Tomáš Černý (*1985) se v olomoucké Sigmě mnoha šancí nedočkal. V Gambrinus lize nastoupil jen jednou. V Příbrami za nemocného Martina Vaniaka. Loni v létě odešel na hostování do skotského druholigového Hamiltonu. A tam našel novou chuť do fotbalu.

„Získal jsem motivaci,“ říká gólman, který klubu vychytal postup do nejvyšší soutěže. V prvních čtyřech kolech skotské Premier league odchytal za Hamilton Academical čtyři zápasy. To je více než v české za pět sezon, co byl v kádru.

Konečně chytáte první ligu. Jak si to užíváte?
No samozřejmě si to užívám (úsměv). Hraju každý týden zápas. Tady jsem moc do první ligy nenakoukl, takže je to pro mě nové. A hrát první ligu ve Skotsku, dalo by se říct, že si plním jeden z svých snů. Takže dalo by se říct, že si to užívám.

A ještě o to víc, že to chvilku trvalo, než jste se dočkal nejvyšší soutěže?
Musel jsem být hodně trpělivý. I když je mi třiadvacet, takže jsem ještě mladý. Spíš to bylo tím, že v Olomouci už jsem byl od sedmnácti v áčku. A vždycky jsem si myslel, že šance přijde, a pořád nepřicházela. O to víc je to teď příjemnější.

Chytat může jen jeden a vy jste musel čekat za těmi staršími zkušenějšími hodně dlouho. To nemohlo být moc příjemné?
Nebylo. Ale pořád jsem se uklidňoval tím, že můžu chytat za béčko, hrála se tady druhá liga. Bylo mi devatenáct, dvacet, dvacet jedna a druhá liga byla dobrá. A pak když jsem byl starší, tak jsem začal přemýšlet nad tím, jestli ta šance vůbec přijde, jestli má smysl fotbal hrát. Přesun do Skotska mi pomohl v tom, že jsem získal úplně novou motivaci a chuť do fotbalu. Změnil jsem prostředí, věděl, že musím makat, abych tam dostal smlouvu, abych mohl hrát. Takže mě zase začal loni fotbal bavit.

Jak dlouho trvalo to makat, než dostanete smlouvu?
Byl jsem tam čtrnáct dní na zkoušce, pak jsem dostal smlouvu. Ale potom jsem musel makat, abych tam dostal šanci. Nikdo mě tam moc neznal.

Šanci jste nakonec dostal. Tušil jste, když jste tam loni v létě přišel, že by to mohlo dopadnout tak krásně? Že vyhrajete druhou ligu a postoupíte do první?
Ne, to vůbec ne. Když jsem odcházel, tak jsem si z toho dělal legraci. Příprava už byla dávno rozjetá, šel jsem tam dost pozdě, dva týdny před začátkem ligy. Takže jsem si dělal legraci, že když nic neseženu, tak tam budu trhat jahody nebo dělat někde v restauraci. Říkal jsem si, že se minimálně do Vánoc vracet nebudu. No, ale pak to nakonec dopadlo tak, jak to dopadlo. Postoupili jsme do první ligy, takže super.

První ligu jste dobře začali, ale teď už je to trošku horší.
Vyhráli jsme první dva zápasy, což bylo pro všechny obrovské překvapení. Pak jsme hráli těžký zápas venku na Kilmarnocku, tam jsme prohráli jedna nula. Pohárový zápas jsme potom doma zvládli. Před reprezentační přestávkou jsme hráli s Hearts, což je další poměrně těžký soupeř. Ale tohle utkání se nám nepovedlo, myslím, že to bylo naše nejhorší vystoupení v lize. Zaslouženě jsme prohráli. Teď budeme možná trošku pod tlakem, že musíme zase rychle něco vyhrát, ale to je fotbal.

Hamilton má jako nováček za cíl udržet se?
Ano, cíl je udržet se. S tím, že tam se pak liga dělí na prvních šest a posledních šest, takže je taková ambice, dostat se mezi první šestku. To by byl obrovský úspěch. Ale hlavní cíl je zachránit ligu.

Je pro brankáře rozdíl mezi českým a skotským fotbalem?
Nějak to moc nevnímám. Možná je tam více centrovaných míčů do vápna. Ten styl je možná víc přímočařejší, když mají možnost odcentrovat, tak to udělají. Takže je tam možná víc vzdušných osobních soubojů. A občas se mi zdá, že mám více práce, než jsem míval tady. Ale jinak se toho pro mě moc nezměnilo.

Takže česká liga je více defenzivnější a taktičtější a tam je to hurá dopředu?
Ne zrovna hurá dopředu, ale na taktice se nepracuje tak, jak jsem byl zvyklý.

Jste v Hamiltonu na hostování. Skotský klub už Sigmu oslovil, že by si vás rád nechal. Co plánujete dál? Zůstat ve Skotsku, nebo se vrátit do české ligy?
Teď vůbec nic neplánuju. Mám tam smlouvu na rok a snažím se odchytat co nejvíce zápasů, abych měl co nejvíce zkušeností. Když tam budu chytat dobře a ukážu se, tak buď si mě tam budou chtít nechat, nebo bude zájem z jiného klubu. Nebo cokoliv. Ale teď nemá cenu řešit to, co bude za rok.

Takže si to teď snažíte co nejvíc užívat?
Ano. Chci odchytat co nejvíce zápasů, jak nejlépe můžu. A co se z toho vyvine, to uvidím za rok.