V pátek fotbalový manažer Pavel Paska v útrobách olomouckého stadionu asistoval záložníkovi Martinu Pospíšilovi při podpisu nové smlouvy.

A připojil hned několik velmi zajímavých postřehů.

Jak složitá byla jednání o nové smlouvě pro Martina Pospíšila?
Já jsem hlavně rád, že zase sedím tady v Olomouci. Pamatuji si časy, kdy jsme tady prodávali hráče jako Kováč, Heinz, Ujfaluši, Rozehnal a tak dále. Byly to úspěšné roky. Pak se to trochu přerušilo, protože tady byl manažer Kubíček, který agenty trochu deptal, že to tak musím říct. V poslední době je ale Sigma na velmi dobré cestě k tomu, aby dlouhodobě figurovala na špičce české ligy a hrála poháry. I z toho důvodu jsme s Martinem došli k tomu, že pro jeho sportovní vývoj bude dobré, když ještě určitou dobu bude tady. V dnešním fotbale prakticky žádná smlouva neplatí. Kdykoliv se dá ukončit tím, že přijdete a hodíte na stůl kufr plný peněz. Všichni omdlí a Pospíšil je pryč.

Byla taková varianta i teď?
Teď ne. Momentálně jsme řekli, že se bude budovat. Vidím v Sigmě vícero hráčů s velkým potenciálem. Kádr je dost silný, aby se hrálo o špici české ligy. Ale je legitimní právo každého hráče, že by chtěl hrát za Bayern nebo za Arsenal. Cesta je však strašně dlouhá.

Pavel Paska a Martin Pospíšil

Pavel Paska a Martin Pospíšil

Jak to bylo se zájmem Sparty, o kterém se potichu hovořilo?
V české lize momentálně není tolik kvalitních hráčů jako třeba v roce 1995, kdy tu hráli Nedvěd, Poborský, Šmicer, ale i další. Takže je normální jev, že kluby jako Sparta, když přemýšlejí jak posílit, si řeknou, že se jim Pospíšil líbí. Ale nebylo to v té fázi, že by někdo přišel za panem Lébrem a začal jednat. Aspoň já o tom nevím.

Pomáhá podle vás kreditu českých hráčů, že teď dvě mužstva po čase postoupila do jarní části evropských pohárů?
Kluby si musejí uvědomit to, že když chtějí mít úspěch, je třeba udělat mistra ligy a postoupit do Champions League. U nás to tak v minulosti nebylo. Sparta i Plzeň si už uvědomily, že právě v Evropě jsou peníze pro český fotbal. Je ale potřeba, aby se přidaly i další. Od Olomouce jde dobrý signál, že prodloužila smlouvy s jedním, druhým, třetím hráčem. Chtějí tým ještě posílit. A to je ten útok na poháry. I když to samozřejmě nestačí. Hráčům se to musí natlouct do hlavy. Je na ně potřeba bič. To je nejlepší metoda. V minulosti jsme ty hráče moc rozmazlovali.