Kdo však není zcela jako v Jiříkově vidění je zkušený Jiří Vít.

Masér, který řadu let jezdil na akce s českým národním A-týmem a nyní pomáhá fotbalovým nadšencům.

I on ale oceňuje podmínky, které v Istanbulu místní organizátoři hráčům připravili. A že má s čím srovnávat.

Byl na mistrovství Evropy, olympijských hrách i mistrovství světa.

Pod rukama mu na masérském stole prošli Petr Čech, Tomáš Rosický či vlastně snad jakékoliv velké české fotbalové jméno, na které si za posledních zhruba dvacet let vzpomenete.

Teď jeho služeb a zkušeností využívají amatérští hráči z Olomouckého kraje.

„Jsem nesmírně spokojený s tímhle kolektivem a přístupem všech hráčů, kteří se tohoto turnaje účastní. Jsem mile překvapený jak to UEFA v Turecku všechno pro neprofesionální fotbalisty připravila. Dá se to pomalu srovnat s parametry mistrovství Evropy. Turkům musím dát za přípravu jedničku s hvězdičkou,“ říká na úvod ostřílený člen realizačního týmu.

Zdeněk Zlámal
Táta majitelem Sigmy? Od začátku mi říkal, že ne, prozrazuje brankář Zlámal

Pro kluky z přeboru je to všechno nové

K reprezentační jednadvacítce a poté áčku si vzal Jiřího Víta legendární kouč Karel Brückner. I tentokrát zavolal šéf týmu.

„Znám se s trenérem Karlem Trnečkou, který mě požádal, jestli bych se k nim nepřidal. Masírování, přípravě hráčů a brankářů jsem se věnoval i v Sigmě a ve volných chvílích jsem mu chodil pomáhat. Domluvili jsme se, že spolu půjdeme i do té kvalifikace, která byla v Olomouci. To jsme zvládli a za rok jsme vyrazili na tento perfektně připravený turnaj,“ usmívá se bývalý brankář, který v roce 1982 slavil se Sigmou Olomouc postup do ligy a poté také zde dlouho působil jako masér.

České hvězdy reprezentace jsou na luxusní podmínky zvyklé, za to na cestách fotbalového výběru z Olomouckého kraje jsou například fotoaparáty mobilních telefonů často v pohotovosti.

„Profesionálové to mají všechno zažité. Ale pro kluky z krajského přeboru nebo z divize je to novum. Nesmírně si všeho váží, sám to z nich cítím, jak jsou spokojení, že se o ně takhle někdo postará. A já to také s radostí udělám,“ tvrdí Jiří Vít.

Fotbalisté z Olomouckého kraje (v bílém) v prvním zápase základní skupiny prohráli v Istanbulu se Španělskem 1:4
Nepříjemný start na Euru amatérů. Sebevědomí Španělé si s Čechy poradili

První prohraný zápas? Nic není ztraceno

Tak se nejen masážemi ale i radou a názorem snaží pomoci fotbalistům vyrovnat se s nepříjemnou porážkou v úvodu turnaje. Zápas se španělským regionem Castilla y León nedopadl pro moravský celek dobře.

„Pro některé byl vstup do takového turnaje určitě velkou neznámou. Ale vzpomínám si na Euro v Polsku s trenérem Bílkem. První zápas jsme taky prohráli 1:4 a ještě jsme postoupili ze skupiny. Nic není ztraceno. Pro kluky to byla velká škola, snad je omluvou, že se hrálo ve hrozně velkém vedru,“ myslí si zkušený muž na české lavičce a dodává: „Ty tepelné podmínky, co tady byly, jsem snad nezažil se žádným mužstvem. Klobouk dolů před kluky, kteří to hrají z radosti a s tímto bojovali. Nevyšlo to, ale nebudeme házet flintu do žita a pokusíme se to napravit,“ odhodlaně prohlásí.

Teď nastává čas zabojovat s podmínkami a pokusit se zvrátit vývoj základní skupiny.

„Začali jsme pořádnou regenerací a snažili jsme se hráčům udělat co nejlepší servis, aby zapomněli na zápas se Španělskem a znova se připravili na další utkání,“ prozrazuje.

Fotbalisté amatérské reprezentace ČR z Olomouckého kraje na turnaji Regions' Cup v Turecku
Repre z kraje na Euru: Prostředí nádhera! Soupeř? Mají svaly jako profíci

Turecký tréninkový kemp? To nejlepší, co jsem zkusil

Podmínky přepychového hotelu, bezchybné životosprávy a vytržení z běžného životního rytmu, to vše může být pro hráče až příliš velký nezvyk.

„Možná to tak pro někoho je,“ uznává Jiří Vít a pokračuje: „Ale oni vítají každé zlepšení podmínek, je to pro ně velká odměna. I to, že se připravujeme v tréninkovém centru turecké reprezentace je špičková záležitost. V Česku se dá něco takového jen těžko najít,“ chválí člen české amatérské reprezentace.

Už první návštěva v tréninkovém centru tureckého áčka totiž silně zapůsobila i na něj.

„Prošel jsem hromadu tréninkových kempů. V Turecku je to nově vybudované a připadá mi to asi jako to nejlepší, co jsem vyzkoušel,“ praví závěrem Jiří Vít.

Teď se s týmem pokusí připravit na lepší výkon a vítězství.

Trenér Sigmy Václav Jílek
Kouč Jílek o zklamání z Eura, Chorém i nových tvářích v Sigmě