Hanáci představují velkou neznámou pro všechny soupeře a taky se v soutěži teprve rozkoukávají. „Stále nevíme, co čekat, ani jsme nevěděli, kde první zápas hrajeme, na jakém hřišti. Neměli jsme čas nacvičit nějaké standardky, řekli jsme si de facto po cestě na zápas, jak zhruba budeme hrát, i pravidla jsme si skoro povídali po cestě," culil se Kobylík. „Čekali jsme, co soutěž přinese, byl to první mistrák. Všichni hrajeme velký fotbal v Olomouci, nějaký okres nebo kraj, něco jsme hrávali kdysi, malou máme jako srandu v týdnu. Teď jsme udělali mančaft a jsme spokojení, i když se pořád rozkoukáváme," sdělila největší osobnost olomouckého výběru.

Právě Kobylík, mistr Evropy do 21 let z roku 2002, který prošel francouzskou, německou či polskou fotbalovou soutěž, znamenal pro Pardubice největší hrozbu. „Nebezpečně střílel z dálky, na mokrém terénu hrozil z hostů nejvíc. Nečekali jsme, že Olomouc bude tak fotbalová, možná přišlo i trošku podcenění z naší strany. Hosté dokázali udržet balon, předvedli, že mají svoji kvalitu," uznal pardubický hráč Miloš Chvála.

Ten poslal domácí do vedení z rohového kopu, ale čtyři minuty před přestávkou srovnal David Lošťák. „Vyrovnání nám pomohlo, měli jsme už do té doby hodně šancí. Neměli jsme moc času se sehrát, i v jediném přáteláku (Olomouc zdolala Blanensko 6:4 – pozn. red.) jsme se ze začátku rozkoukávali a dostali nějaké góly, ale věděli jsme, že fotbalově na tom nejsme špatně. Taky s Pardubicemi jsme věřili, že duel otočíme, pomohl nám gól do šatny. Hlavně jsme hráli zodpovědně, žádná bůhvíjaká krása to nebyla. Všichni jsme to pojali, že budeme bránit a uvidíme, co z toho vznikne," pravil pětatřicetiletý Kobylík.

Dvě minuty po přestávce poslal hosty do vedení Pavel Kryl, na což ještě zareagoval mistr Evropy do 21 let Ladislav Mužík v pardubickém dresu, ale pak už dávali branky jen Hanáci. „Nedokázali jsme hrát to, co se nám snažil vštípit trenér, ani déšť nám moc nepomohl, nevypořádali jsme se s mokrým terénem. Projevila se taky naše neschopnost zvládat standardní situace, z nichž jsme dostali dvě třetiny gólů, chyby pramenily z nedisciplino­vanosti," podotkl Chvála.

Dva olomoucké góly přidal Tomáš Režný, podruhé se v utkání trefil na závěr ještě Kryl. Nováček soutěže tak nejspíš vystrašil své další soupeře. „Malý fotbal je o tom hrát zodpovědně zezadu, trošku si věřit a nacvičit nějaké standardky. Fotbal umíme a uvidíme co mančafty, které hrály minulý rok navrchu. Díval jsem se na mistrovství Evropy a kluci mají nacvičené standardky, které rozhodují. Dáme si nějaký trénink i další zápas nám pomůže, řekneme si taktiku navíc, když tyto věci zdokonalíme, můžeme být určitě konkurenceschopní. Sešla se parta kluků a v prvním zápase jsme dřeli. Kluci co dřou, jsou mnohdy lepší než ti techničtí. Máme v týmu zdravou atmosféru a asi na tom pojedeme," uvažoval Kobylík.

Olomouckému kapitánovi se projekt DRFG Superligy malého fotbalu zamlouvá a trenér ho k účasti přemlouvat nemusel. „S velkým fotbalem jsem před nějakým pátkem skončil, teď se fotbalem bavím. V Olomouci mám milion známých, volají mi a chodím strašně rád na různé turnaje od vánočních po letní. Ozval se mi šéf výběru, se kterým se známe dvacet let, a ptal se mě na ten projekt. Říkám mu: Je to super, pojďme dát dohromady kluky a udělat mančaft. Myslím, že se sešli kluci, co si rozumějí a baví nás to. Projekt je zajímavý, už na přátelák došlo dost lidí, malý fotbal lidi v Olomouci zajímá, hraje ho dost lidí a má úroveň," poznamenal Kobylík.

Celostátní soutěž bere se spoluhráči prestižně. „Zápasy chceme vyhrávat, není to pro nás sranda, že si půjdeme po práci zakopat. V Pardubicích jsme chtěli vyhrát, což rozhodlo. Nešlo o žádný hezký fotbal, ale po výhře si radši dáme pivko, než si nadávat, že se nevyhrálo. Vrcholoví fotbalisti nejsme, nebereme za to nic, ale jsou mezi námi mladí kluci, kterým jsem v proslovu říkal: My staří si rádi zahrajeme a vy mladí máte šanci se ukázat. Když ve velkém už bůhvíco nebudete hrát, vznikla tady reprezentace malého fotbalu, jsou mistrovství, takže si to pojďte si užít a třeba se vám zadaří vyjet na výlet s reprezentací," přiblížil situaci v kabině Kobylík.

Pardubice – Olomouc 2:5 (1:1)

Branky: 11. Chvála, 34. Mužík – 32. a 55. Kryl I, 40. a 46. Režný, 26. D. Lošťák. Rozhodčí: Oulický – Tesař. ŽK: Michal – Běhalík, Kobylík.

Pardubice: Vlastimil Mičjan (Daniel Bartaloš) – Miloš Chvála, Zdeněk Dušek, Dominik Čáň, Tomáš Bydžovský, Dominik Fejl, Jan Rosůlek, Lukáš Hanč, Patrik Müller, David Šimon, Ladislav Mužík, Lukáš Michal, Tomáš Urbanec.

Olomouc: Jaroslav Běhalík – David Lošťák, Ivo Lošťák, David Kobylík, Lukáš Pagáč, Pavel Kryl I, David Škoda, Pavel Kryl II, Tomáš Režný, Josef Tošanovský, Jakub Krejčí.