A pomoci by mělo i samotnému záložníkovi, který k jasné výhře přispěl gólem a asistencí.

Výkony Jana Navrátila stojí i padají s jeho sebevědomím a to je po uplynulém víkendu o něco vyšší.

„Cítím to na sobě sám. Když si věřím, troufnu si na víc věcí," přiznává čtyřiadvacetiletý odchovanec Sigmy, podle kterého je poslední výsledek velkou vzpruhou pro tým i pro něj samotného.

„Potřeboval jsem se něčím chytnout. Snad to pomůže," uvedl Navrátil.

Výsledek 5:0 vypadá jednoznačně. Jak se výhra rodila?
Rodila se docela těžko. Ze začátku Ústí hrálo docela dobře a nebylo to tak jednoznačné. Pomohla nám ta penalta a po druhém uklidňujícím gólu to už z nás spadlo. Pak už jsme hráli v klidu. Měli jsme v první půli nějaké kostrbaté akce, což byl dopad toho, že se nám teď nedařilo. Už se to ale sehrálo a i v první půlce tam byly některé pohledné akce. Zvedli jsme si trošku sebevědomí.

Po dlouhé době se na Andrově stadionu tleskalo. Jak jste si užívali ovace?
Když jsme si je neužívali, mohli jsme si za to sami. Je to super pro každý tým, když vám tleskají ještě před koncem. Diváky i nás to bavilo a proto fotbal hrajeme.

Dali jste pět gólů. Pomůže to před těžkým zápasem v Třinci vašemu sebevědomí?
Tak může to pomoci. Čeká nás těžký zápas a Třinci máme co vracet.

Ústí je v tabulce na předposledním místě. Jak moc vás prověřilo?
Ale Ústí je kvalitní manšaft. Vždycky hráli na špici, ale teď mají nějaký útlum. Nepovažuju je za špatného soupeře. Nám ten zápas sednul. Měli jsme velký pohyb hráčů, chodili jsme si do meziprostorů a potom tam vznikali díry pro přihrávky za obranu. To byl klíč k úspěchu. Vždycky do utkání jdeme v pozici favorita a musíme to potvrzovat.

Odehráli jste v lize druhý zápas po sobě bez inkasovaného gólu. Jak moc je to pro vás důležité?
Když odehrajete zápas s nulou, tak máte jistotu, že neprohrajete. Musíme se víc soustředit i na defenzivu.

Zápas se povedl celému týmu. Jak jste si cítil vy sám?
Docela dobře, i když jsem měl v prvním poločase nějaké ztráty, kdy jsme se nepochopili se spoluhráči nebo jsem situaci špatně vyřešil.

Jan Navrátil (vlevo)

Budu to brát víc na sebe

Dal jste jeden gól a na jeden nahrál. Jak moc vám to pomůže?
Snad to pomůže. Někdy je potřeba dát gól, aby to z vás spadlo. Do šancí jsem se v minulých zápasech dostával, ale neproměnil jsem je. Snad to tam bude padat.

Jak už jste zmínil, v prvním poločase jste měl několik akcí, které jste nedokázal správně vyřešit. Je to důsledek malého sebevědomí?
Je to o sebevědomí. Cítím to na sobě sám. Když si věřím, troufnu si na víc věcí. Potřeboval jsem se něčím chytnout. Druhý poločas už to bylo v pohodě. I když i v první půli jsem se taky cítil v pohodě, ale udělal jsem nějaké ztráty.

Často vám bývá vyčítáno, že místo zakončení ještě hledáte spoluhráče. Vnímáte to jako svojí slabinu?
No. (povzdechne si) Pořád se snažím hledat nějakého hráče a neberu to sám na sebe, což mi někdy vytýkají. Budu se snažit hrát víc na sebe. Samozřejmě jen v některých situacích, ne v každé. Ale určitě se ode mě čeká, abych to bral víc na sebe a dával góly.

Mělo to hlavu a patu

Trenér Kalvoda v rozhovorech zmiňoval, že se na tréninku hodně věnujete dohrávání akcí. Je pro vás povzbuzení, že proti Ústí to konečně v zakončení fungovalo?
Přesně tak. Nacvičujeme to skoro každý trénink. Na tom tréninku to bylo všechno super, ale přišel zápas a nedokázali jsme to potvrdit. Proti Ústí už ty akce měly nějakou hlavu a patu. Myslím, že jsme pro ně byli hodně nebezpeční. Oni hráli hodně vysoko a bylo tam hodně brejků.

Už máte za sebou šest kol, takže můžete srovnat úroveň druhé ligy. Jak vám soutěž sedí?
Pořád je to těžké srovnávat. Je to jiná soutěž. Když jdete do každého zápasu v roli favorita a týmy se na vás nachystají, je to pro vás těžší. Soupeři se víc vyhecují, než když hrají proti sobě. S tím do toho jdeme. Musíme to v hlavě zvládnout.

Autor: Ondřej Kašlík