Jedná se o druhou nejnižší částku v Synot lize. Suverénně „vede" pražská Sparta. Čtvrtfinalistu Evropské ligy loni manažeři stáli šestatřicet milionů.

„Když řešíte několikamilionové transfery, tak je to samozřejmě něco jiného, než když berete hráče po skončení smlouvy jako my. Proto jsou cifry takové," vysvětluje velký rozdíl v částkách sportovní ředitel Hanáků Ladislav Minář.

Kolik peněz daly kluby loni agentům?Údaje jsou uvedeny v milionech korun.
Sparta 36,1
Ml. Boleslav 7,8
Dukla 6,4
Jihlava 5,9
Jablonec 5,5
Plzeň 5,3
Teplice 3,6
Bohemians 2,3
Baník Ostrava 2
Slovácko 1,7
Liberec 1,7
Slavia 1
Příbram 0,4
Zlín 0,3
Sigma Ol. 0,2
Brno 0,2

80 milionů

Celkem agenti od českých klubů z nejvyšší soutěže vyinkasovali kolem osmdesáti milionů korun.

„Provize agentů jsou částky za zprostředkování transferů. Existují i provize mezi klubem 
a agentem. Všechno je individuální dohoda. Někdo chce okamžitou provizi, někdo chce procenta z dalšího transferu a podobně. Vzhledem k tomu, že jsme měli hráče z osmdesáti či devadesáti procent pod smlouvami, byla pravděpodobnost nějakých provizí minimální. Žádné finančně náročné operace jsme nedělali, vesměs přišli hráči po skončení smlouvy a podobně. Nicméně co se týká mládeže, tam provize nejsou," dodává.

Zkušený Minář řemeslo lidí, na které řada fanoušků, ale i funkcionářů pohlíží jako na „vydřiduchy", nijak nehaní. Dobře ví, že ve fotbalové branži jsou prostě potřeba.

„Beru to tak, že prostě k fotbalu patří. Dnes má každý hráč svého agenta, bez něj se těžko dostávají do klubů. Ze svého pohledu nemám problém 
s kterýmkoli manažerem ani klubem, nikdy se nestalo nic negativního, ať už jsem působil kdekoli," říká Minář, který prošel Kroměříží, Zlínem či Mladou Boleslaví.

Doležela mi nepřísluší komentovat

U nepříjemné, dva roky staré situace, kdy za podivných okolností odešel 
z Olomouce do Jablonce útočník Martin Doležal 
a nahlas se hovořilo o manažerském selhání, Minář nebyl.

„Nebudu se vyjadřovat k tomu, co tady bylo. Situace, která se stala u Martina Doležala, mi nepřísluší komentovat," nechce se bavit o forvardovi, který se pravděpodobně ukáže 
v sobotu na Andrově stadionu ve vzájemném zápase.

Jak však přiznává, jednání někdy nebývají jednoduchá, mnohdy rozhodují maličkosti.

„Nemám zkušenost, 
a to nikde, kde jsem působil, že by nějaký transfer skončil vyloženě na provizi agentů. Samozřejmě se někdy stane, že se představy obou stran nějakým způsobem rozcházejí. Potom je třeba najít nějaký kompromis ku prospěchu všech, protože jestli chce hráč 
i manažer, aby šel do klubu, musí se najít společná cesta," upřesňuje.

Shánění střelce

Tvrdé licitování o půlroční prodloužení smlouvy zažili v Sigmě třeba v zimě, kdy se dohodli s Michalem Ordošem na poslední chvíli.

„Nebylo to jednoduché, kompromisy byly velké. Už to byla poslední schůzka, která kdyby nevyšla, tak by to asi nedopadlo," prozradil Deníku v lednu třiatřicetiletý dlouhán, který by rád 
v létě po uplynutí kontraktu zkusil zahraničí.

A jelikož na Hané skončí 
i Aidin Mahmutovič a Tomáš Malec, bude jednoznačnou prioritou vedení sehnat střelce.

Podaří se v Olomouci společně s agenty přivést kvalitního snajpra?