Zdá se to skoro jako v minulém století, když Sigma vyhrála doma nad Brnem 2:0 a naznačila, že tápání z úvodu sezony je pryč.

Jenže hned na začátku třítýdenní pauzy zaseli fotbalisté mezi své příznivce další pochyby. Pohárová porážka 0:4 od Jihlavy téměř jistě zničila naděje na opakování euforie z léta roku 2012 už v osmifinále.

„Nakonec nám ta dlouhá pauza asi spíš prospěla. Mohli jsme si ten nepovedený zápas rozebrat a vyříkat. A hráči se dali zdravotně dohromady," zauvažoval olomoucký trenér Martin Kotůlek, který stále věří, že Sigma nakonec může naplnit předsezonní cíle, ač místenka do Evropské ligy se zdá být hodně daleko.

Sigma chce zopakovat květen

V květnu prožil Kotůlek v Příbrami svou ligovou premiéru jako hlavní trenér. A kdyby se měl zopakovat výsledek 2:0 pro Olomouc (což byla mimochodem první výhra Hanáků v Příbrami po čtrnácti letech), rozhodně by se nezlobil.

Úkol má podobný jako tehdy. Odvézt tři body, které mohou Sigmu udržet ve hře. Málokdo ovšem čekal, že Olomoučané budou v tak svízelné situaci už po deseti kolech.

Třetí Teplice mají po třetině ligy devítibodový náskok a další ztráty jsou téměř nepřípustné.

„Liga je ale dlouhá a ve hře je spousta bodů. My, ale klidně i někdo jiný za námi, může chytit vítěznou šňůru. Všechno se pak může otočit. Klidně i do konce podzimu," tvrdí kouč Sigmy.

Pro příklad nemusí chodit daleko.

„Liberec byl loni také v dolní polovině tabulky a nakonec to dokázal," připomněl Kotůlek stíhací jízdu Slovanu, který přes nepovedenou první polovinu soutěže nakonec přespurtoval v boji o ligový bronz nejen Sigmu, ale i Jablonec.

V letošním kalendářním roce ještě zbývá sehrát šest utkání. První z nich čeká Olomoučany v sobotu v Příbrami. Kolik bodů je třeba uhrát, aby Hanáci byli i na jaře reálně ve hře?

„Já nespekuluji. Soustředím se na zápas, který nás čeká. Potřebujeme ho vyhrát. Myslím, že od tohoto zápasu se naše šance budou hodně odvíjet," míní Kotůlek.

Příbram bez Straky

Příbram rozhodně nebude snadným soustem, jak by se mohlo na první pohled zdát. V lize střídá lepší výkony s horšími. V posledním kole před pauzou prohrála v Liberci 0:1 gólem z nastaveného času. V poháru pak ale utrpěla stejný debakl jako Sigma, i když venku. Porážku 0:4 na Dukle odnesl vyhazovem trenér František Straka, jehož vystřídal Petr Čuhel.

Pro Olomouc je to nepříjemnost.

„Všechny zápasy, které jsem viděl, koučoval ještě Franta Straka. Je to dost těžké odhadnout, co s nimi změna trenéra udělá," přikyvuje trenér Sigmy Kotůlek. „Budeme se soustředit hlavně na sebe a na svůj výkon," dodává.

Nejvýraznější postavou mužstva Příbrami je bezesporu útočník Petr Švancara, ačkoliv v posledních zápasech pod Františkem Strakou ani nenastupoval v základní sestavě. Po příchodu Čuhela, s nímž před časem útočník spolupracoval v Brně, by ovšem mohl do základní sestavy znovu proniknout.

„Je to otázka, jestli Petr Švancara bude hrát. Záleží na tom, s jakou taktikou Příbram nastoupí. Pokud budou hrát zezadu a na nakopávané míče, nebo rychlé brejky, tak by to asi bylo lepší pro Řezníčka," myslí si Kotůlek.

„Já očekávám hru do plné obrany," doplnil.

Zápas startuje v sobotu v 17 hodin.