„Když jsem viděl kluky ve čtvrtek na tréninku, tak mi bylo jasné, že nějaké oslavy proběhly. Ale to je v pořádku, postoupili a zase jim nemůžeme všechno zakazovat," pověděl blahosklonně trenér Leoš Kalvoda.

„Teď jde o to, aby se zase přepnuli zpátky, protože pořád je o co hrát," doplnil olomoucký kouč.

Kalvoda už totiž dopředu několikrát deklaroval, že by rád postoupil z prvního místa druholigové tabulky. To si Sigma zajistí v případě vítězství nad Karvinou.

„Hráči by také měli chtít přesvědčit diváky, že na první ligu mají," připomněl zkušený kormidelník.

Hra bez zbytečných nervů by ale měla týmu Sigmy pomoct. Doteď hráči neustále slyšeli, že prostě musejí vítězit, aby naplnili klubové ambice.

„Bylo to pořád dokola. Když neporazíme Táborsko, jsme v pr…, když neporazíme Zlín, jsme v pr… Teď se můžeme konečně uvolnit," vystihl hned po zápase v Pardubicích situaci útočník Michal Ordoš.

Podle Kalvody ale uvolnění může být velice snadno dvojsečnou zbraní.

„Teď jde o to, abychom se neuvolnili tak, že k zápasu přistoupíme lehkovážně. Ale to je zase moje práce," řekl.

„Všichni hrají hlavně sami o sebe, to by si měli uvědomit," dodal Kalvoda.

Překvapit Muchu

Karviné má z podzimu jeho mužstvo co vracet. V utkání na podmáčeném hřišti na hranici regulérnosti vystřelil Sigmě bod za remízu 2:2 až těsně před koncem pěknou ranou z trestného kopu Ordoš.

„Karviná je dobrý, kvalitní druholigový mančaft. Netají se tím, že by chtěli výhledově postoupit do první ligy. Začali tam i stavět nový stadion. Brzy by na to mohli mít," poznamenal Kalvoda na adresu soupeře.

V týmu působí na pozici asistenta jedna z výrazných postav historie Sigmy Josef Mucha. Ten za Olomouc nejen hrál, ale také ji ještě docela nedávno trénoval. Většinu hráčů tak velmi dobře zná, což by pro Karvinou mohlo skýtat jistou výhodu.

„Tak to ale bylo už na podzim. Hráč by měl vždycky nějak soupeře překvapit," pousmál se Kalvoda.

S Vašíčkem, bez Vepřeka

Oproti středečnímu utkání v Pardubicích se v sestavě Sigmy dají očekávat minimálně dvě změny.

Pravděpodobný je návrat Václava Vašíčka na hrot útoku. Nejlepší střelec soutěže si ve středu odpykal trest za čtyři žluté karty a nyní je znovu připraven.

Hrát naopak nebude levý obránce Michal Vepřek, který bere antibiotika kvůli stomatologickému zákroku.

Utkání bude mít oproti původnímu plánu dřívější výkop. Hrát se bude už od 13 hodin kvůli kolizi se semifinále hokejového šampionátu.

„Po dohodě obou klubů bude mít utkání výkop už ve 13.00, takže fans stihnou fotbal i hokej," stojí v krátkém prohlášení na klubovém webu Sigmy.