Dvakrát se trefil také ligový debutant Tomáš Zahradníček a Sigma nakonec vyhrála 5:1.

„Jsem hrozně rád, že jsme to dnes zvládli a udělali tři body. Hráči předvedli to, co jsme po nich chtěli, hlavně z hlediska bojovnosti, nasazení a sebeobětování. Myslím, že za to jsme si dnes vítězství zasloužili," řekl po utkání trenér Zdeněk Psotka.

„Snad to našemu mladému týmu pomůže, protože ani přes vítězství nebyl ten výkon bezchybný," dodal kouč.

Trenérovi Slavie Miroslavu Koubkovi nezbylo, než Sigmě pogratulovat k vítězství.

„Zápas jsme nezvládli," hlesl.

„Žalostní jsme byli v obranné čtyřce, která nechávala olomouckým hráčům spoustu prostoru. Nedostupovali jsme hráče, nedokázali zkrátit hřiště. V šestnáctce jsme byli nedůslední. Produktivita Olomouce v rychlých protiútocích byla zdrcující, to nás dnes dostalo," řekl Koubek.

V Olomouci se čekal tuhý boj, takticky svázaná bitva, která snad přinese nějaký ten gól. Když ne, taky dobře. Nikdo nechce začít jaro porážkou. Tak už to po zimní přestávce bývá.

Místo toho byl na Andrově stadionu k vidění sen, o kterém by se den před zápasem asi fotbalisté Sigmy báli nahlas mluvit.

Vždyť, kdo by jim věřil, že přímý záchranářský souboj se Slavií prakticky rozhodnou za poločas.

Fotbal Gambrinus liga: Sigma Olomouc– Slavie Praha

Depetris řádil

Střelecký koncert začal v osmé minutě.

Nepovedený centr Zahradníčka se proměnil za letu v nechytatelnou střelu.

Jeden za čtyř debutantů v české lize v olomouckém dresu slavil zároveň premiérový gól a domácím narostla křídla.

Za čtyři minuty poslal přízemní centr do vápna Pospíšil, Depetris využil lajdáckého bránění nedávného útočníka, nyní stopera Škody a osladil si také premiéru gólem.

Ovace tribun se mu viditelně zalíbily.

Po půlhodině si našel ve vápně odražený míč po vyhraném souboji Zahradníčka a lišáckou střelou o zem překonal nešťastného brankáře Rakovana potřetí.

Čtvrtý gól dostala Slavia na cestu do kabiny. Pospíšil posunul míč do strany na Zahradníčka, ten mu balon vrátil a Pospíšil zblízka ještě více prohloubil červenobílou mizérii.

„Nebyl jsem si jistý, jak naši hráči zvládnou ten vstup. Víme, jak je pro naše hráče těžké hrát doma a že máme těžkého soupeře," poznamenal Psotka.

„Deset patnáct minut před zápasem, když začalo pršet a mužstvo se připravovalo, tak jsem cítil z mužstva obrovskou sílu a nervozita z hráčů spadla. Výsledek je pro ně velká vzpruha. Snad jim to pomůže ve zbytku jara," dodal kouč.

Po přestávce už to nebyla taková honička nahoru dolů.

Červená a pátý gól

Slavia se po přestávce přece jen trochu vzchopila.

Pomohla jí rychlá branka Boudjemy, který napřáhl z dálky a Zlámalovi prošel balon pod rukou.

Snad kdyby krátce potom trefil z podobné pozice Gecov, mohlo to být ještě z hlediska výsledku zajímavější.

Ovšem Zlámal byl pozorný a Sigma si už dala v defenzivě větší pozor.

Dopředu se Hanáci po změně stran nehnali – nemuseli.

Slavii pak potopil vyloučením po druhé žluté kartě Milan Nitrianský.

V závěru ještě Sigma přidala pátou branku. Znovu asistoval Pospíšil a Zahradníček ještě vylepšil svou pohádkovou bilanci při debutu na dva góly a dvě nahrávky.

Sigma Olomouc – Slavia Praha 5:1 (4:0)

Branky: 8. a 87. Zahradníček, 12. a 29. Depetris, 45.+1 Pospíšil – 54. Boudjemaa. Rozhodčí: Zelinka – Pelikán, Hock. ŽK: Plšek – Nitranský. ČK: 69. Nitranský. Diváci: 4721.

Olomouc: Zlámal – Varadi, Svozil, Šindelář, Škerle – Zahradníček, Fall, Pospíšil, Javůrek (86. Karaš) – Plšek (58. Houska), Depetris (88. Chorý). Trenér: Zdeněk Psotka.

Slavia: Rakovan – Nitranský, Škoda, Neves, Zmrhal – Gecov, Lička (46. Smejkal) – Boudjemaa, Piták (90. Hrubý), Vošahlík – Necid. Trenér: Miroslav Koubek.