A právě tyto ztráty z vlastního hřiště je zatím připravují o lepší umístění.

V posledních pěti zápasech Olomouc uhrála nerozhodný výsledek, na výhru čeká už sedm kol. „Chybí nám gólový hráč. Moc branek nebudeme dostávat. Ale mít střelce, tak takové zápasy jako proti Bohemians, rozhodneme už v prvním poločase,“ říká trenér Sigmy Martin Pulpit.

Jak si vysvětlujete, s odstupem několika dnů, že tým v zápase proti Bohemians herně tak během přestávky odešel ?
Samozřejmě jsem o tom přemýšlel. Myslím si, že to je, nechci říct přirozené, ale problémem je to, že mužstvo není schopné si i za takového tlaku a množství gólových situací vytvořit větší než jednogólový náskok. Nepotkalo nás to jenom v tomto utkání, bylo to třeba i proti Jablonci. Pak přichází jakoby strach o výsledek, jakoby přestalo věřit, že je schopno vstřelit druhou rozhodující branku. A nepochopitelným způsobem pak začne jenom bránit. Navíc se k tomu teď přidala i špatná taktická hra Rossiho, který utkání absolutně nezvládl.

Zlobíte se na Rossiho hodně?
No hodně se zlobím. Byl to prvotní předpoklad k tomu, aby si Bohemka vytvořila tlak. Že jsme ztratili střed hřiště. Prostě vyklidil svoji pozici. Ač jsem na něj celý druhý poločas řval, tak na to nedokázal reagovat.

Přitom všechno hrálo pro Olomouc. Vedli jste a gól do šatny měl tým nakopnout.

Co se týče vstupu do utkání a prvního poločasu, tak mužstvo předvedlo excelentní výkon. Jenže z toho množství gólových situací nejsme schopni dát branku. A pak dáme gól ze situace, která se ani gólovou nedá nazvat. Taková reakce od týmu byla už v předešlých zápasech, byly to Teplice nebo Jablonec, kdy jsme vedli 1:0. Tým nevěří tomu, že může dát druhý gól, a stáhne se.

Překvapilo vás, jak fungovala útočná dvojice Hubník – Petr?

Samozřejmě mě to nepřekvapilo. Mě spíš překvapilo, že se Michal Hubník dokázal nějakým způsobem na zápas připravit a soustředit. Jeho zdravotní stav nebyl optimální. Kdyby byl zdravý, tak se druhý poločas vyvíjel jinak. Místo něj musel udělat spoustu černé práce Jakub Petr, pak mu došly síly a řekl si o střídání. Byla pak možnost stáhnout hru na jednoho útočníka, ale to jsem nechtěl. Jak už jsem řekl po zápase, rozhodující bylo, že jsme neproměnili šance v prvním poločase. Když je nedáte, tak soupeř cítí šanci a začne šlapat.

Chystáte nějaké razantní změny v sestavě s ohledem na druhý poločas?

Vzhledem k tomu, jak tým odehrál první poločas, tak si myslím, že překopávat výrazným způsobem by nemělo velký efekt.

Kompletní rozhovor s trenérem Pulpitem nad zápasem s Bohemians najdete ve středečním tištěném vydání Olomouckého deníku.

Petr Pelíšek