes jednali o posilách v klubu a dotkli jsme se i tohoto tématu. Pokud Radim Kučera bude chtít, tak by měl zůstat na pozici vedoucího mužstva. Záleží ale na něm, jak na tuto nabídku bude reflektovat," prohlásil Lébr.

„Jako zástupci města nemůžeme být soudci v situacích, kdy jeden člověk něco říká a někdo jiný na to reaguje. Právě proto je náš přístup systémový, aby výkonnými šéfy klubu byli zaměstnanci," vyjádřil se Novotný a nastínil i představu nového fungování klubu.

„Znamená to totiž také to, že jsou jednoznačně zodpovědní vůči někomu, jsou relativně jednoduše odvolatelní a mají jasné smlouvy," řekl.

Radim Kučera a šéf Sigmy Lébr

Josef Lébr a Radim Kučera

Termín změn: do 10. února

„Chceme, aby kolem Sigmy byl co nejrychleji klid a aby k podobným sporům mezi lidmi v Sigmě ani nemohlo docházet, protože bude jasně dané, kdo hraje jakou roli, přičemž ty role budou mnohem jasněji definovány," vysvětlil primátor.

„Bude jasné, kdo je zaměstnanec, kdo manažer a kdo je, jak si možná pamatujete z filmu Postřižiny, tím, kdo říká: „Musíte se víc snažit, pane správče." Zároveň je pak možné toho správce v podstatě ze dne na den odvolat. V momentě, kdy je tím správcem někdo z akcionářů, je to mnohem těžší," dodal Novotný.

Nově by měl klub takto fungovat nejpozději od poloviny února příštího roku. Tedy ještě před začátkem jarní části Gambrinus ligy.

„Dali jsme si datum 10. února, protože začátek ligy už je pozdě. Ten nápad, který město prezentovalo, vypadá smysluplně a mohl by fungovat. Předejdeme tím pádem také tlaku na akcionáře, naopak mu budou vystaveni odpovědní zaměstnanci," řekl k novému uspořádání Josef Lébr.

Runták žádá po Gajdovi omluvu

K plánovaným změnám zaslal prostřednictvím e-mailu vyjádření i Robert Runták, minoritní akcionář SK Sigma, který kvůli sporům s Jaromírem Gajdou dobrovolně opustil post místopředsedy představenstva na začátku října.

„Rozhodnutí a opatření, která byla přijata na dnešním společném zasedání dozorčí rady a představenstva, vítám. Mohou znamenat nastoupení správného směru, po němž mnozí včetně mě již delší dobu volali. Teď ale velmi záleží na tom, jak se začnou jednotlivé kroky reálně naplňovat. Jsem připravený se na činnosti klubu aktivně podílet," stojí v Runtákově prohlášení.

„Musím však trvat na tom, abychom jako klub rehabilitovali jméno Radima Kučery, na jehož adresu zaznělo v posledních dnech mnoho velmi negativních invektiv. Zrovna tak vyzývám Jaromíra Gajdu, aby se veřejně omluvil za svá prohlášení na adresu Martina Raka, Exekutorského úřadu Přerov a mé osoby, která učinil dne 3. 12. 2012 na oficiálním klubovém webu," dodal Runták.

Robert Runták

Robert Runták

V textu na internetových stránkách Sigmy označil Raka a nepřímo i Runtáka za lidi, kteří chtějí uchvátit rozhodující moc v klubu.

„Je cílevědomě vytvářen obraz, že v našem klubu vedle několika málo čistých a průzračných hrdinů působí jeden dinosaurus, který je příčinou všeho špatného v právě končícím jednom z nejúspěšnějších fotbalových roků klubu," stojí mimo jiné v textu na oficiálním webu Sigmy

„Náš klub je velké a zajímavé sousto, má nakročeno k úspěšné budoucnosti a to provokuje řadu lidí, kteří by jeho prostřednictvím chtěli vylepšit svou image, svézt se s možnými úspěchy a být účastni příštích rozhodování. Těmto zájmům však stojím v cestě zřejmě já, předseda představenstva pan Ing. Josef Lébr a další lidé, bez kterých klub nemůže fungovat, ale to si po své osobní popularitě toužící a dobře zaplacení Rakové nebo zbohatlíci, kteří vydělávají na zabavování majetku miliony a domnívají se, že ve sportovním klubu lze pracovat a řídit jej exekutorskými metodami, a kteří si navíc myslí, že si lze takovými penězi koupit vážnost a úctu, nechtějí připustit," stojí dále v prohlášení.

Zejména za tyto řádky pak Runták požaduje omluvu.

Zdaleka ne všechny hrany tak byly pondělním jednáním dozorčí rady Sigmy otupeny.