Už nyní se však vedou jednání o pohybu v kádru.

Kromě přestupu Tomáše Chorého do Plzně se řeší především herní vytížení pro olomoucké mladíky.

Do zimní přípravy na Andrově stadionu se pravděpodobně zapojí Michal Surzyn, dvacetiletý bek, který strávil podzim na úspěšném hostování v Pardubicích.

Není tajemstvím, že Sigma chce kádr na pozicích krajních obránců dlouhodobě posílit, řešením by mohl být návrat vlastního odchovance, jenž se svými výkony probojoval i do národního týmu do 21 let.

„Má předpoklady, ale je potřeba, aby je rozvíjel. Sice nehrával na pozici pravého obránce, kde bych si ho představoval já, na druhou stranu odehrál ve druhé lize téměř vše (16 zápasů/1436 minut), takže získal určitou jistotu a sebevědomí. Je to jeden z hráč, kterému bychom příležitost rádi dali,“ přiznává kouč Václav Jílek.

Nezapomene však přidat i jednu výtku: „Když měl potom v Pardubicích místo jisté, trochu zpohodlněl.“

Cesta do sestavy však vede přes spolehlivou dvojici Michal Vepřek – Martin Sladký, takže je možné, že Surzyn se po přípravě vrátí do Pardubic, kde by odehrál i jaro.

Trenér Sigmy Václav Jílek si užívá vítězství nad Spartou
Spokojený Jílek: V Olomouci je teď pozitivní atmosféra

Nakopnout Štěrbu

V souvislosti s obranou se překvapivě skloňuje ještě jméno Jana Kotouče.

Jednadvacetiletý stoper hostoval ve Vítkovicích, kde toho však vinou zranění příliš neodehrál.

„Ale když šanci dostal, zvládl to. Z Ostravy jdou ke mně velmi slušné reference, je to další možnost k řešení,“ říká Jílek.

Kotouč by mohl zaujmout post čtvrtého stopera v případě, že Sigma najde hostování Janu Štěrbovi.

Talentovaný fotbalista poslední rok jen paběrkuje, a tak by jej klub chtěl „nakopnout“ novou výzvou.

„Za sebe musím říct, že pokud by na něj teď přišla nějaká nabídka a my jsme tu pozici měli zalternovanou, byl bych rád, kdyby na půl roku dostal příležitost jinde. Každý hráč potřebuje dostat nějaký impuls a obměnu, aby se dostal do jiného prostředí. Možná by to Honzíkovi v tuhle chvíli pomohlo,“ souhlasí trenér a oceňuje i Štěrbův charakter.

„Zaslouží si absolutorium za svůj přístup. Vždycky říkám, že to není jen o jedenáctce na hřišti, která rozdává radost divákům, ale o všech. Se svou rolí se vypořádal velmi dobře. Jeho výkonnost nebyla úplně na takové úrovni, jak bych si představoval, proto nedostal tolik příležitostí. Na druhou stranu je to jeden z mála stoperů, který tady v minulosti několikrát prokázal kvalitu,“ dodává na adresu fotbalisty, na něhož se v létě vyptával ostravský Baník či druholigové Pardubice.

Ladislav Minář, sportovní ředitel fotbalové Sigmy Olomouc
Manažer Sigmy Minář: o odchodu Chorého, šancích na poháry a změnách v kádru

Yunis zpátky v Olomouci?

Podobným případem je i záložník Lukáš Buchvaldek, který ještě ani zdaleka nenaplnil svůj potenciál a převážnou většinu podzimu strávil individuálním tréninkem mimo A-tým, neboť chtěl jít na hostování, ale odmítl prodloužit smlouvu.

Nakonec došlo ke vzájemné dohodě.

„Něčím si prošel, vrátil se do kádru a odtrénoval poslední měsíc. Pak odehrál velmi dobré utkání za juniorku v Třinci, takže je ve stavu normálně připravených hráčů, kteří s námi začnou přípravu. Až jeho výkonnost rozhodne o tom, co se s ním bude dál dít,“ naznačuje Jílek.

Spekuluje se o hostování ve Vítkovicích či Opavě.

Stejně tak by Olomouc chtěla najít odpovídající hostování Martinu Antlovi, Janu Ambrozkovi či Jakubu Vichtovi (mluví se o zájmu Znojma) a dalším mladíkům z juniorky.

„Byť se Juniorská liga tváří dospěle, působí na mě hodně mládežnicky,“ kritizuje lodivod prvoligového nováčka.

Změnu působiště bude řešit i forvard Jakub Yunis, který v druholigových polských Katovicích jen paběrkoval.

„Odehrál myslím jen dva a půl zápasu, jednou skóroval. Moc příležitostí tam nedostal, asi to není cesta pro hráče, který patřil v mládežnických reprezentacích k oporám a měl velmi dobře našlápnuto. Budeme se bavit o jiné možnosti,“ míní Jílek.

Vzhledem k odchodu Chorého je možné i jeho setrvání v ligové šatně Sigmy.

Fotbalisté Uničova. Ilustrační foto
Podzim uničovských fotbalistů? Jako na houpačce

Trojka z dorostu

Podle informací Deníku by do áčka (minimálně na přípravu) měla být posunuta i talentovaná trojice z dorostu U19.

Jedná se o brankáře Denise Grögera, stopera Lukáše Neuera a útočníka Pavla Zifčáka, všichni pravidelně patří do užšího výběru reprezentační devatenáctky.

„Když se na ně chodím dívat, mám z nich dobrý pocit. Myslím, že z téhle generace by mohlo vypadnout pár hráčů, kteří by se v dohledné době mohli dostat do áčka,“ chválí je olomoucký kormidelník.

Zároveň však nezapomene vyjmenovat i největší úskalí přechodu mezi dospělé: „Soutěže jsou v jiném tempu a jiné síle, ti kluci na to musí být připraveni mentálně i herně. Tak jako třeba liberecký Graiciar nebo brněnský Zikl. Tady mají všichni v živé paměti Martina Antla, kterého jsme loni vytáhli a měli z něj dobrý pocit. Nakonec se to úplně nepotkalo a dneska není v dobrém rozpoložení,“ uzavírá Václav Jílek.

V Olomouci by měl skončit i venezuelský rychlík Antonio Romero, otazník visí nad forvardem Zdeňkem Linhartem.

Tragická nehoda mercedesu ve Wolkerově ulici v Olomouci
Tragický náraz hokejistova mercedesu šetří kriminálka