„Rodina se teď za mnou dočasně přestěhuje, ale zázemí, to budeme mít stále v Olomouci,“ říká Roman Pivarník, rodák z Košic.

S Prešovem vyhrál I. ligu, tedy druhou nejvyšší slovenskou soutěž. Suverénně. S náskokem 22 bodů. A chystá se na tu nejvyšší, Corgoň ligu. Start bude mít pěkně ostrý. V prvním kole hraje zítra Prešov v Petržalce. „Chceme být do šestého místa. Dva týmy, Petržalka a Žilina, jsou silnější než ostatní. Ale zbytek je hodně vyrovnaný,“ podotýká Pivarník.

Jak jste zatím v Prešově spokojený?
Cítím se tam velmi dobře. Vrátil jsem se do prostředí, které poznám. Pokud se bude dál dařit, o to to pak bude lepší.

Východ Slovenska, to je také typické nářečí. Nemáte s tím potíže?
Mluvím spisovně slovensky (úsměv), východňarsky nemluvím, ale rozumím všechno. S komunikací ale nemám problém, šarištině rozumím, ale odpovídám slovensky.

Prešov, ten je ve fotbale spojován s termínem prešovský beton. Podle toho, že Tatran vždy hodně bránil. Setkáváte se s tímto označením?
To spíš poslouchám v České republice. Na východě se o tom nemluví, spíš v jiných krajích. My jsme ale hráli totálně ofenzivní nátlakový fotbal, prohráli jsme jen dva zápasy za soutěž. V tom bychom rádi pokračovali, chceme hrát hodně aktivně, hodně dopředu.

Do týmu jste vzal zkušené hráče Marka Penksu a Aleše Pikla. Jste rád, že přišli?
Jsem spokojený určitě. Vyhráli jsme soutěž o dvaadvacet bodů, mužstvo musí mít sílu. Ale chyběli nám zkušení hráči. Talentů máme hodně moc, ovšem potřebovali jsme zkušené hráče, kteří mají něco za sebou. Koupit hráče ve věku šestasedmadvaceti roků není jednoduché. Marka Penksu znám ještě z působení v Rapidu Vídeň, má obrovské zkušenosti, znám jeho charakter. To samé Aleš Pikl. Třiatřicet let v jeho případě je na stoperském postu ideální. Má obrovské zkušenosti a dokáže mužstvu pomoci.

V mužstvu máte také šest hráčů, kteří mají něco společného se Sigmou. Jak jste s nimi spokojen?
Jednak měli něco společného se Sigmou a také jsem je měl v Jihlavě a Kroměříži. Takže jsem ty hráče znal. Na těch hráčích pracujeme, myslím, že byli velcí tahouni týmu v postupové sezoně. A uvidíme, jak se nám bude dařit teď.

A bude většina z nich patřit do základní sestavy?
Většina z nich do ní patřila. Šest sedm Čechů hrálo stabilně. Stoperská dvojice bude česká, chytat bude Buchta, takže osa bude česká. Bude to tak půl na půl.

V Prešově je také Brazilec Cléber Luis Rodriguez, který také působil v Olomouci. Osvědčil se vám?
Brali jsme ho na levého halva na roční hostování. Půlrok odehrál stabilně. Spokojený s ním jsem, ale bude to mít těžší. Teď jsme tam posílili Markem Penksou. Otázka je, jestli se do základní sestavy probojuje, pokud budou všichni zdraví.

Máte celkem nabitý kádr. Nebojíte se toho, jak motivovat hráče, když nastoupit může jen deset v poli?
Konkurence ve všem posouvá tým dál. Posty, hlavně v záložní řadě, jsou zdvojené a jsou to kvalitní hráči. Na podzim nás čeká dvaadvacet zápasů – osmnáct ligových a doufám čtyři pohárové. Takže kádr samozřejmě potřebujeme trošičku širší. A věřím, že konkurence pomůže k tomu, aby hráči podávali výkony, které podávat mají.

Jak se těšíte na novou sezonu? Poprvé budete jako hlavní kouč v nejvyšší soutěži.
Určitě se těším. I proto jsem zůstal dál v Prešově. Mužstvo znám dobře, má ještě stále potenciál se zlepšovat, jsme někde na začátku cesty. Takže doufám, že se nám podaří hrát fotbal, který chceme hrát.

S jakým cílem půjde Prešov do sezony mezi slovenskou elitou?
Chtěli bychom skončit zhruba do osmého místa. Můj osobní cíl je šesté místo, kdyby se podařila polovina tabulky. Liga je velmi náročná. Petržalka a Žilina jsou někde jinde, ale potom jsou mužstva neskutečně vyrovnaná. Uvidíme, jak to všechno dopadne.