Renars Rode, známka Deníku: 4/10.

Renars Rode

Téměř sedmadvacet let a zkušenosti z lotyšské reprezentace napovídaly, že by Renars Rode nemusel mít s premiérou v Synot lize větší problém.

Opak byl pravdou, důrazný stoper byl sice jistý v hlavičkových soubojích, na zemi však ztrácel v rychlosti i přesnosti rozehrávky.

„Překvapilo mě, že Renars působil nervózněji než Honza Štěrba. Přáteláky zvládl velmi dobře, ale tohle už bylo první mistrovské utkání… Duel se mu nevyvedl podle jeho ani našich představ, nebyl to ten zápas, ve kterém by ukázal svou kvalitu. Měl tam nějaké lehčí zranění a potom nebyl sebevědomý," komentoval jeho výkon Václav Jílek, trenér Sigmy.

Jan Štěrba, známka Deníku: 5/10.

Jan Štěrba

Nebýt prvního inkasovaného gólu, kdy se přes něj snadno prohnal mladík Patrik Schick, vysloužil by si lepší ohodnocení. „Utkání zvládl, byť měl prsty v první gólové situaci. Dostal jasný pokyn, jakým způsobem reagovat na Schicka, ale nezvládl to. To jde za ním, musí se to jednoznačně pojmenovat. Nicméně ve zbytku zápasu na něm nebyla vidět nervozita," říkal olomoucký kouč.

„Trenér Jílek mě zná, takže asi obráncům naordinoval, že si to házím na levou nohu. Proto jsem naznačil, že půjdu doprava, a obránce mi to snědl. Možná to brankář mohl chytat, ale ode mě to bylo dobře trefené," potvrzoval s úsměvem Patrik Schick.

Jinak však Štěrba působil jistěji než jeho kolega, nebál se vyvézt míč, přesně přihrát na hrot a překonat tak vysoký presink Pražanů.

„Štěrbu sleduju už od doby, kdy jsem působil v Olomouci. Měl hrávat už dříve," překvapil lodivod hostů Roman Pivarník a ke středním obráncům dodal: „Cítili jsme, že tam můžeme udeřit, hráli spolu akorát dva zápasy v Turecku. Na souhru neměli čas, věděli jsme, že jim to bude haprovat. Ty příležitosti jsme využili."

Výkon jednadvacetiletého fotbalisty se zamlouval i Michalu Kovářovi, který v Sigmě debutoval coby osmnáctiletý v souboji s Realem Madrid.

„Podle mě to zvládnul, hrál jednoduše a dobře," pravil nynější hráč a kouč třetiligové Mohelnice.

Aidin Mahmutovič, známka Deníku: 8/10.

Aidin Mahmutovič

Nejlepší hráč utkání. Ze začátku možná bosenský snajpr budil rozpaky, po přestávce však ukázal, proč přišel.

A přidal 
i nadstavbu v podobě gólové asistence na Michala Ordoše.

„Aidin předvedl výborný výkon, je to typický náběhový útočník. Když je hráč, který hraje pod ním, trochu chytřejší, tak předvídá a víceméně ví, co bude dělat. Dáte mu to za obranu a on to většinou doběhne. Hraje se mi s ním dobře," chválil jej Ordoš.

Spokojený s produktivitou zimní posily byl i Václav Jílek, již méně však s první půlí.

„Aidinovi trvalo minimálně třicet minut, než se do toho dostal. Měli jsme na něj vyšší nároky a očekávání, nebyl aktivní v nábězích," upřímně hodnotil.

Poté však host z Plzně přepnul na vyšší obrátky.

„Po inkasovaném gólu se jeho přístup změnil a byl velmi platným hráčem, což ukázal ve druhém poločase. Vyústilo to ve vyřešení gólové situace, čímž splnil naše požadavky. Do takových situací by se měl dostávat a proměňovat. Ke konci zápasu už mi Aidin připadal malinko vyfoukaný, takže jsme chtěli zvolit variantu s Tomášem Malcem," dodal devětatřicetiletý trenér.

„První poločas jsme ho bránili fantasticky. Pak jsme měli bohužel hluhých deset minut, kde to Mahmutovič využil, i když jsme na něj byli nachystaní. A potom už jsme s ním zase neměli problém," doplnil hostující kouč Roman Pivarník k výkonu Aidina Mahmutoviče.