Jenže fotbalisté z okolí Brém oplatili Čechům stejnou mincí v 95. minutě a větší radost měli nakonec ze zápasu hosté z Německa.

Celá kvalifikační skupina mistrovství Evropy je nyní po remízách všech týmů otevřená.

„Za pětadvacet let jsem toho zažil ve fotbale hodně a i takové zápasy byly, kdy jsme dostali v poslední minutě gól. Bohužel, to je fotbal," smířeně hodnotil duel s divokým závěrem kouč českého výběru Karel Trnečka.

Jeho tým prožil lepší vstup do zápasu, v šanci byl Kaďorek či Woitek, Češi však v první půlhodině gól slavit nemohli. Nad pažitem Androva stadionu se vydatně rozpršelo, vážnějším problémem pro domácí tým však byla obdržená branka.

Nedůrazně odvrácenou standardní situaci dohráli Němci až k hlavičkujícímu Grundmannovi, který se rybičkou položil do zakončení a ve 34. minutě otevřel skóre. Šanci srovnat měl záložník z Velkých Losin Matěj Šinogl, ale dlouhou přihrávku proměnil ve střelu těsně mimo.

„Bylo tam dost šancí, které jsme mohli proměnit a byl by klid. Mohli jsme dohrát lépe řadu akcí," podotkl trenér Čechů Trnečka.

Z vyrovnání se radovali čeští reprezentanti a s nimi početná návštěva na hlavní tribuně olomoucké fotbalové bašty v 52. minutě. Centr z pravé strany poslal na zadní tyči angličanem těsně za čáru jesenický Lukáš Woitek a sudí gól uznal.

Čechům se dařilo ohrožovat soupeře z rohových kopů, další obrovskou příležitost měl střídající Tomáš Režný. Forvard z Nových Sadů ale v sólu zpomalil a k zakončení se nedostal. Když už to vypadalo na remízový výsledek 1:1 shodný se skóre prvního duelu Slovenska s Izraelem, přišla obrovská radost českého týmu.

Další z rohů už Němci neuhlídali a hlavičkující stoper Miroslav Navrátil poslal míč na přední tyči do sítě. Ve 3. minutě nastavení se Češi dlouhou dobu radovali z vidiny vítězství 2:1. Srbský sudí tento čas zohlednil a nechal poslední roh zahrát také hosty.

Ti vrhli veškeré síly včetně gólmana do útoku a odražený míč nakonec poslal přesnou ranou k tyči Kurkiewicz. Do oslavné hromady tak naskákali nakonec hosté z Německa a vítězství Čechům těsně uniklo.

„Někdy je to pro nás a někdy pro soupeře. Uvidíme, jak to zvládneme dál. Byl to hodně kvalitní soupeř. Je to škoda, máme další dva zápasy. Musíme klukům poděkovat, dali do toho srdíčko a bojovali," chválil trenér olomouckého výběru, který si na akci vybojoval své místo v národní kvalifikaci.

„Kluci byli nervózní, nikdo z nich na takovém stadionu nehrál. Další zápas to bude zase lepší, budou si víc věřit. Atmosféra byla perfektní, lidé nám fandili při každé akci a při každé střele," pochválil několik stovek příznivců amatérského fotbalu kouč Trnečka.

Česká republika (Olomouc) – Německo (Brémy) 2:2 (0:1)

Branky: 51. Woitek, 90+3. Navrátil – 34. Grundmann, 90+5. Kurkiewicz. Rozhodčí: Glodjovič – Živin, Shkreta. Diváků: 600.

Česká republika: Toman – Bubeník, Samek, Navrátil M., Zimčík – Šinogl, Škoda – Woitek, Ferenc (60. Bříza), Kaďorek (90. Gargulák) – Navrátil P. (60. Režný) Trenér: Karel Trnečka.

Německo: Ahlers-Ceglarek – Waldau, Nukic, Stroppel (77. Heidebroek), Kmiec – Tietze, Basdas – Husmann (70. Tayari), Kurkiewicz, Pendzich (61. Tietjen) – Grundmann. Trenér: Windried Zander.