V Česku zatím působil jako kouč v nižších soutěžích.

„V úterý jsme si plácli,“ potvrdil příchod šestapadesátiletého Mrázka předseda Nových Sadů Josef Ondroušek a dodal: „Věříme, že navážeme na to, co jsme dokázali s Karlem Trnečkou a budeme stabilní mužstvo divizní soutěže.“

Jak probíhala jednání o novém trenérovi pro Nové Sady?
Měli jsme v hledáčku asi tři nebo čtyři trenéry. Ale mají povinnosti u svých oddílů, nejsou na volné noze. Domlouvali jsme to asi poslední měsíc, kdy už jsme byli s panem Trnečkou dohodnutí, že naši spolupráci ukončíme. A čekali jsme, jak dopadne soutěž. Protože o trénování v krajském přeboru nebyl až takový zájem. Když jsme se zachránili, tak jsme pokračovali v jednání a v úterý jsme si plácli s trenérem Mrázkem.

Funkcionářské práce vás asi nyní čeká víc, že?
Teď budou pokračovat schůzky s hráči, budeme řešit doplnění kádru. Někteří hráči avizovali odchod nebo ukončení kariéry. A jsou taky osloveni jinými kluby. Taky byli zvědaví, kdo bude vlastně trenérem. A polovina Nových Sadů nám jede na mistrovství Evropy amatérů, takže budou v zápřahu až do poloviny července.

Trenér Mrázek má řadu zkušeností ze zahraničí, které by mohly být přínosem?
Přesně tak. Z Německa, z Islandu. Vnese do toho zase svůj pohled a zkušenosti. Myslím, že pan Mrázek je velmi dobrá volba a jsem rád, že jsme se dohodli. Ze všech možností byl asi variantou číslo jedna a ta nám vyšla. Věříme, že navážeme na to, co jsme dokázali s Karlem Trnečkou. Abychom se etablovali jako stabilní mužstvo divizní soutěže. Takové máme plány, ale jak se říká, míč je kulatý (úsměv).

Trenér Oldřich Machala
Oldřich Machala bude trénovat Prostějov. Chtěl by spolupráci se Sigmou

Odjížděli jsme jako sestupující

Vaše poděkování náleží i trenérovi Trnečkovi, který v lubu skončil po pěti letech?
Stoprocentně. Rozešli jsme se v dobrém. Už to člověk někdy cítí, že je to potřeba okysličit mezi trenérem a hráči. Pro každého je to nakonec nová motivace. I Karel dostal teď výborné nabídky ze třetí ligy. Měli jsme hodnotící schůzi, bylo tam dvaadvacet trenérů ze všech kategorií. A i Karel tam vystoupil a řekl, že to bylo jedno z velmi dobrých angažmá jeho kariéry. To se mi líbilo. Zaslouží pochvalu a uznání.

Jak jste vlastně prožíval poslední zápas, ve kterém se rozhodovalo o udržení v divizi?
Byli jsme tam jako členové výboru. Když dal Tomáš Režný gól na 1:1, tak jsme říkali, že je to dobrý, ale že by to chtělo ještě jeden. Podle ostatních výsledků to v té době nic neřešilo. Nakonec jsme odjížděli autem s pocitem, že jsme se nezachránili a všechno jsme probírali. A za deset minut jsme se dozvěděli výsledek z Pusté Polomi. Jeseník vyhrál a zachránil nám divizi. Nálada se otočila o sto osmdesát stupňů a začali jsme dělat plány na další sezonu v divizi a řešit trenéry (smích).

Fotbal přináší i takové náhlé změny.
Je to tak. Jeli jsme v tom autě a trošku negativně jsme vše hodnotili, přemýšleli jsme, kde jsme ztratili důležité body. Pak přišel jeden telefonát na dálnici deset kilometrů za Novým Jičínem a nálada se tak změnila. Byli jsme samozřejmě spokojení. Nedělám to, ale tentokrát jsem byl před zápasem v šatně. Na kluky jsem apeloval, aby makali za sebe a za trenéra. A bojovali, ale výsledek 1:1 málem byl málo. Nakonec nás dostal o bod před Pustou Polom, se kterou jsme měli horší vzájemný zápas.

Náměstek olomouckého primátora a člen představenstva fotbalové Sigmy Martin Major (vpravo) a místopředseda představenstva Petr Konečný
Rozhodnuto! Sigma podá žalobu na FAČR

Díky klukům z Jeseníku

I v minitabulce s dalšími týmy s 37 body jste na tom nejhůř, že?
Ano, je to paradox. Skoro se všemi ze spodní části tabulky jsme to tak měli. Havířov, Nový Jičín a další ze špičky jsme porazili, ale na tom spodku bylo vše špatně. Rovnost bodů by nás poslala do krajského přeboru.

To by pro vás bylo velké zklamání.
Ano, ale pořád jsou to jen sestupy a postupy ve fotbale… Musíme se nachystat s novým trenérem na nový ročník. Jsem zvědavý, nechceme to podcenit. I staří matadoři říkají, že ta druhá sezona ve vyšší soutěži je nejtěžší. Opadne ta nováčkovská euforie i to, že vás soupeři trošku podceňují. Jsem fakt rád, že jsme to zvládli.

Nakonec velmi těsně…
No, o prsa čínské sprinterky (smích). Doufám, že se podaří znovu nastartovat takový ten týmový duch, který tam byl, když jsme postupovali od té 1.A třídy. Byla to parta a šlo to perfektně, teď už to trochu pokulhávalo. Nevím, asi tam motivace už nebyla taková. Věřím tomu, že se to znovu nastartuje. Tohle byl těžký a asi klíčový rok. Děkuji i klukům z Jeseníku, kteří poslední zápas nevypustili a opravdu bojovali.

V olomouckém krajském přeboru nastoupil šestašedesátiletý gólman Lutína Vlastimil Mačák
Krajský přebor v šestašedesáti: gólman Mačák zářil v Lutíně
Karel Trnečka
Nové Sady slaví. Záchranu trefil Režný, pomoct musel i Jeseník