Soutěžní ročník začal Rozehnal v Newcastle United, v únoru se pak přesunul do Lazia Řím.

Důvod? V Anglii přestal pravidelně nastupovat a chtěl být před EUREM v herní pohodě. Jenže evropský šampionát pro českou reprezentaci nebyl úspěšný. Splnit cíl, kterým byl postup ze základní skupiny, se nepovedlo. Přitom čtvrtfinále bylo blízko. Ještě patnáct minut před koncem klíčového utkání proti Turecku český tým vedle 2:0. Jenže závěr nezvládl a prohrál 2:3. „Tak smutný jsem ve fotbale ještě nikdy nebyl,“ říká David Rozehnal.

Z Anglie do Itálie

Minulá sezona asi nebude vaše nejpovedenější vzhledem k jejímu konci?
Tak to určitě nebude. I vzhledem k jejímu průběhu. Začal jsem hrát celkem v pohodě v Newcastle. Potom to začalo v půlce sezony nějak zlobit. Nehrál jsem, vypadl jsem ze sestavy, pak se mnou točili na různých místech. Proto jsem se rozhodl odejít. Nakonec z toho vyšlo Lazio. Od toho jsem upřímně také čekal trošku víc. Zaplaťpánbůh ke konci jsem hrál pět zápasů plných devadesát minut, což jsem byl vzhledem k EURU rád. Tam jsme začali dobře, ten poslední zápas ve skupině jsme měli výborně rozehraný. Byla velká naděje na postup, potom to dopadlo tak, jak to dopadlo. Takže tu sezonu bych nehodnotil jako špatnou. Prostě stalo se, co se stalo. Mám různé zkušenosti, poznal jsem jiné lidi, zahrál jsem si EURO. Ale mohlo to být lepší.

Jak hodnotíte přesun mezi Anglií a Itálií. Prospělo vám to?
Nelituji toho. Bylo to rozhodnutí, které jsem udělal po fotbalové stránce a rodina po životní stránce. Čekal jsem od toho víc, protože jsem věřil, že tam budu hrát. Kvůli tomu jsem tam šel. Bohužel se tak nestalo. I když jsem tam nakonec z nějakých šestnácti utkání hrál deset, sedm v základu. Takže to nebyla taková hrůza. Ale čekal jsem, že budu hrát pravidelně, proto z toho mám takové smíšené pocity.

Lazio si vás nakonec koupilo. Čekal jste, že to tak dopadne, když jste pravidelně nehrál?
Nakonec uplatnilo opci. Už za hostování dávali veliké peníze. Z toho důvodu podle manažera bylo zřejmé, že mě v létě na devadesát procent koupí. I když to natahovali až do konce termínu. Jsem rád, že už je to vyřešené. Teď se tam budu chystat, doufám, že to bude lepší, než to bylo.

Myslíte, že teď to budete mít jednodušší a hrávat častěji?
Zůstal tam trenér, který mě moc nestavěl. Ale doufám, že pokud za mě dali nějakou sumu a nějakou smlouvu tam také mám, tak že nekupovali hráče, který bude sedět na lavce. Samozřejmě že to musím potvrdit svými výkony. Troufám si říct, že jsem je výkony na konci sezony přesvědčil, že jsem dobrý hráč, že bych mohl hrát italskou ligu v pohodě v základní sestavě. To ale záleží na trenérovi. Začne nová sezona, bude příprava, budu s týmem od začátku. Dávám si lepší vyhlídky, než jsem měl před jarem.

Lazio skončilo na 12. místě. S tím v klubu asi moc spokojeni nebyli. Po sezoně dva funkcionáře vyhodili.
Určitě jsme nebyli spokojeni. Byli jsme v semifinále poháru, které jsme měli dobře rozehrané. Kdybychom šli do finále s AS Řím, tak máme automaticky Pohár UEFA. Když jsem tam přišel, tak bylo šest bodů na Pohár UEFA, což byl cíl a bylo to i v našich silách. Bohužel jsme vždycky uhráli výsledek s někým silným, ale pak nás srážely prohry třeba s posledním nebo předposledním. Ale určitě bude v nové sezoně za cíl atakovat pohárové příčky.

V médiích se objevily zprávy o tom, že o vás má zájem Zenit Petrohrad.
Nic konkrétního o zájmu Petrohradu nevím. Takže se už připravuju na začátek sezony v Laziu.

Dobře. Fandové hodně diskutují o tom, která liga je nejlepší na světě. Jestli anglická nebo italská. Vy už je znáte obě.
Anglická liga je určitě, nechci říkat po fotbalové stránce, nejlepší na světě. Ale co se týče toho kolem, zázemí, kvality týmů, nasazení. Tak z tohoto pohledu je nejlepší na světě. Má všechno. Kvalitní týmy, dobrý fotbal, upřímně to není můj styl, i když jsem si dokázal, že anglický fotbal můžu hrát. Ale prostě mi to nějak nesedělo, to je druhá věc. Italská liga je kvalitní, méně namáhavá, není tak důrazná, není tam takové tempo. Je víc techničtější, taktičtější, hraje se víc zezadu.

Itálie, to jsou také fandové, kteří umějí být hodně fanatičtí, jsou to největší blázni do fotbalu v Evropě? Už jste to stačil zažít?
Zažil jsem to, kdy jsme doma prohráli se slabým týmem. Přišli na trénink a řvali zpoza plotu na trenéra, ať odejde a na pár hráčů, těch hvězd, že nemají hrát. Ale tři týdny nato jsme vyhráli derby. A na stadionu bylo tři sta lidí, celý trénink tleskali, skandovali naše jména, a že trenér je nejlepší, ať zůstane. Oni jsou hodně temperamentní, impulzivní. Když se daří, tak jsou skvělí, když se nedaří, tak jsou hodně nepříjemní.

Po Paříži teď poznáváte Řím, další slavné evropské město. To je hodně příjemná stránka vaší profese.
Už jsme Řím trošku poznali. Je historičtější než Paříž, je to krásné město. Vatikán, Koloseum, spousta věcí na vidění.

Reprezentace

Na EURU česká reprezentace neuspěla. Zkuste stručně říct pár slov k jednotlivým zápasům.
Švýcarsko, to byl první zápas turnaje, který jsme nikdy nehráli. Důležité utkání pro oba soupeře. Myslím si, že jsme ho zvládli. Každý viděl, že ne fotbalově extra, že to nebylo to nejlepší. Ale upřímně, já jsem na to nekoukal. V tomhle zápase byla nejdůležitější výhra, a to se nám podařilo. Pak přišlo Portugalsko. Hra byla lepší, ale horší výsledek. Byl to lepší soupeř než Švýcaři. Myslím, že jsme byli rovnocenným partnerem. Bohužel, Ronaldo, kterého jsme celý zápas jakžtakž drželi, byl nakonec u všech třech gólů. A proti Turkům jsme byli pětasedmdesát minut lepší než soupeř. Bylo to skvěle rozehrané, škoda, že jsme nedali třetí gól. Turky pak nakopl první gól… Dopadlo to bohužel tak, jak to dopadlo. Takže velké zklamání. Ten zápas jsme měli zvládnout a dokopat se do čtvrtfinále.

Vnímali jste, že vám doma dávají fanoušci i média takovou čočku? Třeba hned za Švýcarsko. Obvykle první zápasy turnajů nebývají moc pohledné a končí těsnými výsledky.
Tušil jsem to. Noviny nečtu, nějaká hodnocení nebo kritiky, i pozitivní. Odnaučil jsem se to číst, protože si myslím, že to trošku narušuje koncentraci. Ale většina kluků to sledovala na internetu. Takže vím, že kritika byla. Co se týče posledního zápasu, mohla být oprávněná. Ale nechápu, proč někteří novináři do toho tolik ryli. Připadá mi, jak kdyby fotbal sledovali týden. Jako kdyby o něm nic nevěděli. Jako by si neuvědomovali, že se Švýcary to byl první zápas šampionátu. Že i když jsme dobrý tým, tak jsme mohli mít špatný zápas. Ale my jsme tři body měli. Myslel jsem, že budou kritizovat, ale mohlo to být pozitivnější. Všichni jsme věděli, že jsme nehráli dobrý zápas.

Rozhodl kolaps v závěru utkání s Tureckem. Nešlo z obrany spoluhráče uřvat v těch posledních minutách?
Myslím, že jsme řvali celkem hodně. Turci byli v laufu… Ukopat se to dalo. Není to chyba jednotlivce, je to naše chyba. Jako tým jsme to měli zvládnout. Za stavu 2:0, 2:1 i 2:2. Dovést to i k těm penaltám. Nejsme malý tým, abychom se tak zbytečně zhroutili. Takový zápas jsme měli zvládnout jinak.

Co chybělo? Třeba to, že nemohl hrát Rosický? Nebo že český tým je moc hodný, nemá moc žlutých karet, hraje moc čistě? Nechtělo to v závěru víc přerušovat hru, trošku je pokopat?
Málo jsme drželi balon, měli jsme je presovat trošičku výš. Co tomu chybělo… Asi se s nimi tolik nepárat. První gól nás trošičku nalomil. Asi jsme v tu chvíli neměli takovou vůli po vítězství jako Turci. Nevím proč, ale prostě to tak bylo.

Zápas pro český tým nedopadl dobře. Ale pro vás byl možná jeden z nej v reprezentaci. Převážnou většinu akci Turků zastavoval Rozehnal.
No, děkuju. Raději bych u těch akcí nebyl a postoupil. Takhle o tom nepřemýšlím. Samozřejmě mě potěší, když nejsem většinu času kritizovaný. Ale v tuhle chvíli to bylo úplně někde vzadu, úplně dole. Tak smutný jsem ve fotbale ještě nikdy nebyl. To byla rána, kterou nikdo nečekal. Zvlášť po takovém průběhu zápasu. Kdybychom stále dotahovali, tak o. k. Jenže my jsme vedli dva nula a byli 75 minut lepší.

Jak vnímáte budoucnost reprezentace? Sledujete vývoj s výběrem trenéra?
Sleduju to v novinách a na teletextu. Vím, že někteří kluci končí určitě, Dino, Galas a Jarda Blažek. Někteří o tom mluví, ale doufám, že si to rozmyslí. A s trenérem? Není mi jedno, kdo tam bude, ale já to moc neovlivním. Takže čekám, jak to dopadne. Jen škoda, že je kolem toho takový humbuk. Že se trenér nemůže najít. Určitě by bylo příjemné, jak pro nového trenéra i reprezentaci a fanoušky, že je to trenér, který tam chce být, kterého chce vedení i fanoušci. To by bylo nejlepší. Takový tam asi nebude, uvidíme, jak to dopadne. Podle mě by bylo nejlepší, kdyby se to vyřešilo co nejdříve.