Tým se mu po pauze sešel téměř kompletní, což je dobrá zpráva. Snad jen absence stopera Václava Jemelka, objevu minulé sezony, mohla někoho vyděsit. Reprezentační stoper ale jen dostal delší volno kvůli soustředění národního týmu, které na začátku června absolvoval. K ostatním se připojí za týden.

Na sluncem zalitý trávník hned od začátku na rozdíl od něj vyběhli záložník Jakub Plšek i obránce Uroš Radakovič, které oba lákaly velké české kluby. Oba však stále mají ve smlouvě výstupní klauzule. Když na ně někdo ukáže a složí peníze, Sigma jim v odchodu nemůže nijak bránit.

„Uvidíme, jak to dopadne. Zatím jsem s nimi nemluvil. Ale mám to v plánu v nejbližší době, abych zjistil, jak uvažují. Asi bych tady nechtěl hráče, kteří budou do poslední chvíle myslet na přestup a nebudou připravení pro náš tým. Na druhou stranu jsou to charakterní kluci, takže se nebojím, že bychom se nedomluvili,“ prohlásil Jílek.

Vyberte gól kola
Vyberte GÓL 25. kola! Tady jsou nejhezčí trefy Krajského přeboru

Na možnost případného odchodu některého z žádaných hráčů se Sigma připravuje. Zejména v případě srbského stopera Radakoviče je podle zákulisních informací jeho další pokračování v Olomouci dosti na vážkách. I proto s Hanáky trénuje Jan Štěrba, jenž na jaře hostoval v Karviné.

„Víme, že tady může nastat pohyb v kádru. Zejména, co se týče Uroše Radakoviče, takže je potřeba ho tady mít, abychom byli připravení,“ řekl Jílek a doplnil, že Sigma jedná s Mladou Boleslaví i o dalším působení Romana Poloma.

Olomoucký Jakub Plšek (vlevo) a Pavel Dvořák - nová útočná posila Sigmy, ještě v dresu Jihlavy
Sigma začíná přípravu s útočnou posilou. Opory (zatím) zůstávají

Dvě nové tváře

Kromě navrátilců Jílek přivítal na Andrově stadionu i dvě úplně nové tváře. Z Jihlavy přichází útočník Pavel Dvořák, jenž by se měl stát nástupcem Jakuba Řezníčka a Tomáše Chorého na hrotu.

„Daleko blíž je Tomáši Chorému než Jakubu Řezníčkovi. Je to hodně aktivní hráč. Pracuje pro mužstvo. Je silný v presinku. To od útočníka požadujeme,“ prohlásil kouč Jílek.

„Víme, jaké mužstvo měl vedle sebe. A je možné, že když přijde do jiného, tak ho to mužstvo takzvaně udělá. Dnes bylo jasně vidět, že má herní myšlení i další dispozice k tomu, aby gólů střílel víc,“ dodal.

Sám devětadvacetiletý Dvořák vzal srovnání s Chorým s humorem.

„K Tomáši Chorému mi chybí asi půl metru. Ještě jsme se s trenérem nebavili, kam se mnou počítá. V Jihlavě jsem teď hrál spíš podhrotového hráče, ale myslím si, že je mi to celkem jedno. Když budu hrát dobře, tak hrávat budu, když ne, tak nebudu. Je to jednoduché,“ usmál se.

Polák - Dvořák
Sigmu posílí útočník Dvořák z Jihlavy

Druhým novicem v týmu je šestadvacetiletý brankář Aleš Mandous, který poslední sezonu strávil na Slovensku v Žilině.

„Končila smlouva, když mě Olomouc oslovila, tak jsem to hned vzal, protože vím, jak to tady chodí. Po sportovní stránce to je pro mě úplně vynikající,“ liboval si odchovanec plzeňského fotbalu.

V týmu by měl vytvořit tandem s nejlepším brankářem uplynulého ročníku české ligy Milošem Buchtou. Michal Reichl, který také zahájil přípravu s týmem by naopak mohl zamířit na hostování, aby měl větší herní vytížení.

Kromě toho tým doplnila ještě šestici dorostenců z mistrovské devatenáctky.

„Gratuluji jim k dorosteneckému titulu, ale až teď se ukáže, jaká je jejich skutečná kvalita v konfrontaci mužského fotbalu,“ uvedl kouč.

První utkání Sigmu čeká už v sobotu od 11 hodin ve Slatinicích s Liptovským Mikulášem. Následovat bude ve středu dvojzápas na stejném místě s Třincem a Hradcem Králové. Vrcholem letní přípravy by mělo být soustředění v Polsku, kde Hanáci sehrají tři utkání se zatím neurčenými soupeři.

Antonín Panenka.
Panenka a Dobiaš zářili ve Slavoníně. Proti staré gardě Sigmy

NOVÉ TVÁŘE Pavel Dvořák – 29letý útočník z Jihlavy, měl by se stát nástupce Chorého či Řezníčka.
Aleš Mandous – 26letý brankář ze Žiliny, který by měl vytvořit tandem s Buchtou.
Jan Štěrba – navrátilec z hostování v Karviné
Matěj Hýbl – navrátilec u hostování ve Vítkovicích
Pavel Zifčák, Jakub Matoušek, Ondřej Zmrzlý, iří Spáčil, Tomáš Zlatohlávek, Rostislav Baďura – členové úspěšného dorosteneckého týmu U19, kteří získali mistrovský titul.

PROGRAM PŘÍPRAVNÝCH ZÁPASŮ 23. června: Liptovský Mikuláš (Slatinice, 11.00)
27. června: Třinec (Slatinice, 11.00)
27. června: Hr. Králové (Slatinice, 17.00)
30. června: Trnava (Rakvice, 10.30)
3. července: Ružomberok (Slatinice)
6.–14. července: 
soustředění v Polsku (3 zápasy)
13. července: Cracovia Krakov