„V šancích máme strach a nevím z čeho. Jako by se kluci báli, že ten gól dají,“ řekl po porážce 1:0 ve 20. dějství nejvyšší fotbalové soutěže. Brankář Sigmy byl sedm minut od dalšího čistého konta. Za dvacet dosavadních kol Gambrinus ligy vychytal nulu osmkrát.

Sigma nezískala v Brně ani bod, přitom hrála lépe než v předchozích utkáních, souhlasíte?
Pro mě to samozřejmě dobrý výkon nebyl, protože když to zhodnotím, tak jsme měli tři stoprocentní šance a nedali jsme z nich gól. Soupeř se z toho množství standardek dokázal z jedné prosadit. Ale dobrý výkon si já představuju trošku jinak. Samozřejmě, nějaké nasazení tam bylo, ale aby to byl dobrý výkon, tak to na hřišti musí vypadat daleko jinak.

V čem konkrétně?
Musíme jít důrazně za tím, že tu branku chceme dát. V takových šancích se chováme strašně, máme strach a nevím z čeho. Přitom na tréninku kluci pálí a v zápase jako by se báli, že ten gól můžou dát. Samozřejmě, Brno se trápilo, nedostalo se do nějakého tlaku, ale bohužel je to o gólech. My jsme nedali, soupeř jeden dal, takže zaslouženě vyhrál.

Jak jste viděl situaci, ze které dal Trousil jediný gól?
Brno je pověstné standardkami, Tomáš Polách je kope velice dobře, navíc mají hráče jako Honza Trousil, ale hlavně věří, že z ní dají gól. Jdou tam přes mrtvoly a k tomu míči se dostanou doslova za minutu dvanáct. Honza Trousil se jednou neprosadil, podruhé už mu to vyšlo. Věřil totiž, že dá gól.

Největší rozdíl tedy vidíte v tom, že Sigma nevěří, že gól může dát. Jak jde tento stav změnit?
Musíme to dostat do hlavy. Klukům to jde na tréninku, kdy takové situace řeší silou a góly dávají. Teď to musejí přenést i do zápasu. Je to otázka pro kluky z útoku, aby si věřili. Když se člověk netrefí, ale jde tam s tím, že gól dá, tak se mu to dá odpustit. Ale když tam jde jen napůl, s tím, že možná dá možná nedá, tak to už je horší.

To je jen váš názor, nebo se s tím ztotožňují i ostatní hráči?
Já to tak vidím. Především při soubojích v šestnáctce tam jde Brno s tím, že branka padne. Kdežto my tam jdeme s tím co kdyby to náhodou vyšlo. To musíme změnit a chodit tam s tím, že ten gól dáme. (důrazně)

Jinak obrana fungovala, Brno bylo nebezpečné v podstatě jen ze standardek?
Funguje nám to, máme vyztužený střed, vysoké míče posbíráme, ale bohužel.

V Brně hrál od začátku Tomáš Hořava. Přineslo to nějakou změnu?
Je to mladý kluk, dostal se do šance a snažil se. Já si to ale přestavuji tak, že když tu šanci dostane, tak o ni musí daleko více bojovat. Víc si dovolí na tréninku, je to fotbalista, který umí povodit daleko zkušenější starší hráče a tady to musí předvést. Jedna věc je, že je mladý a druhá, že to musí předvést i v mistrácích.

Před vámi je derby s Baníkem. Může být zápas s rozjetým soupeřem tím, které konečně přinese Sigmě vítězství?
Budou lidi a bude kulisa, ale musíme jít na hřiště a věřit, že můžeme vyhrát. Máme sérii bez výhry a nikdo jiný, než my na hřišti, to nezlomí. Takže musíme dostat do hlavy, že ty tři body urveme a pak je na tom hřišti i urvat.