Fotbalisté z Hané jsou totiž na startu letní přípravy a sezony mezi českou elitou.

V prvních tréninkových jednotkách a zápasech bude u týmu chybět kouč Václav Jílek, který je jako asistent s reprezentační jednadvacítkou v Polsku.

Už na úvodním tréninku vyběhl na pažit vedlejší plochy Androva stadionu početný hlouček hráčů. A ještě další budou přibývat.

Na Euru je s trenérem Jílkem také útočník Tomáš Chorý, o pár dní delší období odpočinku má zkušený stoper Aleš Škerle a chyběl také nejlepší kanonýr loňského ročníku druhé ligy, Jakub Plšek. Toho lehčí zdravotní obtíže pustí na hřiště pravděpodobně ve čtvrtek.

Fotbalisté a členové realizačního týmu se setkali na akci Kučova pětka, aby si připomněli pět let od vítězství Sigmy Olomouc v Českém poháru
S pohárem po pěti letech. Vítězný tým Sigmy se setkal s fanoušky

Na hřišti se kromě hráčů z B-týmu a hostování objevily i zcela nové tváře.

Na testech bude v Olomouci středopolař Petr Javorek z Táborska.

Dotažen je příchod Michala Obročníka. Ten přišel na Hanou z Liberce na půlroční hostování s opcí.

„Je to defenzivní záložník, hráče na tento post jsme delší dobu hledali,“ podotkl Ladislav Minář.

Podobné úkoly by mohl plnit i Javorek, u kterého je ještě situace otevřená.

„Jeho výkonnost samozřejmě známe, ale chceme se v první fázi podívat, jak bude reagovat v jiném prostředí,“ objasňoval šéf sportovního úseku Sigmy.

Fotbalisté z Hodolan opět slaví po roce opět postup
Hodolany dohnali skvělí fans k dalšímu postupu. Bude to ještě lepší, věří šéf

Na přestupy klub teď nemá 

Otázka posilování kádru ještě není uzavřená, pro úvod přípravy je v sestavě dvacet osm hráčů.

„Naší představou je, aby ještě jeden nebo dva hráči přišli. Tyhle věci jsou v jednání a věřím tomu, že se to během týdne až dvou podaří. Chtěli bychom stopera a podhrotového hráče,“ prozradil manažer Minář a pokračoval: „Momentálně narážíme na to, že klub, se kterým jednáme, by chtěl uskutečnit přestup. Na to ekonomicky nemáme, nebudeme si nic nalhávat. Budeme čekat do poslední chvíle, jestli bude nakonec možná varianta hostování.“

Při vyjednávání o příchodů hráčů je pochopitelně určitou překážkou absence nového akcionáře či mecenáše, který by klub finančně podpořil.

„Dokud není ekonomická situace nějakým způsobem vyřešená, tak Olomouc není připravena nakupovat hráče,“ řekl na rovinu Ladislav Minář.

Exhibiční utkání hvězd v rámci benefice Sportovcům  na dětech záleží v Kozlovicích.
Fotbalová benefice s reprezentanty v Kozlovicích vynesla přes sto tisíc

Ordoš? Trenér chce jít jinou cestou

Persona Sigmy Michal Ordoš je po angažmá na Kypru bez smlouvy, jeho jméno však na pozici podhrotového hráče ve hře není.

„Neřešili jsme to. Ordži ještě nějakou kvalitu má, celou jeho kariéru na něj trpím. Byl jsem s ním i ve Slovácku, několikrát jsem mu pomohl. Ale trenér už chce jít trochu jinou cestou,“ zmínil sportovní ředitel Minář.

Dávku exotiky pak přinese během týdne na Sigmu zkouška dvou hráčů z Jižní Ameriky.

Ofenzivní záložník Antonio Madreulis Romero Urquiola míří do Olomouce z Venezuely, stoper Roberto Carlos Dominguez Fuentes pak ze Salvadoru.

Oba jsou členy kádrů reprezentací do 20 let svých zemí.

„Reference jsou dobré, ale jestli se pro ně máme během týdne rozhodnout, tak by nás to muselo strašně cvrknout do nosu. Abychom řekli: ano, nějakým způsobem to hned budeme řešit. Jsou to kluci, kteří ještě nebyli v Evropě. Doufám, že dorazí,“ pousmál se po zkušenostech s podobnými situacemi Minář a dodal: „Neupínáme se na to jako na klíčovou věc. Buď budeme příjemně překvapeni, nebo ne. Spíš se zaměříme na hráče, kteří prošli českou ligou.“

Ilustrační foto
Slunce, teplo, vedro! Čeká nás žhavý letní týden

Do zápasové akce se Hanáci vrhnou poprvé v sobotu dopoledne, kdy je v Dolanech v dvojzápase vyzve Opava.

Soupeřů je řada a měli by Sigmu před první ligou náležitě prověřit.

„Jsme spokojení. Vybírali jsme Rakousko nebo Polsko. Vyhodnotili jsme to na Polsko, protože můžeme odehrát dva zápasy přímo v areálu, ve kterém budeme. Co se týče nasmlouvaných soupeřů, tak jsme s jejich kvalitou spokojení. Uvidíme, jak se nám bude dařit na hřišti,“ uzavřel Ladislav Minář.

David Crha
Mohelnický boss Crha končí: Ve fotbale je většina lidí falešných

Soupiska Sigmy na začátku přípravy

Brankáři
Miloš Buchta, Michal Reichl, Štěpán Spurný
Obránci
Martin Hála, Václav Jemelka, Uroš Radakovič, Martin Sladký, Aleš Škerle, Jan Štěrba, Michal Vepřek, Roberto Carlos Dominguez Fuentes
Záložníci
Jan Ambrozek, Martin Antl, Šimon Falta, David Houska, Petr Javorek, Lukáš Kalvach, Pavel Moulis, Michal Obročník, Jakub Plšek, Jiří Texl, Tomáš Zahradníček, Antonio Madreulis Romero Urquiola
Útočníci
Lukáš Buchvaldek, Tomáš Chorý, Bidje Manzia, Václav Vašíček, Jakub Yunis