Tým olomouckých fotbalistů se celý týden připravoval na zápas třetího kola Synot ligy proti Bohemians 1905. Hrát se bude v Praze v sobotu odpoledne, kdy by podle meteorologů měla rtuť teploměru atakovat hodnotu osmatřiceti stupňů.

„Právě nám skončil páteční trénink a můžu říct, že jsou to fakt těžké podmínky. Můžeme si říkat, že hráči jsou trénovaní, ale je to dost náročné," upozornil kouč Leoš Kalvoda.

Také tým olomouckého béčka, který v neděli dopoledne přivítá ve druhé lize Ústí nad Labem, je v plném zápřahu. Trenéři ale vzhledem k probíhajícím tropům udělali některá opatření.

„Změnili jsme časy tréninků. Trénuje se více ráno, dělají se častější přestávky na pití a tréninky se zkracují, aby byla kratší doba pobytu na slunci. Intenzita tréninku však musí být pořád stejná," vysvětlil kouč Augustin Chromý.

Perný víkend na hřišti však nemine ani další týmy z celého kraje. Startují totiž už i nižší fotbalové soutěže.

Holičtí fotbalisté se k tréninkům scházejí o půl páté odpoledne, kdy je pro většinu populace ještě stále vedro k padnutí.

Ale například holické béčko, které v sobotu ve Šternberku vstoupí do nového ročníku krajského přeboru, si časy posunulo. Tým Jiřího Derca se v posledních dnech scházel až v sedm večer.

Trenér áčka Holice Oldřich Machala se ale na věc dívá z té lepší stránky.

„Je to pořád lepší než kdyby byla velká zima," říká staronový muž na holické lavičce.

Jeho tým se v zápase prvního kola MSFL představí v Uničově a hrát by se mělo už za snesitelných podmínek.

„V neděli už by takové vedro být nemělo. Navíc hrajeme už dopoledne," pochvaluje si Machala.

To Prostějov rozehraje souboj s Hulínem v sobotu odpoledne, kdy by mohly padat další teplotní rekordy.

„Bude to pro nás velmi náročné. Zápas podle mě rozhodne, kdo se s vedrem líp popere," myslí si prostějovský lodivod František Jura.

Také v Prostějově trénovali během tropického týdne v odpoledních hodinách.

„Kluci toho mají opravdu plné zuby, ale všichni jeli naplno," pochválil svěřence trenér Jura.

Teplo samozřejmě netrápí jenom fotbalisty. Hokejisté všech extraligových nebo prvoligových týmů z Olomouckého kraje už za sebou mají dokonce první přípravné zápasy.Chvíli po skončení zápasu se z ledu stala břečka.

Pro sportovní laiky je možná nepochopitelné, že se už začátkem srpna hraje a trénuje na ledě, moderní technologie však dokážou vytvořit ledovou plochu i za současných extrémních podmínek.

K ideálu však mají kluziště hodně daleko. Třeba pár minut po skončení čtvrtečního přípravného zápasu Olomouce proti Vítkovicím se z ledu stala regulérní břečka.

„Led je v tom horku měkký. Puk skáče a těžko se ovládá. Na zimáku je horko," popisoval podmínky v plecharéně útočník Mory Tomáš Mikúš.

Fanoušci, kteří na zápas dorazili s cílem se patřičně zchladit, taky moc nepochodili. Na vyšších patrech tribun byla skoro stejná sauna jako venku.

Nejen sportovci čekají, až se počasí umoudří.