Svěřenci trenéra Romana Pivarníka v nich nasbírali 27 bodů a patří jim čtvrtá příčka tabulky. Je to málo, dost, nebo dokonce víc, než se čekalo?

„Vždycky, když se podaří velká část soutěže nad očekávání a v poslední fázi se to vrátí do reálu, tak to hodně mrzí. Umístění Sigmy podle mě odpovídá teoretickým předpokladům. Zároveň ale asi nebudu sám, který řekne, že je škoda závěru," míní Palička.

„Zkrátka vyvíjelo se to tak, že umístění mohlo být i lepší," připomněl.

Před posledními třemi koly po utkání s Příbramí byla Sigma na prvním místě ligové tabulky. Z trojboje Plzeň, Jablonec, Slovácko však vytěžila jen bod.

„Bylo to se silnými soupeři, ale jeden bod je málo. Tam jsou určité otazníky, jestli být spokojení, nebo ne," tvrdí Palička.

O čem není pochyb, je uspokojení z předváděné hry. Výkony Sigmy řadí odborníci k tomu nejlepšímu, co momentálně naše Gambrinus liga nabízí.

„Až na několik málo výjimek je herní projev velmi dobrý, progresivní. Bylo to útočné, chodili diváci. Nakonec i soupeři uznávali hru Sigmy," připomenul Palička slova hráčů Slovácka, že tak silný tým tam letos nehrál.

Ani z občasných výkyvů by si Palička jako majitel klubu nedělal těžkou hlavu.

„To, že se některý zápas nevydaří, se stane každému týmu. Je na čem stavět, zkušenosti přibyly a na jaře vidím Sigmu vysoko. Liga je vyrovnaná, možné je všechno. Nikdo nemá nic jistého," řekl.

Další Lafata by se hodil

Příčiny vydařeného podzimu nebylo zase tak těžké nalézt. Produktivní Ordoš, rozkvétající talenty v záložní formaci a celkově stabilizovaný a zároveň široký kádr. To jsou tři pilíře olomouckého úspěchu.

„Jednoznačně na první místo dávám středovou řadu, jejíž součástí je i Ordoš. Všichni tři (Hořava, Pospíšil, Ordoš) jsou dnes reprezentanti a trenér tam má i řadu alternativ. Obrana už je zkušená. Rossi, Janotka, Škerle nebo Vepřek, to nejsou žádní zelenáči. Vzadu je tým stabilizovaný včetně brankáře Zlámala, který se na závěr podzimu uzdravil," prohlásil Palička.

Snad v útoku by kádr možná potřeboval posílit.

„Žádný trenér by se asi nebránil posilám, takového neznám. Možná nějaký koncový útočník typu Lafaty Sigmě schází, ale takového stejně neseženou, takže bude lepší dát důvěru těm hráčům, které mají. Útočníků má trenér pět nebo šest, takže může vybírat, konkurence je dobrá," uvedl Palička.

„Zkrátka jsou tam všechny předpoklady, aby na jaře byli úspěšní," je přesvědčen.

Listpadový kolaps: chyběly zkušenosti

Hanákům by podle Paličky měly pomoct i zkušenosti z těžkých zápasů, jejichž absence zapříčinila malý listopadový kolaps a propad z prvního místa.

„Dlouho to vypadalo, že tým má i na to hrát o titul. Ale bylo to v situaci, kdy kromě Sparty neměli za sebou zápasy s top soupeři. A tam se ukázalo, že tyhle velké zápasy ještě Olomouc nezvládá," vrátil se k bodově nevyvedenému závěru první části ligového ročníku.

„Jakýkoliv sport, fotbal nevyjímaje, je hodně o hlavě, o psychice a o tlaku. O tom, jak se s tím kdo dokáže vyrovnat. V tom utkání v Plzni se podle mě ukázalo, že Sigma jako tým ještě v tomhle třeba právě za Plzní zaostává," řekl.

„To utkání pro ni nepřišlo v nejvhodnější dobu. Bylo to před reprezentačním zápasem se Slovenskem a tři hráči Sigmy byli poprvé nominovaní. Dostali se pod velký tlak a je v podstatě logické, že to velké utkání nezvládli," usoudil Palička.

„Plzeň, a mám pocit, že i Sparta, mají těch těžkých zápasů za sebou víc a jsou v tomhle směru dál," dodal.

„Na druhou stranu to Sigmu do jara, kdy se bude rozhodovat, rozhodně posílí. Až se do této situace dostanou příště, tak pro ně nebude nová. Neměla by je už zaskočit. Už budou vědět, o čem to je. Věřím, že na jaře do boje o medailové příčky ještě Sigma zasáhne," zůstal Palička optimistou.

Postup v poháru? Dobrý konec dobrého roku

Kromě toho Sigma stále může myslet i na obhajobu vítězství v poháru.

Ve středu od 17 hodin ji čeká závěrečné utkání podzimu 2012 – odveta pohárového osmifinále s Duklou Praha. Jak může výsledek tohoto utkání poznamenat celkové hodnocení sezony?

„Případný postup do čtvrtfinále poháru je rozhodně důležitý faktor," upozorňuje Palička.

Hanáci si před sezonou dali za cíl probojovat se do Evropy a v případě postupu mezi nejlepší osmičku by byli dál ve hře na obou frontách.

„Na Dukle vyhrála Sigma první zápas 1:0, takže šance na postup je veliká. Byl by to dobrý konec dobrého roku," dodal expert Deníku Vlastimil Palička.