„Několik hráčů se potýkalo s virózou, hodinu před utkání se rozhodovalo, jestli bude chytat Peťa Drobisz nebo ne,“ říká trenér Sigmy Zdeněk Psotka.

Tři body moc slavit Hanáci nemohli, v úterý hrají další zápas proti Liberci. Zase doma. Čeká je duel ve 4. kole Poháru ČMFS. Hraje se od 18 hodin.

Tři body jste proti Liberci získali. Ale v utkání byly pasáže, ve kterých hosté dokazovali, že nejsou nahoře v tabulce náhodou.
Jednoznačně. Před zápasem jsme to deklarovali, s tím, že síla soupeře je obrovská, že mají sílu v defenzivě. Nám se podařilo dát ze standardní situace gól. Dařilo se nám obrovsky napadat libereckou rozehrávku. Pak, když jsme se spíše zatáhli do bloku, tak Liberec dokazoval, že má velkou sílu i v kombinaci. Nejenom v dlouhém nákopu a prodloužení na útočníky. I když tuto variantu jsme dokázali uhlídat. Jsou silní v kombinaci, v závěru nás hodně přečíslovali.

Váš tým předvedl kromě výhry i spoustu parádiček, byly tam hezké kličky, sem tam jesličky. Myslíte, že můžou být zklamaní ti, kteří na stadion nepřišli?
Myslím, že tento zápas byla ta show, která diváka musí nadchnout. Bylo tam nasazení, byla tam fotbalová kvalita, byly tam góly, drama až do konce, byly tam souboje, i s lehčími zraněními, které k fotbalu patří. Takže v tom zápase bylo všechno, myslím, že to byla dobrá reklama na fotbal.

Vy jste po utkání řekl, že jste chtěli hrát jednoduše a eliminovat tak liberecký silný střed zálohy. Neprozradil jste něco před úterním pohárovým zápasem?
No, to si musí trenér Škorpil přebrat sám, jestli jsem něco neprozradil. Samozřejmě takový záměr jsme měli. Ale jestli budeme hrát stejně nebo ne, to se uvidí. (smích)

Také jste po zápase prozradil, že několik hráčů mělo zdravotní problémy. Bylo to vážné?
Ráno před zápasem jsme to řešili. Dokonce hodinu před výkopem se rozhodovalo, jestli bude chytat Peťa Drobisz nebo ne. Všem hráčům, kteří tyto problémy měli, patří absolutorium. Třeba Mara Kaščák měl o přestávce částečně zimnici, ale chtěl na hřišti zůstat, chtěl to oddřít, chtěl udělat pro výsledek maximum. Už od ranního tréninku byla na hráčích vidět ohromná koncentrace na utkání.

Jak to vypadá s Komárkem? Po utkání vypadal, jako kdyby se pokočkoval s Tysonem. Bude hrát pohárový zápas?
Bylo to jen na jeden steh. Ale měl veliký otok, který mu znemožňoval vidění. Uvidíme, jestli bude na pohárový zápas v pořádku. Už by měl začít s tréninkem Aleš Škerle.

A kdyby oba nemohli hrát, tak tam ještě máte Hudce a Šuškavčeviče, k tomu Rossi zahrál na pravé obraně výtečně.
Je to pozitivní. Řekl bych celá obrana. I Kuba Heidenreich odehrál dobrý zápas. Že máme kvalitní hráče na stoperu, to jsme věděli už před sezonou. Pořád musíme počítat s tím, že budou drobná zranění, případně karty, takže jsem rád, že konkurence v týmu je.

Heidenreich hrál dobře, Ordoš rovněž, ten dal dvě branky. Platilo v jejich případě, že jim pomohlo, že předchozí zápasy nehráli? Že chtěli ukázat, že příště mají zase hrát?
Byl bych rád, kdyby to tak bylo. Chtěl bych, aby tohle vzniklo, aby tam ta zdravá konkurence byla. V obou případech to pomohlo. Michal Ordoš výkony předváděl pořád stejné. Obrovsky mu pomohlo, že dal gól, pak se uklidnil a předváděl technické věci, které umí.

Po utkání Michal Ordoš říkal, že ho trenér pořád povzbuzoval. Bylo to tak?
Samozřejmě. (úsměv) S kádrem pracujeme, musíme hráče podržet, musíme je vést v tréninku k tomu, aby se zdokonalovali, aby byli v psychické pohodě, abychom dosáhli společně dobrých výsledků.

Když se teď podíváte na tabulku, nepřemýšlíte tak, že nebýt remíz doma s Jabloncem a Brnem, tak jste krásně vysoko?
Ne. Nepřemýšlím tak. Spíš po utkání jsem říkal, po tom závěru, kdy jsem se podíval asi třicetkrát na hodinky od třicáté druhé minuty druhého poločasu, že se nám jako by trošku vrátily ty Budějovice. Musíme to brát tak, jak to je. Máme tolik bodů, kolik jsme uhráli, tolik, kolik si zasloužíme. Jsem jenom rád, že jsme zvládli utkání s tak těžkým soupeřem, jakým Liberec je.

Zápas s těžkým soupeřem jste zvládli. Ale proč to nevyšlo v Kladně.
My jsme zápasy nezvládli i se silnými soupeři. Nechci se pořád vracet ke Kladnu.

Ale to fanoušky hodně naštvalo.
Už bych se ke Kladnu nechtěl vracet. Prostě jsme to tam nezvládli. Je to pro nás poučení, že musíme být důslednější. Ale musíme to brát i pozitivně. Zvládli jsme sedm utkání velice dobře, tři průměrně, jedno se nám nepodařilo.

Teď čeká Sigmu pohár proti Liberci. Chystáte se na pohárový zápas jinak než na ligový?
Určitě. V ligových zápasech je naším prvotním cílem hra, kterou musíme mít kvalitní, musí tam být nasazení, a potom výsledek přijde. V poháru je důležitý jenom výsledek. Příprava je jiná, i styl hry je jiný než v lize.

A čekáte i jiný styl hry od Liberce? Může za něj hrát útočník Smetana.
Oni mají zakódovanou výbornou defenzivu, i když v pátek u nás dostali dva góly. Nevím, jak přistoupí k poháru. Můžou se chtít revanšovat za ligu, nebo se budou chtít šetřit na další utkání, ve kterém mají doma Mladou Boleslav. Ale to pro nás nebude žádná změna nebo důvod k podcenění, protože Liberec má obrovsky silný kádr.

Váš tým se šetřit na další kolo nebude?
Šetřit se určitě nebudeme. Jsou nějaké nepsané zákony, říká se, že se doma dvakrát za sebou nevyhrává. Uděláme všechno proto abychom to porušili.

Změníte hodně sestavu?
Ano. S hráči jsme se domluvili, i vzhledem ke zraněním, takže sestava bude jiná než v pátečním zápase.