I díky tomu se na malé hráče dívá jiným okem než fotbaloví koučové.

„U osmiletého kluka nelze říct, jestli bude jednou ligovým fotbalistou. Ale myslím, že dovedu poznat, zda je dítě pohybově talentované. Pak je jedno, jestli z něj bude fotbalista, baskeťák nebo volejbalista. Ti nadaní si cestu ke svému sportu vždycky najdou,“ vysvětluje Kalas.

Co se kantorovi ze ZŠ Heyrovského v Olomouci, která vyprodukovala mnoho úspěšných sportovců, na McDonald´s Cupu zamlouvá nejvíce?

„Soutěživost. Děti baví poměřovat se, jsou rády, když se z vesnic dostanou třeba do okresního finále. Pak zjišťují ostatní výsledky, propočítávají, kudy vede cesta k postupu, kolik kdo vstřelil branek a podobně. To k tomu patří,“ říká.

„Akorát je škoda, že se zúčastňují i školy, které mají své ligové akademie. Pak je ve finále třeba celá Sparta proti Teplicím a podobně. To je možná takové téma k debatě,“ naznačuje Kalas, co by v budoucnu rád změnil.

Pokud vám jeho příjmení přijde povědomé, jste na správné adrese. Tomáš Kalas, český fotbalový reprezentant hrající za anglický Fulham, je totiž jeho synem. I díky této spojitosti se tedy všichni aktéři turnaje na Hané mohli často těšit na setkání se známými tvářemi. Samozřejmě v čele se samotným obráncem, který patří Chelsea.

Brankář Sigmy Miloš Buchta
Buchta na sklonku kariéry piluje svou slabinu. Nechci nám to kazit, říká

Setkání s hvězdou

„Tomáš sice nikdy nebyl přímo garantem McDonald´s Cupu jako dřív Vašek Kadlec nebo Vláďa Darida, ale k turnaji má vztah, odmalička jím procházel, takže když může, vždy rád přijede,“ konstatuje Kalas.

„Pro děcka je bomba, když se potkají s nějakým fotbalistou, se kterým si mohou popovídat a vyfotit se. Co pro ně může být víc než osobní zážitek s idolem? Navíc v Olomouci je super, že na krajská finále nám svůj areál poskytuje Sigma. Vždycky přijdou i hráči z áčka, podepisují se a celkově je to moc fajn,“ dodává.

Se synem, jenž v zahraničí působí od svých sedmnácti let, je často v kontaktu. Během jarních prázdnin se jej navíc chystá osobně v Londýně navštívit a zhlédnout zápas League Championship.

„V prosinci byl Fulham snad osmnáctý, ale teď mají povedenou šňůru, dlouho neprohráli, takže se dostali na ty barážové příčky. Ale bez ohledu na výsledky vždycky poznám, jak se jim daří, z telefonu. Když se s Tomášem nedá moc bavit, vím, že je to špatné. Teď je to naopak, je spokojený,“ uzavírá s úsměvem Libor Kalas, jehož atletickou průpravou prošel například i Šimon Falta, další člen národního týmu.

Tomáš Chorý v plzeňském dresu v zápase se Sigmou na Andrově stadionu
Chorý: Někdo tleskal, jiní pískali, mám smíšené pocity