Jarní ligová premiéra se blíží a fanoušci olomoucké Sigmy se začínají pomalu dohadovat, jaká jedenáctka vyběhne v neděli proti Slovácku.

Olomoucký deník se pokusil odhadnout šance jednotlivých fotbalistů a sestavil elitní jednotku, kterou by generál Psotka mohl vyslat do bitvy o první mistrovské body roku 2010.

Brankář
Tomáš Lovásik – 98%

Pokud se nestane nějaké neštěstí, slovenský matador nebude v prvním ostrém zápase jara mezi tyčemi chybět. Na podzim se z pozice trenéra brankářů vyšvihl na post jedničky a v zimní přípravě ho obhájil.

Záda mu nejspíš bude krýt jeden z mladé dvojice Blaha – Šustr. Petr Drobisz, jemuž v létě končí smlouva, má zdravotní problémy.

Další varianty: Martin Šustr – 1%, Martin Blaha – 1%.

Pravý obránce
Tomáš Janotka – 96%.

Platí prakticky to samé, co u Lovásika. Pokud nepřijde bezprostředně před utkáním zranění, pak Janotka nastoupí. V případě ná

hlé indispozice existují dvě varianty. Buď by zaskočil mladík Nuc, nebo by se ze zálohy stáhl Brazilec Rossi, jehož start je však ze zdravotních důvodů stále spíš otazníkem.

Další varianty: Tomáš Nuc – 2 %, Daniel Rossi – 2 %.

Stopeři
Aleš Škerle – 99 %, Pavel Dreksa – 85 %.

Obranu má kouč Psotka ze tří čtvrtin vyřešenou. Dvojice Škerle – Dreksa na podzim obstála i na mezinárodní úrovni, proto není důvod ji měnit. Věčný náhradník Martin Komárek se nejspíš nevděčného údělu nezbaví ani letos na jaře. Mladíček Ondřej Murin pak bude ligové zkušenosti sbírat po minutách.

Další varianty: Martin Komárek 15%, Ondřej Murin 1%.

Levý obránce
Ladislav Onofrej 40%.

Asi největší rébus z celé sestavy. Podle Deníku vsadí trenér na zkušenost a do zbraně povolá ostříleného dvaatřicetiletého Slováka. Navzdory tomu, že vynechal podstatnou část přípravy kvůli zranění ramene a nebyl s mužstvem na soustředění v Turecku. Vyloučit se ovšem nedá ani nasazení navrátilce z hostování Jakuba Heidenreicha či dvacetiletého juniorského reprezentanta s indiánským zjevem Milana Machalického. Ten však má podle Deníku nejmenší šance.

Další varianty: Jakub Heidenreich – 35 %, Milan Machalický – 25 %.

Střední záložníci
Lukáš Bajer – 75 %, Tomáš Hořava – 65 %.

Oproti podzimní části se manévrovací prostor v této oblasti rapidně zmenšil. Kaščák s Otepkou odešli na hostování, stejně jako mladý Štětina. Rossiho trápí achilovka, takže první volba je zdánlivě jednoduchá. Individuálně se v týdnu připravoval také nejlepší zimní střelec Tomáš Hořava, podle vyjádření trenéra však zápas se Slováckem určitě stihne. Kdyby ne, nastaly by už nepříjemné problémy.

Další varianty: Daniel Rossi – 30 %, Tomáš Nuc – 15 %, Jan Navrátil 10 %.

Podhrotový hráč
Michal Ordoš – 95 %.

S ukrytím Ordoše do středu pole měl trenér Psotka na podzim šťastnou ruku a právě s tímto tahem je spojen výsledkový vzestup Sigmy ve druhé čtvrtině ligy. Ordoš umí rozdat chytrou přihrávku stejně dobře jako dostat se na hrot a střílet góly. Nakonec na podzim jich nastřílel v lize osm a na jaře bude útočit na čelo tabulky kanonýrů.

Další varianty: Tomáš Hořava – 4 %, Jan Navrátil – 1 %.

Křídla
Jakub Petr 70 %, Jan Navrátil 50 %.

Další zapeklitá tajenka, která vznikla odchodem Michala Hubníka, jenž měl jedno místo v útočné vozbě tak říkajíc pod penzí. S velkou pravděpodobností se na jednom ze dvou míst objeví Jakub Petr, jemuž se hlavně v začátku přípravy dařilo střelecky.

Na druhé místo je hned několik uchazečů. Velké šance má šikovný mrňous Jan Navrátil, který do áčka oficiálně povýšil v zimní pauze a v přípravných zápasech dokázal střílet i branky. Celý zimní dril bez zranění konečně zvládl Vojtěch Štěpán, do základu mu to ale asi zatím nepomůže. Ve velký comeback doufají také Jan Schulmeister, který už si ligu před lety zkusil, a Tomáš Kazár, jenž se po „roce hrůzy“ snaží navázat na předchozí vydařenější období. Teoretickou naději má také Václav Vašíček, ale ten se lépe cítí na špici útoku.

Další varianty: Vojtěch Štěpán 35 %, Jan Schulmeister – 25%, Tomáš Kazár – 15 %, Václav Vašíček 5 %.

Hrotový útočník
Pavel Šultes – 60 %.

Hvězda závěru podzimu zahájila přípravu individuálně kvůli potížím s kolenem. Šultes nakonec manko dohnal, začal se prosazovat gólově, ale v posledním týdnu před ligou znovu neabsolvoval s týmem plnou zátěž. Pokud bude v pořádku, měl by být na hřišti. V případě Šultesovy absence by se na hrot mohl posunout Jakub Petr, případně by šanci mohl dostat Vašíček. Kouč Psotka koneckonců na startu jara překvapil i před rokem, když od začátku poslal proti Spartě do hry Martina Doležala.

Další varianty: Jakub Petr 30 %, Václav Vašíček 10 %.