Naopak se přiřadili k mužstvům, která budou ve druhé polovině soutěže bojovat hlavně o ligovou záchranu.

Generální manažer Sigmy Zdeněk Psotka, který v posledních třech zápasech podzimu vede mužstvo přímo z lavičky, před utkáním mluvil o tom, že Sigma hraje o život.

A pokud chce mít klid, co se záchranářských starostí týká, potřebuje Znojmo porazit.

Proti Spartě před reprezentační pauzou Sigma ukázala zejména důraznou a důslednou defenzivu. V Brně to bylo naopak.

Už na konci první minuty musel brankář Zlámal lovit poprvé míč ze sítě. Mezi Varadiho, jenž znovu nastoupil na místě pravého obránce, a Koutného si naběhl na Hrošovského přihrávku Okleštěk a s přehledem zakončil. Uběhlo sedmapadesát vteřin a Hanáci už prohrávali.

Ovšem co hůř.

Ani v dalších minutách nepřipomínal jejich výkon boj o přežití, o němž mluvil jejich kouč.

Spíš stejně jako návštěva, necelých šest stovek diváků, jen těžko snesl měřítka první ligy.

Nepřesné přihrávky, nedůraz, minimum pokusů o zakončení. Jen Ordoš vypálil z těžké pozice vysoko nad.

Až po přestávce se Sigma probudila. Zpřesnila kombinaci a začala nováčka přehrávat.

První vlaštovkou byl centr Navrátila, na který těsně nedosáhl Doležal. Po pěkné kombinaci pak zakončoval zleva Vepřek, ale bránu netrefil.

Nakonec Hanáci paradoxně udeřili ne z tlaku, ale z brejku.

Rychlost dala akci především chytrá Ordošova přihrávka na Navrátila. Ten se potom už v pokutovém území zbavil zasekávačkou Mudry a s pomocí teče obránce Yonova překonal brankáře Hrubého.

Bohužel, sotva se Sigma lopotně dopracovala k vyrovnání, inkasovala podruhé.

Nepožitek měl dostatek času na to, aby našel za obranou Hrošovského, který sice první střelou trefil vybíhajícího Zlámala. Míč se ale odrazil znovu do jeho nohou a přeskočil olomouckého brankáře a zastavil se až v síti.

Olomoucká obrana sice reklamovala ofsajd, ale protesty byly marné.

Stejně jako následná snaha o druhé vyrovnání. Nepomohl ani brankář Zlámal, který se vydal podpořit spoluhráče v poslední minutě při rohovém kopu.

Z vítězství 2:1 se tak raduje Znojmo s olomouckým trenérem Leošem Kalvodou na tribuně a trojicí kmenových hráčů Sigmy v sestavě.

Pro Jihomoravany to znamená opuštění poslední příčky, pro Psotkovi svěřence výraznou komplikaci před druhou polovinou soutěže, která začíná příští týden předehrávaným utkáním s Duklou.

1. SC Znojmo – Sigma Olomouc 2:1 (1:0)

Branky: 1. Okleštěk, 67. Hrošovský – 64. Navrátil. Rozhodčí: Jílek – Urban, T. Kovařík. ŽK: Nepožitek, Jonov – Varadi. Diváci: 572.

Znojmo: Hrubý – Hnaníček, Jonov, Hudec, Mudra – Hrošovský, Nepožitek (71. Helísek), Lacko, Crnkič (85. Tomeček) – Okleštěk – Vašíček (90. Odehnal). Trenér: Tibor Duda.

Olomouc: Zlámal – Varadi, Koutný (58. Wiljaars), Škerle, Vepřek – Houska (83. Lietava), Ordoš, Šindelář – Navrátil, Doležal, Javůrek (77. Falta). Trenér: Zdeněk Psotka.