„Projekt vznikl i proto, abychom děti i přes prázdniny udrželi ve sportovní náladě. Když mají rádi fotbal, tak jsme jim chtěli ukázat, jak se to taky dá dělat trochu jinak,“ praví na adresu úspěšného kempu jeden z jeho zakladatelů Edvard Peč.

V čem je tedy týdenní akce odlišná než běžný život malých fotbalistů?

„Snažíme se pracovat na profesionální úrovni. Původním heslem, se kterým jsme začínali, bylo: prožij týden jako fotbalový reprezentant. A tomu se pořád snažíme dostát,“ vysvětluje manažer projektu Edvard Peč.

Útočník Sigmy Olomouc Zdeněk Linhart
Posila Sigmy Linhart: Tým a město? Jen samé pozitivní dojmy

Děti tak i v sedmém ročníku tráví čas v pětihvězdičkovém hotelu, užívají si propracovaný program a tréninkové jednotky na nadstandardně připravených hřištích Sigmy.

„Ale zároveň je klademe důraz na zdravou stravu, masáže, regeneraci. Prostě to, co se týká profesionálů,“ podotýká Edvard Peč.

Právě tento přístup zřejmě vytvořil renomé Olomoucké fotbalové školy.

„Věřím, že tomu tak je. Že kvalita nabízeného programu přesvědčuje děti a rodiče, aby se k nám vraceli,“ míní Peč a dodává: „Hlavním cílem není jen sport, ale i to, aby kluci chvíli fungovali bez mobilů a tabletů.“

Olomouc - Černovír, 12. července 1997
Povodeň 1997 v Olomouci: dny po ničící vlně. Podívejte se

Heinz jako trenér mládeže

Nejen zážitky současnosti, ale také zkušenosti nejvýznamnějších českých fotbalových osobností tvoří celkový dojem z týdne v Olomouci.

„Letos přijede patron ročníku Honza Koller, což je obrovské jméno českého fotbalu a stále nejlepší střelec reprezentace. Klukům má co dát, přiletí z Monaka a bude s námi celý den, za což jsem strašně rád,“ pochvaluje si hlavní organizátor fotbalové školy.

A další personu reprezentace a olomoucké Sigmy či ostravského Baníku potkali malí hráči na hřišti hned první den.

Jako trenér mládeže se dětem věnuje Marek Heinz.

„Taky nás to těší. Že trenérský tým rozšířili bývalí prvoligoví hráči místního klubu a osobnosti reprezentace. Mara Heinz prošel řadou zahraničních klubů a fotbalově se od něj mají děti co učit,“ zmiňuje Edvard Peč.

Programově už jede fotbalový týden v poměrně pevných kolejích.

Rodina střelce Petra Navrátila z Mikulovic v ochozech Regions Cupu v Istanbulu
Z Mikulovic do Istanbulu. Rodina kanonýra dělala "kotel" na Euru amatérů

Účastníci z Číny

Změnu však zažívají pořadatelé při práci s jednou skupinou účastníků. Ta totiž dorazila na Hanou z Číny.

„Novinkou je netradiční poměrně velká zahraniční účast, která vznikla ze spolupráce s Olomouckým krajem, který nás od začátku podporuje. Za to jsme rádi a taky jsme rádi uvítali výzvu přijmout tady skupinu dvanácti čínských fotbalistů a jejich doprovodu,“ tvrdí Edvard Peč a doplňuje: „Zatím se trošičku pereme s komunikací, ale zvládáme to a možná do konce týdne budeme umět i plynule čínsky,“ říká s humorem.

Po týdnu na Moravě budou organizátoři zvědaví na reference návštěvy z nejlidnatějšího státu světa.

„Doufám, že budou spokojení. Už začátek pro ně byl těžký, let byl strašně dlouhý a ještě měl čtyřhodinové zpoždění. V Olomouci vyskočili z autobusu a šli hned trénovat. Po odpočinku si to můžou užívat naplno,“ uzavírá Edvard Peč.

Tomáš Zahradníček
Sigma zvládla obrat v Gliwicích. Z áčka se bude vyřazovat