Našli snad na Hané nějakou zázračnou přísadu, kterou od léta dávají fotbalistům do jídla? Olomouc zažívá báječný, úžasný, magický, prostě božský fotbalový podzim.

Dvě nejvyšší profesionální soutěže mužů vedou kluby 
z hanácké metropole. Navrch příští týden bude ve městě hrát národní tým. Historie něco podobného nepamatuje.

Fotbalový Pánbůh má letos na podzim zkrátka Hanáky 
v oblibě. A mimochodem. Nejen Hanáky, ale i Hanačky.

V nejvyšší soutěži žen sice olomoucký zástupce chybí. Moravskou část druhé ligy ale po podzimní části ovládl 1. FC Olomouc a v divizi úspěšně válčí děvčata z Nových Sadů, která jsou, jak jinak, také první.

Idylu ale minimálně jeden úkaz trošičku kazí. Skutečný divácký boom se zatím Olomouci vyhnul. Sigma se sice drží v tabulce návštěvnosti 
v první pětce, ale průměrná návštěva (kterou ještě vylepšuje, vždy atraktivní moravské derby s Brnem) by zatím Andrův stadion nezaplnila ani z poloviny.

„Je třeba hrát nahoře dlouhodobě. Jako se to podařilo třeba Plzni. Věřím, že pokud budeme pořád nahoře, až se bude blížit ligový finiš, tak lidé přijdou a město se podaří fotbalově zbláznit," prohlásil marketingový manažer Sigmy Martin Rak.

„Zase nemáme výkyvy, v tom vidím pozitivum. V návštěvách se držíme stabilně v první pětce," uvedl.

Pětistovka diváků v Holici je úspěch

V Holici jsou na tom v jistém směru podstatně hůře.

„Před dvanácti lety přišlo na Ratíškovice 2500 diváků a to jsme zdaleka neměli tak krásný areál, jako máme dnes. Teď jsme rádi, že přijde pětistovka. Škodí nám nákupní centra okolo celého města i různé aféry," posteskl si šéf HFK Olomouc Vladimír Dostál.

V průměru na předměstí chodí právě necelá pětistovka, což je tedy ve světle posledních let slušné číslo. Zde je férové podotknout, že číslo snižuje duel s Karvinou, na který si v extrémně špatném počasí nenašly cestu ani dvě stovky příznivců.

„Pořád jsem říkal, že by mělo lidí chodit víc, ale teď jsem rád za ty, kteří chodí a kteří si to tady užívají. Je lepší, když přijdou ti gurmáni, vychutnají si to a přejí nám," říká největší hvězda druholigového HFK David Kobylík.

Přesto by si oba olomoucké kluby vyšší návštěvy zasloužily. Takže nezbývá než s brankářem Sigmy Zdeňkem Zlámalem zvolat: „Hanáci, pojďte na stadion."

VÍCE:

Hanáci, pojďte na stadion, burcuje gólman Sigmy Zlámal

Jaké je olomoucké publikum? Ordoš rozpoutal vášnivou diskuzi